Udland

Kirketjener, bedende og mor til tre blev dræbt – det ved vi, og det mangler vi svar på

Angrebet skete i en kirke i centrum af Nice.

DET VED VI OM ANGREBET

Klokken cirka 09.00 gik en mand ind i Notre Dame-kirken, der ligger på Avenue Jean Médecin i centrum af Nice.

Manden var bevæbnet med kniv og gik til angreb på flere af de tilstedeværende i kirken. Tre personer er siden bekræftet døde. Ifølge avisen Le Figaro døde en kvinde i kirken, mens en anden kvinde mistede livet i en nærliggende cafe, hun havde søgt tilflugt i. En mand døde senere af sine kvæstelser.

Ifølge det lokale politi fik én af kvinderne sin hals skåret over ved angrebet. De to andre døde af knivstik.

Alle kirker, moskéer, synagoger og lignende er beordret lukket i Nice. Desuden opfordrer byens borgmester til, at alle offentlige instanser, herunder vuggestuer, lukker i forbindelse med terrorangrebet.

Området omkring kirken er afspærret af tungt bevæbnet politi og militær.

Tre personer er bekræftet dræbt i et knivangreb i en kirke i den sydfranske by Nice. Én person er anholdt. Nices borgmester kalder dagens angreb for terror.

DET VED VI OM OFRENE

To kvinder og en mand døde ved angrebet. Alder og etnicitet er endnu ikke officielt bekræftet.

Men ifølge de franske medier Le Figaro og La Parissien er der tale om en kvinde på 60 år, en mandlig kirketjener på 55 år og en kvinde af brasiliansk afstamning på 44 år.

Den 60-årige kvinde var ifølge franske medier taget i kirke for at bede en morgenbøn. Hun blev fundet i kirken og havde fået sin hals skåret over.

Den 55-årige mandlige kirketjener var gift og far til to døtre. Han havde arbejdet i kirken i 10 år, og han døde i kirken af flere knivstik i blandt andet halsen. Det franske parlamentsmedlem Eric Ciotti har delt et billede af manden.

Den 44-årige brasilianske kvinde fik flere knivstik, men formåede at flygte til en nærliggende café, hvor hun til sidst døde af sine kvæstelser. Ifølge The Guardian havde kvinden tre børn.

Flere borgere i Nice fortæller til avisen Le Figaro, at de ynder at komme i kirken om morgenen for at tænde lys og mindes deres kære.

To kvinder og én mand blev ofre for knivangreb i Notre Dame. Klokken cirka 09.00 gik en mand ind i Notre Dame-kirken, der ligger på Avenue Jean Médecin i centrum af Nice. Manden var bevæbnet med kniv og gik til angreb på flere af de tilstedeværende.

DET SKETE SAMME DAG

Kort efter angrebet i Nice torsdag morgen blev en mand skudt og dræbt i den franske by Avignon, da han truede en forbipasserende med en pistol. Ifølge mediet 20 minutes var der tale om en mand, der var højreekstremist, og manden skulle ifølge mediet have heilet og truet flere forbipasserende med at slå dem ihjel.

I Sartrouville blev en mand bevæbnet med en kniv anholdt i nærheden af en kirke, efter mandens egen far havde kontaktet politiet og fortalt, hans søn ville udføre et angreb på samme måde som det i Nice.

Også i Lyon blev en bevæbnet mand anholdt. Manden forsøgte at gå ombord et passagertog med en lang kniv i hånden.

Saudi-Arabiens statslige tv rapporterede torsdag omkring middag, at en mand var anholdt i Jeddah ved Det Røde Hav, efter han havde angrebet og såret en vagt på det franske konsulat.

Det er ikke bekræftet fra officiel side, at hændelserne har forbindelse til angrebet i Nice, men præsident Emmanuel Macron udtalte torsdag, at hele Frankrig var under angreb.

DET VED VI OM GERNINGSMANDEN

Én person er blevet anholdt i forbindelse med knivangrebet. Ifølge nyhedsbureauet AP er den anholdte blevet kørt til et nærliggende sygehus, efter at være blevet såret under anholdelsesaktionen.

Den formodede gerningsmand er en 21-årig tunesisk mand, som ifølge den franske antiterror-anklager Jean-François Ricard kom til Europa for blot lidt over en måned siden med et migrantskib.

