USA valg 2020

Trump krævede "landsforræder" afsløret – nu står den anonyme kronikør frem

Donald Trump sagde tidligere i år, at han vidste, hvem "den anonyme" var. Nu står kronikøren selv frem. Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Stabschef i Det Hvide Hus siger, at han "har set mere spændende afsløringer i afsnit af Scooby-Doo". Trump aner ikke, hvem han er, skriver han.

Miles Taylor, hedder han.

Den anonyme topembedsmand, der for to år siden advarede mod Donald Trump indefra hans egen regering, har nu et navn.

Fra 2017 til 2019 arbejdede Miles Taylor i Ministeriet for National Sikkerhed, blandt andet som stabschef. I september 2018 skrev han en kronik, som gjorde Donald Trump rasende.

I kronikken, som blev bragt anonymt i New York Times, skrev Miles Taylor, at medarbejdere i toppen af Trumps administration var så foruroligede over præsidentens ”utilregnelige” og ”amoralske” adfærd, at de aktivt arbejdede for at undergrave ham.

- Det er måske en ringe trøst i denne kaotiske tid, men amerikanerne skal vide, at der altid er voksne i lokalet. Vi vedkender os fuldstændig, hvad der foregår. Og vi forsøger at gøre det rigtige, selv når Donald Trump ikke vil, skrev han.

Hvem er Miles Taylor?

Donald Trump

Kronikken skabte store overskrifter i USA og resten af verden.

- Landsforræderi?, skrev Donald Trump på Twitter og krævede, at New York Times afslørede navnet på den "feje, anonyme person".

I en udtalelse skriver Miles Taylor nu, at han stod bag det anonym angreb på præsidenten, og at han gjorde det anonymt, fordi han ville tvinge præsidenten til at forholde sig til kritikken i stedet for at gå efter personen.

- Jeg spurgte mig selv: ”Hvad vil han gøre, når der ikke er en person at angribe, men kun en idé?” Vi fik svaret. Han blev forvirret. Og ideerne fik lov til at stå selv, skriver han.

Vidste Trump, hvem han var?

Tidligere i år sagde Donald Trump, at han vidste, hvem "den anonyme" var, men at han ikke kunne fortælle det.

Sådan lyder det dog ikke fra præsidenten onsdag aften, hvor han skriver følgende på Twitter:

- Hvem er Miles Taylor? Siger, han var "den anonyme", men jeg kender ham ikke - har aldrig nogensinde hørt om ham.

Præsidenten beskylder derefter Miles Taylor og New York Times for at være i ledtog om "et svindelnummer".

Han påpeger desuden, at Miles Taylor har arbejdet for Google og nu CNN.

- Du burde fyre, udskamme og straffe alle med forbindelse til dette bedrageri mod det amerikanske folk, fortsætter Donald Trump.

Har set større overraskelser i Scooby-Doo

Miles Taylor sagde sit job op i ministeriet i juni 2019, og siden har han været en højlydt kritiker af Donald Trump.

Selvom han er erklæret republikaner, stod han også frem i en video kort før det republikanske partikonvent i august og anbefalede demokraten Joe Biden som præsident.

Derfor kommer det tilsyneladende heller ikke bag på Det Hvide Hus, at Miles Taylor stod bag kronikken for to år siden.

- Det siger du ikke. Miles Taylor? Det var ham, New York Times tillod at skrive en anonym lederartikel? Jeg har set mere spændende afsløringer i afsnit af Scooby-Doo. Hvilken kolossal skændsel, skriver Mark Meadows, der er stabschef i Det Hvide Hus.

Pressesekretæren i Det Hvide Hus, Kayleigh McEnany, har fundet et klip frem fra 21. august, hvor Miles Taylor af CNN bliver spurgt, om han ved, hvem ”den anonyme” er, og svarer nej.

Miles Taylor var dog ikke en af de 13 mistænkte, som CNN i september 2018 gættede på kunne stå bag kronikken. Det var derimod hans chef, Kirstjen Nielsen, ligesom vicepræsident Mike Pence, flere ministre og endda førstedamen Melania Trump.

Efter kronikken var blevet trykt, skrev den samme ”anonyme” bogen ’A Warning’, der fremstillede Donald Trump som en ”udisciplineret” leder, hvis magtmisbrug var en trussel for demokratiet.

Præsidenten er onsdag i Arizona, hvor han holder to vælgermøder, inden der er præsidentvalg i USA 3. november.