Coronavirus

Tyskland i stor nedlukning: - Vi må handle nu, siger Merkel

Den tyske kansler, Angela Merkel, kalder situationen "meget alvorlig".

Tysklands ledere er nået til enighed om en delvis nedlukning af landet, der træder i kraft 2. november.

Barer og restauranter lukker. Det samme gælder biografer, teatre, sportshaller, kulturelle institutioner og forlystelsessteder, oplyser forbundskansler Angela Merkel.

- Dette er både hårde og belastende indgreb, siger hun til Der Spiegel og tilføjer, at der kan justeres på de nye restriktioner inden for to uger, hvis det viser sig nødvendigt.

- Vi er nødt til at handle nu. Situationen er meget alvorlig, siger den tyske regeringschef.

Under nedlukningen af samfundet, som vil vare fire uger, vil forretninger kunne forblive åbne, hvis de sikrer en sikker social afstand ved kun at have én person per ti kvadratmeter.

Håber at kunne genoprette samfundet i december

Det er samtidig bestemt, at højst ti personer fra maksimalt to forskellige husholdninger må samles. Men skoler vil fortsat være åbne.

Formålet med foranstaltningerne er at sikre, at det offentlige liv i Tyskland i store træk vil kunne genoprettes i december, hvis der kommer styr på smitten.

Folk bliver derfor bedt om ikke at rejse uden at have særlige tungtvejende grunde, og hotelovernatninger er kun for forretningsfolk.

Merkel lover økonomisk støtte til virksomheder og forretninger, som rammes af de nye nedlukninger. Hun siger, at mindre virksomheder vil få 75 procent af deres indkomst i støtte.

- Vi vil kompensere de berørte virksomheder, selskaber, institutioner og klubber, siger forbundskansleren.

Vanskelig dag for politiske beslutningstagere

Merkel og ledere fra landets 16 delstater forhandlede onsdag om situationen, efter at Robert Koch Instituttet havde konstateret, at der var knap 15.000 nye smittede i forbundsrepublikken siden tirsdag.

Tallet døgnet forinden var godt 11.400 smittede.

Og den tyske forbundskansler lagde ikke skjul på, at det har været en svær beslutning at lukke landet ned.

- Det har været en vanskelig dag for de politiske beslutningstagere, siger Angela Merkel.

Tyskland har ligesom Danmark haft en længere periode, hvor det i sommermånederne så ud som om, coronavirussen var på tilbagetog eller under fuld kontrol. Men også den store nabo mod syd har måttet sande, at pandemien er kommet ind i en anden bølge, der skal handles på.

Skarpe restriktioner i store europæiske lande

Flere europæiske lande har den seneste tid reageret på en opblussen af smitte.

I Spanien har regeringen indført en undtagelsestilstand, der blandt andet indebærer et natligt udgangsforbud.

Politiet patruljerede natten til mandag i gaderne i Barcelona, hvor en del personer opholdt sig ulovligt.

Udgangsforbuddet gælder som minimum fra klokken 23 til klokken 6 - og landets 19 lokalregeringer har ret til lokalt at udvide det til endnu længere tid.

Den italienske regering har indført vidtrækkende restriktioner, hvor barer og restauranter er tvunget til at lukke klokken 18. Fitnesscentre og biografer holdes helt lukkede.

I Frankrig er 46 millioner ud af landets 67 millioner indbyggere omfattet af et udgangsforbud, som foreløbig vil gælde for de kommende seks uger.

For at bekæmpe coronasmitten er der i Paris og en række andre storbyer indført et natligt udgangsforbud.

Der er indsat 12.000 ekstra politifolk for at sikre overholdelse af udgangsforbuddet.

Belgien "mest farlige i Europa"

Der er også stramme restriktioner i Belgien, hvor alle barer og restauranter skal holde lukket i foreløbigt fire uger.

Det vil kun være tilladt for borgere at se én anden person uden for hjemmet, og de fleste vil blive pålagt at arbejde hjemmefra.

I de næste fire uger vil et udgangsforbud gælde fra midnat til klokken fem om morgenen, og salg af alkohol forbydes efter klokken 20.

Den belgiske sundhedsminister beskriver situationen i Belgiens hovedstad, Bruxelles, og den sydlige del af landet som "den mest farlige i hele Europa".