Udland

Ny Muhammedkrise er i gang - nu vendt mod Frankrig

Den franske præsident Macrons støtte til dræbt lærer og hans brug af Muhammedtegninger i sin undervisning har skabt raseri i Mellemøsten.

Frankrig er ramt af en ny Muhammedkrise i den muslimske verden med demonstrationer og boykot af franske varer.

De anti-franske aktioner har bredt sig i en række lande, efter den franske præsident, Emmanuel Macron, har slået fast, at man skal have lov til at vise Muhammed-tegningerne i Frankrig.

Det sagde han i forbindelse med en mindehøjtidelighed for læreren Samuel Paty, der blev halshugget på åben gade i Paris, efter han havde vist sine elever tegninger af profeten Muhammed i forbindelse med et undervisningsforløb om ytringsfrihed.

- Vi opgiver ikke karikaturtegningerne, heller ikke selvom andre har trukket sig, sagde Macron i sin tale.

Afbrændinger

Siden er en bølge af anti-franske følelser gået gennem den muslimske verden.

I lande som Kuwait, Jordan og Qatar har supermarkeder tømt hylderne for franske varer og i stedet sat skilte op, der forklarer kunderne, hvorfor de boykotter franske produkter.

I Bangladeshs hovedstad, Dhaka, deltog flere end 40.000 mennesker i går i en demonstration, der krævede en total boykot af franske varer. Demonstranterne afbrændte en dukke, der skulle forestille den franske præsident, og forsøgte at nå frem til den franske ambassade i byen. Det blev dog forhindret af et stort politiopbud, skriver Al Jazeera.

Lignende demonstrationer med afbrændinger af Macron-billeder og franske flag har fundet sted i Libyen, i Gaza og i det krigshærgede Syrien.

Ambassadører kaldt til samtale

På den storpolitiske scene har sagen slået skår i Frankrigs forhold til en række muslimske lande.

Både i Pakistan og i Iran har regeringen haft den franske ambassadør til en kritisk samtale.

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, kalder Muhammedtegningerne ”et opportunistisk misbrug af ytringsfriheden, som kun understøtter ekstremismen”.

Den pakistanske udenrigsminister advarer om, at den franske holdning ”blot vil polarisere samfundet og få alvorlige konsekvenser”.

I dag tilsluttede Saudi-Arabien sig kritikken af tegningerne, som man kaldte ”fornærmende”. Men i modsætning til de andre lande valgte Saudi Arabien også at fordømme ”terrorismen” – altså drabet på den franske lærer.

"Du tvinger folk ind i terrorisme"

Et af de voldsomste angreb på Frankrig kom fra Tjetjenien. Det er her, den 18-årige drabsmand kom fra.

Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyron, beskyldte Emmanuel Makron for selv at være skyld i drabet på den franske lærer:

- Du tvinger folk ind i terrorisme, skubber folk i den retning, giver dem ikke noget valg. Du skaber betingelserne for den voksende ekstremisme i unge menneskers hoveder, kommenterede Ramzan Kadyron.

Mentalundersøgelse

Den første reaktion fra den muslimske verden kom fra den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, der lørdag kommenterede Macrons kritik af radikale islamister i usædvanligt stærke vendinger.

- Hvad kan man sige om et statsoverhoved, der behandler millioner af medlemmer af et andet trossamfund på denne måde? Først og fremmest, at han skal mentalundersøges, sagde Erdogan i en tv-tale.

Det tog Frankrig så ilde op, at landet hjemkaldte sin ambassadør i Tyrkiet.

Siden er konflikten eskaleret. Tyrkiet har fået støtte fra nabolande i Mellemøsten, mens Frankrig til gengæld har fået støtte fra blandt andet Tyskland og EU.

- En opfordring til boykot af varer fra et af vores medlemslande vil kun bringe Tyrkiet endnu længere væk fra EU, siger en talsmand for EU-kommissionen.