USA VALG

Trump fik sin vilje, og nu frygter parret her for de sejre, de har kæmpet så hårdt for

Det er kun Donald Trump, der kunne finde på at tvinge en indsættelse af en ny højesteretsdommer igennem med så kort tid til et valg, lyder det.

Det har været lidt af en kamel at sluge for de demokratiske vælgere.

Republikanerne er natten til tirsdag lykkedes med at haste indsættelsen af Donald Trumps kandidat til det ledige sæde i Højesteret igennem.

Og hun er ikke hvem-som-helst. Amy Coney Barrett er både religiøs og yderst konservativ.

I Dayton, Ohio, er et homoseksuelt par nervøs for, hvad det kan få af konsekvenser for deres LGBTQ-rettigheder.

- Jeg er bekymret for, hvad der sker med de sejre, vi har kæmpet så hårdt for og været heldige at vinde. Jeg er bange for, at der nu kan blive sat spørgsmålstegn ved dem, fortæller Brent Johnson til TV 2 forud for indsættelsen.

Pendulet i USA

Han og ægtemanden Joshua Stucky har været sammen i 31 år. De blev viet for tre år siden, efter at Højesteret i en kendelse gjorde ægteskab mellem homoseksuelle lovligt i alle 50 delstater i 2015.

Sammen driver de en række skønhedsklinikker, som beskæftiger 200 ansatte. Joshua Stucky underviser desuden på det lokale universitet i et fag om det amerikanske demokrati.

Han anskuer de demokratiske processer i USA som et pendul, der svinger frem og tilbage.

- Min største frygt med Amy og Donald er, at pendulet denne gang er svunget ud af balance. Der er nu en politisk tro på, at “vi kan gøre, hvad vi vil - når vi vil”.

Kun Trump, der gennemtrumfer nominering

Han uddyber, at ingen andre end Donald Trump ville kunne finde på at tvinge en udnævnelse igennem så tæt på et valg.

- Det her ville aldrig, aldrig, være sket i nogen anden administration end denne. Vi er ikke demokratisk ledet længere. Vi er nærmere et autokrati, hvor der ingen respekt er for det amerikanske folk eller mig som individ, siger Joshua Stucky til TV 2.

Brent Johnson og Joshua Stucky er ikke alene om bekymringen.

Lige siden Amy Coney Barrett blev bedt om at forholde sig til en række skelsættende højesteretskendelser på LGBTQ-området under sin høring i Senatets retsudvalg, har aktivister i USA advaret om, at den konservative dommer er en trussel mod homoseksuelles rettigheder.

- Hun nægtede at udtale sig om, hvorvidt den skelsættende sag Lawrence mod delstaten Texas var korrekt afgjort. Hun undgik også spørgsmål om, hvorvidt vi skal bevare beskyttende foranstaltninger for LGBTQ-personer, siger forpersonen for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Campaign, Alphonso David, til The Washington Post.

Muligt at omstøde ikonisk dom

I sagen mellem John Geddes Lawrence og delstaten Texas besluttede Højesteret, at det er lovligt for homoseksuelle at være intime med hinanden i privat sammenhæng.

Også tidligere beskæftigelsesminister i Bill Clinton-administrationen Robert Reich har i en klumme givet udtryk for, at han er bange for, at Amy Coney Barrett vil hjælpe med at omstøde den skelsættende afgørelse fra 2015, som gav homoseksuelle mulighed for at gifte sig.

På skønhedsklinikken i Dayton prøver Joshua Stucky og Brent Johnson at bevare en lidt mere optimistisk indstilling til den nye højesteretsdommer.

- Jeg bliver nødt til at tro på, at en person, der har nået det niveau i sin profession, tager sit arbejde seriøst. Uagtet hendes personlige overbevisninger, formoder jeg, at hun vil bevare sin professionelle integritet, siger Brent Johnson.

Konservativt flertal

Joshua Stucky stemmer i. Han tror, pendulet vil svinge den anden vej, "forhåbentlig allerede ved dette valg", siger han.

- Vi vil overleve hende. Vi vil overleve ham.

Amy Coney Barrett blev godkendt af et republikansk flertal i Senatet natten til tirsdag dansk tid. Ved den efterfølgende indsættelsesceremoni i Det Hvide Hus, lovede den nye højesteretsdommer at være tro mod den amerikanske forfatning.

Der var 52 republikanske senatorer, som stemte for, mens 48 senatorer stemte imod indsættelsen.

Med Amy Coney Barretts indtræden i Højesteret, er der nu et konservativt flertal på seks-tre blandt dommerne.

Hvorfor er det så vigtigt, hvem der bliver højesteretsdommer i USA, og hvor meget magt har dommerne egentlig? Det giver vi dig svaret på i denne explainer: