Uro efter politivold

Politiet skød sort mand for øjnene af hans mor: - I havde ikke behøvet at skyde ham så mange gange

Delstaten Pennsylvania har indkaldt Nationalgarden, da de lokale myndigheder i Philadelphia forventer flere uroligheder.

For anden aften i træk er den amerikanske storby Philadelphia ramt af voldelige optøjer, efter at en sort mand mandag aften blev skudt af to betjente.

De lokale myndigheder har bekræftet, at der er tale om den 27-årige Walter Wallace Jr., der ifølge hans familie havde psykiske problemer.

I havde ikke behøvet at skyde ham så fucking mange gange

Vidne

Ifølge lokalmediet The Philadelphia Inquirer var han bevæbnet med en kniv, da han blev konfronteret af politiet.

I en video, som er blevet delt vidt og bredt på de sociale medier, ser man de to betjente bakke væk fra Walter Wallace Jr. med deres skydevåben trukket.

Filmet af vidne

Hændelsen udfolder sig i et beboelseskvarter, og adskillige borgere følger med i optrinnet. Den mand, som filmer hændelsen fra sin bil, beder betjentene om ikke at skyde.

Få øjeblikke senere kan man høre politiet afgive over ti skud mod Walter Wallace Jr.

- De har lige dræbt ham for øjnene af mig, råber manden, der optager videoen, mens flere sorte borgere samler sig omkring Walter Wallace Jr.

- I havde ikke behøvet at skyde ham så fucking mange gange, råber han ud af sit bilvindue.

De skulle ikke have skudt den mand foran hans egen mor

Vidne

Walter Wallace Jr. blev efterfølgende bragt til et nærliggende hospital, hvor han blev erklæret død.

Et øjenvidne fortalte efterfølgende lokalstationen NBC 10 Philadelphia, at politiet kunne have håndteret situationen anderledes, for eksempel ved at nøjes med at skyde Wallace i benet.

- Hans mor var der. Hvis din mor er der, er hun der for at beskytte dig. De skulle ikke have skudt den mand foran hans egen mor, siger Maurice Holloway.

Tv-stationen har også modtaget en udtalelse fra Walter Wallaces familie, der fortæller, at han var far og nygift.

- Walter var en god mand, som ville hjælpe alle, lyder det i udtalelsen.

91 anholdt, og 30 betjente sårede

Den 27-årige mands død fik mandag aften indbyggere i Philadelphia til at samledes i en march, som begyndte foran den lokale politistation.

Begivenhederne tog en voldsom udvikling, og 30 betjente kom til skade i de efterfølgende optøjer, skriver den lokale station Fox 29.

En kvindelig betjent brækkede benet, da hun blev påkørt af en pickup-truck.

I alt 91 personer blev mandag anholdt. De fleste er sigtet for tyveri i forbindelse med plyndringer.

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, har sammen med vicepræsidentkandidat Kamala Harris udsendt en fælles udtalelse, hvori de begræder dødsfaldet, som, de mener, var unødvendigt.

- Vi kan ikke acceptere, at situationer med psykisk syge i dette land ender med et dødsfald. Det gør chokket og sorgen og volden fra gårsdagens skyderi så meget mere smertefuld, især for et samfund, der allerede har oplevet så mange traumer.

Samtidig tager de demokratiske kandidater afstand fra den vold, der er opstået i Philadelphia i kølvandet på Walter Wallace Jr.'s død.

- Vreden over disse uretfærdigheder er ingen gyldig undskyldning for at begå vold. At angribe politibetjente og begå hærværk mod mindre virksomheder, som allerede kæmper en hård kamp under coronapandemien, bringer os ikke tættere på retfærdighed, skriver de.

Nye plyndringer tirsdag

Igen tirsdag aften gik flere borgere på gaden for at protestere. I dele af byen er det indtil videre forløbet fredeligt, men andre steder har det udviklet sig.

I et forretningsområde er "en stor gruppe" på omkring 1000 personer begyndt at plyndre butikker, skriver politiet på Twitter.

For at "beskytte retten til at demonstrere fredeligt" har Pennsylvanias guvernør, Tom Wolf, tirsdag aktiveret Nationalgarden efter ønske fra bystyret i Philadelphia.

Nationalgarden er en reserve under den amerikanske hær, som de enkelte delstater råder over, og som i årets løb har været indsat i flere store byer under de uroligheder, der opstod, efter at George Floyd 25. maj døde i politiets varetægt.

Philadelphias borgmester og politichef skriver i en fælles udtalelse, at Walter Wallace Jr.'s død er ved at blive efterforsket.

- Jeg har set videoen af denne tragiske hændelse, og den rejser nogle svære spørgsmål, som skal besvares, siger borgmester Jim Kenney.