Donald Trump

Senator raser mod Twitters øverste chef: - Hvem fanden har valgt dig?

En senatshøring onsdag viste klart, at republikanerne føler sig uretfærdigt behandlet af de store teknologiselskaber og deres sociale medier.

Vrede republikanske senatorer gik onsdag hårdt til cheferne for nogle af de største teknologikoncerner i USA, Facebook, Twitter og Google.

Senatorerne anklager selskaberne for at være udemokratiske og åbenlyse modstandere af præsident Donald Trump, og de tre teknologichefer kom under skarp beskydning under en senatshøring.

- Hvem fanden har valgt dig, og hvem har givet dig ret til at afgøre, hvad det amerikanske folk har ret til at læse, lød et af de ophidsede angreb fra den republikanske senator Ted Cruz fra Texas.

Angrebet var rettet mod den øverste chef for Twitter, Jack Dorsey, fordi det sociale medie har begrænset udbredelsen af en historie fra tabloidavisen New York Post om Joe Bidens søn Hunter Biden.

Ifølge avisen har en mand, der reparerer gamle computere, fundet Hunter Bidens gamle emails på en kasseret computer, og disse emails skulle angiveligt bevise, at både Hunter Biden og hans far er korrupte.

- Hvordan kan det være, at Trump er blevet censureret 65 gange, og Joe Biden er censureret nul gange, spurgte Ted Cruz’ senatorkollega Marsha Blackburn fra Tennessee.

Jack Dorsey afviste, at Donald Trump er blevet ”censureret”.

- Lad mig slå fast, at præsidenten ikke er blevet censureret. Vi har ikke fjernet hans tweets, vi har bare tilføjet en forklarende tekst, ligesom vi ville gøre ved enhver anden politisk leder, svarede han.

"Fake news"

De store teknologiselskaber har indført forskellige tiltag for at begrænse ”fake news”, især forkerte sundhedsråd i forbindelse med coronasmitten og indlæg, der skaber usikkerhed om det kommende valg.

Disse begrænsninger har ramt Donald Trump nogle gange. Det er ikke gået stille af, men det er især Twitters behandling af historien fra New York Post, der har givet liv til beskyldninger om, at Twitter forsøger at sabotere Donald Trumps valgkampagne.

Republikanerne betragter historien om Joe Bidens søn, hans emails og hans forretningseventyr i Ukraine og Kina som en historie, der er så vigtig, at den kan få betydning for præsidentvalget.

Mange store medier i USA har dog undladt at viderebringe historien, fordi de finder den svagt underbygget.

Det vakte opsigt, da Twitter valgte at begrænse mulighederne for, at New York Post kunne dele netop den historie. Kritikken blev så voldsom, at Twitter til sidst valgte at omgøre sin beslutning.

- Vores regler på Twitter bygger ikke på ideologi eller særlige holdninger, forsvarede Jack Dorsey sig over for senatorerne.

Ansvar for indholdet

De tre topchefer – Jack Dorsey fra Twitter, Mark Zuckerberg fra Facebook og Sundar Pichai fra Google – var egentlig indkaldt til dagens senatshøring for at besvare spørgsmål om en helt anden sag.

Dagens emne var, om der er behov for en stramning af den amerikanske lovgivning, så de store teknologiselskaber og sociale medier får et større ansvar for det indhold, der bliver lagt op på for eksempel Facebook eller Twitter – lidt i retning af det ansvar, som en avisredaktør har for det indhold, der bliver trykt i hans eller hendes avis.

Selskaberne vil gøre meget for at undgå sådan et ansvar, mens både republikanske og demokratiske politikere har talt for det.

Men med fem dage til præsidentvalget var det en helt anden diskussion, der erobrede dagsordenen.