USA VALG

Trump fik streget gæld for 1,8 milliarder: - Viser det ikke bare, at jeg er dygtig?

Trump løb ind i finansielle problemer med sin nye skyskraber, sagsøgte banken og fik en stor del af gælden streget. Der er ingen tegn på ulovligheder.

I downtown Chicago, lige ud til Chicago River, står en mægtig skyskraber og strækker sig mod himlen med sine 92 etager. ’TRUMP’ står der med kæmpestore bogstaver på facaden.

Byggeriet begyndte i 2005 som et prestigeprojekt for en forretningsmand og bygherre, som 12 år senere skulle blive USA’s præsident.

Men da projektet nærmede sig sin afslutning i 2008, var verden på vej ind i en finanskrise. Forsinkelser og usolgte lejligheder betød, at Donald Trump havde problemer med at betale sin gæld.

Det skriver New York Times.

Sagsøgte långivere

Ifølge avisen havde Trump gennem to af sine anpartsselskaber lånt 640 millioner dollars til projektet af Deutsche Bank, hvoraf Donald Trump personligt garanterede for de 40 millioner dollars. Samtidig lånte han 130 millioner dollars fra Fortress Investment Group.

Trump International Hotel & Tower i Chicago.

Trump fik i første omgang seks måneders udsættelse på betalingen af lånet, men da de var gået, skyldte han stadig 334 millioner dollars til Deutsche Bank samt de 130 millioner til Fortress. I alt 2,9 milliarder kroner.

Trump sagsøgte sine långivere og beskyldte Deutsche Bank for at drive ”predatory lending practices”. Kort fortalt mente han, at banken stillede urimelige betingelser for lånet. Banken svarede ved at sagsøge Donald Trump og kræve gælden indfriet.

Lyn-analyse

Endnu en uge i valgkampens slutspurt, endnu en afsløring fra New York Times om Donald Trumps økonomiske forhold. Det klassiske spørgsmål efter sådan en afsløring er, hvorvidt det flytter vælgere. Men i realiteten er spørgsmålet ikke, hvorvidt det flytter vælgere, men hvorvidt historierne kan mobilisere kernevælgerne. Der er stort set ingen tvivlere tilbage på dette tidspunkt i valgkampen. Derfor bliver opgaven for præsidentkandidaterne primært at bruge historien til at minde kernevælgerne om vigtigheden ved næste uges valg fremfor at appellere til en forsvindende lille gruppe af tvivlere.

I juli 2010 meddelte advokaterne en domstol i New York, at parterne havde indgået forlig. De afslørede ikke detaljerne i forliget. Men ifølge New York Times viser Donald Trumps skattepapirer og lånedokumenter, at han fik eftergivet 270 millioner dollars i gæld. I danske kroner: 1,7 milliarder.

Dygtig eller skurk?

I alt har Donald Trump ifølge avisen fået eftergivet gæld for 287 millioner dollars (1,8 milliarder kroner) det seneste årti, og størstedelen har altså forbindelse til opførelsen af det enorme Trump International Hotel & Tower i Chicago.

Jeg var på behørig vis i stand til at lave en fantastisk aftale med adskillige långivere på et stort og smukt højhus

Donald Trump

Siden New York Times kom i besiddelse af Donald Trumps skattepapirer, er avisens afsløringer blevet brugt til at svække det image, præsidenten gerne vil tegne af sig selv som en succesfuld forretningsmand.

Men sådan ser Donald Trump ikke selv på det.

Denne gang afviser han ikke historien som fake news, hvad han ellers ofte gør. Han ser derimod ud til at bekræfte historien, som han mener blot understreger hans talent.

- Jeg var på behørig vis i stand til at lave en fantastisk aftale med adskillige långivere på et stort og smukt højhus. Viser det ikke snarere, at jeg er dygtig frem for en skurk?, skriver Donald Trump på Twitter.

Ikke ulovligt

Donald Trumps skyskraber i Chicago er ifølge egen hjemmeside USA's fjerdehøjeste bygning. Ifølge The Skyscraper Center er den 11. højest.

Donald Trump har som den første præsident siden midten af 1970’erne nægtet at offentliggøre sine selvangivelser.

De amerikanske skatteregler siger, at eftergivet gæld skal indberettes som indkomst i selvangivelsen.

Donald Trumps skattepapirer viser dog ifølge New York Times, at han stort set ikke har betalt indkomstskat af de millioner, han har fået eftergivet, da han samtidig har indberettet store tab på nogle af sine andre forretninger.

Ifølge Philip Hackney, som er tidligere chefadvokat i skattevæsnet, er der ikke noget i historien, der tyder på, at Donald har overtrådt loven.

- Han er måske lidt pirrelig, fordi det viser, at han har mistet mange penge. Men så vidt jeg kan se, er der ikke foregået noget ulovligt, siger han til tv-stationen CNN.

Alan Garten, der er chef for den juridiske afdeling i Trump Organization, siger til New York Times, at Donald Trump har betalt al den skat, han skal, i forhold til den gæld, han har fået eftergivet.