Udland

Jeremy Corbyn suspenderet fra Labour

En rapport om antisemitisme i partiet har fået den nuværende leder Keir Starmer til at suspendere sin forgænger.

Den tidligere leder af det britiske arbejderparti Labour Jeremy Corbyn er blevet suspenderet fra partiet. Det sker efter offentliggørelsen af en rapport om antisemitisme i partiet.

Rapporten fra den britiske Equality and Human Rights Commission blev offentliggjort torsdag og indeholdt en stærk kritik af Labour. Rapporten kommer, efter at beskyldninger om antisemitisme har været rejst adskillige gange i perioden fra 2015 til april i år, hvor Corbyn var leder af partiet.

Jeremy Corbyns første kommentar til rapporten var, at dens konklusioner var ”overdrevne” og "politisk indblanding".

Den afvisning af rapporten fik konsekvenser. Han blev suspenderet, indtil der er gennemført en intern partiundersøgelse, og udelukket fra Labours parlamentsgruppe.

Hans efterfølger på posten som partileder, Keir Starmer, slog fast, at man ikke på den måde kunne afvise rapportens konklusioner.

- De, der benægter at vi har et problem, er en del af problemet. De, der lader, som om det er overdrevet, er en del af problemet. Og under min ledelse vil der være absolut nultolerance over for antisemitisme. Under min ledelse vil vi acceptere rapportens i sin helhed. Vi vil anerkendte, at der er forvoldt smerte og vi vil handle på det hurtigst muligt, sagde Keir Starmer.

Intern uro

Jeremy Corbyn har efterfølgende fået opbakning fra partiets venstrefløj og bemærkelsesværdigt nok fra gruppen Jewish Voice for Labour, der organiserer jødiske medlemmer af Labour.

Jewish Voice for Labour har samlet 35.000 underskrifter med krav om, at Corbyn får sin plads i partiet tilbage og kalder suspenderingen af ham for "afskyvækkende":

- Han har en stolt historie bag sig med at bekæmpe enhver form for racisme og antisemitisme, skriver gruppen.

Dagen igennem har man talt om, at dele af Labours venstrefløj ville følge Corbyn ud af partiet med en større splittelse til følge.

Men det har Jeremy Corbyn selv advaret imod.

Han siger i dag, at han vil kæmpe for at vende tilbage til partiet og opfordrer sine støtter til at blive i partiet:

- Tag det roligt, lad os lige slappe af et øjeblik og lad os tænke det hele igennem en gang til. Lad være med at trække jer, lad være med at forlade partiet, opfordrer han.

Perspektiv

Antisemitisme i Labour

Beskyldninger om antisemitisme i Labour har svirret, lige siden Jeremy Corbyn fra partiets venstrefløj blev valgt som partiformand i 2015.

Han og hans tilhængere var kritiske over for staten Israel og havde venskabelige forbindelser med palæstinensiske organisationer som Hamas. Hans linje blev beskyldt for at være antisemitisk, mens han selv fastholdt, at man godt kunne være en stærk politisk kritiker af Israel (anti-zionisme) uden at være racistisk og fjendtlig overfor jøder (antisemitisme).

Gennem årene har kritikere dog påvist en række eksempler på udtalelser fra partimedlemmer, der lignede antisemitisme. Blandt blev den tidligere overborgmester i London Ken Livingstone suspenderet efter at have udtalt sig om forbindelser mellem nazisme og zionisme. Striden om antisemitisme i partiet fået flere medlemmer suspenderet, mens andre har forladt partiet i protest mod, at der ikke blev gjort nok for at rydde op.

Jeremy Corbyn selv betegner beskyldningerne mod ham som et våben, som hans politiske modstandere brugte for at fælde ham. Han trådte tilbage som partiformand efter parlamentsvalget i december, der blev en stor sejr for de konservative med Boris Johnson i spidsen.

Ignorerede og saboterede klager

Kommissionens rapport opregner mindst 20 tilfælde af antisemitisme i partiet og vurderer, at i hvert fald to tilfælde er direkte lovovertrædelser, som partiet kan stilles juridisk til ansvar for.

Ovenikøbet påviser kommissionens rapport, hvordan Labour i en række tilfælde ignorerede klager eller direkte saboterede behandlingen af dem.

Jeremy Corbyn og partiets øvrige ledelse ”gjorde ikke nok for at forhindre antisemitisme, og i værste fald kunne det virke, som om man accepterede det", skriver kommissionen.

Kommissionens rapport placerer ikke ansvaret på enkeltpersoner, men nøjes med at fastslå partiets ansvar.

- Ansvaret for antisemitisme i Labour kan ikke placeres hos en enkelt person, sagde kommissionens chefundersøger Alasdair Henderson i dag, da rapporten blev fremlagt.

Men Jeremy Corbyn bliver nævnt adskillige gange i forbindelse med indblanding i behandlingen af klager over antisemitisme.

- Der er fundet bevis for politisk indblanding i klagebehandlingen. I 23 tilfælde har partilederens kontor blandet sig utilstedeligt i sagerne, skriver kommissionen.