Udland

Staten får ikke lov til at forsvare Trump i sag om påstået voldtægt

Justitsministeriet mener, at præsidenten er omfattet af en lov, der beskytter offentligt ansatte fra søgsmål. Det afviser dommer.

Med et usædvanligt træk forsøgte det amerikanske justitsministerium i september at overtage en retssag, der begyndte med, at en kvinde beskyldte Donald Trump for voldtægt i et stormagasin.

Men den går ikke. Det har en dommer ved en føderal domstol i New York nu slået fast.

Sagen tog sit udspring i juni sidste år, da den fremtrædende klummeskribent Elizabeth Jean Carroll i New York Magazine hævdede, at hun var blevet seksuelt forulempet af Donald Trump.

Hvad handler sagen om?

Overgrebet havde fundet sted i et prøverum i det luksuriøse stormagasin Bergdorf Goodman på Fifth Avenue i New York i midten af 1990’erne, skrev hun.

I et interview med The Hill afviste Donald Trump prompte anklagerne på følgende måde:

- For det første er hun ikke min type. For det andet er det aldrig sket.

I en anden udtalelse sagde han, at han aldrig havde mødt kvinden og påstod, at hun havde opfundet anklagerne for at sælge flere bøger. Og så fik præsidenten en retssag på nakken.

Elizabeth Jean Carroll sagsøgte Donald Trump for injurier. Samme dag opdaterede hun sin profiltekst på det sociale medie Twitter til følgende:

- Salut! Jeg sagsøger Donald Trump.

Hvad er det nye?

I september i år søgte det amerikanske justitsministerium om at overtage sagen fra Donald Trumps personlige advokater og dermed skubbe regningen over på skatteyderne.

Ministeriets henviste til en særlig amerikansk lovgivning, Federal Tort Claims Act, der beskytter offentligt ansatte fra at blive sagsøgt personligt for noget, de har gjort i forbindelse med deres arbejde.

Donald Trump var ifølge ministeriet omfattet af reglerne, fordi han var præsident, da han kom med de udtalelser, han blev sagsøgt for.

Ifølge justitsministeriets advokater kunne præsidentens påståede forseelse sammenlignes med, at et postbud forårsagede et trafikuheld, mens hans delte post rundt.

Men sådan ser retten ikke på det. Derfor kan justitsministeriet ikke få lov til at føre sagen på præsidentens vegne.

- USA’s præsident er ikke en ”ansat i regeringen” i den relevante lovgivnings forstand, skriver dommer Lewis A. Kaplan i sin begrundelse for at afvise Justitsministeriet.

- Og selv hvis han var ”ansat” i den forstand, ville hans påståede injurierende udtalelser om Mr. Carroll ikke være omfattet af hans arbejdsområde, forsætter dommeren.

Foreløbig sejr

Dommerens afgørelse er en foreløbig sejr for Elizabeth Jean Carroll og hendes advokat, Roberta A. Kaplan, der i sin tid udtrykte sin store forargelse over, at Trump forsøgte at ”anvende den amerikanske regerings magt til at undslippe ansvaret for sine privat forseelser”.

Derfor er advokaten også tilfreds med tirsdagens afgørelse.

- Der er ikke en eneste person i USA – hverken præsidenten eller nogen anden – hvis jobbeskrivelse omfatter bagvaskelse af kvinder, de har seksuelt forulempet, siger hun ifølge ABC News.

Justitsministeriet har ikke ønsket at kommentere afgørelsen over for amerikanske medier. Det er derfor uvist, om ministeriet vil benytte sin mulighed for at appellere afgørelsen.

Donald Trump har heller ikke kommenteret den nye udvikling i sagen. Han har travlt med at føre valgkamp.

Der er præcis en uge til præsidentvalget 3. november.