Manden sejlede fra Tunesien til den italienske ø Lampedusa, hvor han ankom 20. september.

Fredag 9. oktober, for tre uger siden, ankom manden til Frankrig. Det skriver blandt andet AP på CTV News og Le Figaro.

Første meldinger torsdag lød på, at gerningsmanden handlede på egen hånd. Men fredag er en 47-årig mand blevet anholdt i forbindelse med angrebet i Nice, ifølge Reuters.

Ifølge borgmesteren i Nice, Christian Estrosi, råbte gerningsmanden "Allahu Akbar" (Gud er stor, red.), da han blev anholdt. Det skriver nyhedsbureaet Reuters.

Christian Estrosi skriver på Twitter, at det er tid til, at der gøres op med ”islamisk fascisme”, og at han ”kan bekræfte, at alt tyder på, at der er tale om et terrorangreb”

Et egentlig motiv er endnu ikke officielt bekræftet.

HVORFOR NU?

Angrebet kommer i kølvandet på, at Frankrig nu befinder sig i det, der er blevet betegnet som ”Den franske Muhammedkrise”. Beskrivelsen refererer til, at Jyllands-Posten i 2005 bragte flere karikaturtegninger af profeten Muhammed, hvilket medførte demonstrationer og boykot af danske varer fra flere muslimske lande.

En lignende krise står Frankrig i, efter at Emmanuel Macron, har slået fast, at man skal have lov til at vise karikaturtegninger af Muhammed i Frankrig.

Det sagde han i forbindelse med en mindehøjtidelighed for læreren Samuel Paty, der fik sin hals skåret over på åben gade i Paris, efter at han havde vist sine elever lignende tegninger i forbindelse med et undervisningsforløb om ytringsfrihed.

Debatten om tegninger af profeten kommer, efter at satiremagasinet Charlie Hebdo i september genoptrykte flere tegninger. Det gjorde de som modsvar på, at to gerningsmand i 2015 dræbte 12 personer på redaktionen, og fordi retssagen mod 14 personer, der menes at være involveret i angrebet fra 2015, begyndte.

Efterfølgende blev to journalister angrebet og hårdt såret i Paris foran en bygning, hvor Charlie Hebdo tidligere holdt til.

25. oktober advarede Frankrigs myndigheder om forhøjet trussel om terror fra blandt andet terrorgruppen Al-Qaeda, skriver det franske medie 20 minutes.

Det er endnu ikke bekræftet, om knivdrabene i Nice og denne krise har noget at gøre med hinanden.

Flere lande i Mellemøsten, heriblandt Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten, har fordømt angrebet i Frankrig. Egypts højeste religiøse myndighed Al-Azhar kalder blandt andet angrebet for et "hadefuldt terrorangreb".

DET SIGER MYNDIGHEDERNE

Borgmester Christian Estrosi kalder angrebet for terror.

Og indenrigsminister Gérald Darmanin fortæller på Twitter, at han har indkaldt til et krisemøde. Her vil både premierminister Jean Castex deltage samt præsident Emmanuel Macron. Den franske anti-terror-anklagemyndighed er gået ind i sagen.

Emmanuel Macron besøgte torsdag eftermiddag gerningsstedet sammen med indenrigsminister Gérald Darmanin samt Christian Estrosi, byens borgmester. Og her lød det fra præsidenten, at "Frankrig er under angreb" og ofre for et "islamistisk terrorangreb".

- Når vi bliver angrebet, så er det på grund af vores værdier. Vores værdier om frihed og vores mål om ikke at beukke under for terror, sagde Macron blandt andet og opfordrede franskmændene til at stå sammen.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, er torsdag eftermiddag kommet til Nice. Her siger han, at 'Frankrig er under angreb', og landet har været udsat for et 'islamistisk terrorangreb'.

Frankrig har opgraderet landets trusselsniveau til det højeste niveau efter dagens angreb i Nice, oplyser premierminister Jean Castex. Militær er blevet udstationeret foran blandt andet kirker og skoler.

Klokken 09.45 afholdt det franske parlament et minuts stilhed for ofrene.

DET MANGLER VI SVAR PÅ

  • Hvad er motivet for angrebet?