Udland

Leder af sexkult idømt 120 års fængsel

Et vidne fortalte om, hvordan Keith Raniere for 15 år siden havde manipuleret og forført hende som 15-årig. Jane Rosenberg / Ritzau Scanpix

Keith Raniere var bagmand for et foretagende, der stod bag menneskesmugling og rekrutterede sexslaver for magt, penge og profit.

Keith Raniere, grundlægger af gruppen Nxivm, er blevet idømt 120 år fængsel.

Dommen blev afsagt ved retten i Brooklyn i New York, efter at en lang række vidner havde aflagt forklaring.

Den 60-årige mand blev kendt skyldig i 2019 efter at have siddet fængslet for anklager om økonomisk kriminalitet så som hvidvask, og at kulten har været drevet som en slags pyramidespil.

Clare Bronfman ankommer til retten i Brooklyn for at afgive forklaring. Hun risikerer op til 40 års fængsel for meddelagtighed i sexkultens forbrydelser.

15 vidner har undervejs aflagt forklaring, som belyser Keith Ranieres rolle i bevægelsens top.

Forførte 15-årig og havde sex

Et vidne fortalte om, hvordan Keith Raniere for 15 år siden havde manipuleret og forført hende som 15-årig, havde tiltvunget sig sex med hende og havde taget nøgenbilleder af hende.

- Jeg var et barn, men han fortalte mig, at jeg var moden af min alder. Han brugte min uskyld til at få magten over mig, ikke bare psykologisk, men også seksuelt, forklarede den nu 30-årige kvinde.

Medlemmerne i kulten blev rekrutteret af en række hel- og halvkendte kvinder fra den amerikanske underholdningsindustri.

Skuespilleren Allison Mack forlader retten i Brooklyn. Hun har tilstået at have stået for et program rettet mod skuespillere.

Mange af sektens kvinder blev desuden smuglet illegalt ind i USA, og derfor blev kultlederen og hans nærmeste i lederkollegiet også sigtet og dømt for menneskesmugling.

Har betragtet sig selv som offer

Anklagemyndigheden har beskrevet Keith Raniere som en mand blottet for anger, og at han under afsoningen frem til domsafsigelsen har "betragtet sig selv som et offer".

Selv har Keith Raniere forholdt sig tavs under det meste af den juridiske proces. Men fredag gav han et interview med NBC News, hvor han fastholdt at være uskyldig, men samtidig undskyldte for sin andel i Nxivm's metoder.

- Jeg har været fællesskabets leder og er dermed meddelagtig. Og nu er vi her, selvom det er sket under pres, sagde Keith Raniere.

Keith Raniere grundlagde i 1998 Nxivm og profilerede hurtigt selskabet som en slags selvhjælpsorganisation, der skulle kunne hjælpe mennesker til at få succes og finde lykke i livet ved hjælp af såkaldte "Executive Succes Programs".

Bag succeshistorierne gemte sig en skyggeside, hvor Nxivm i højere grad tog form som en kultbevægelse med religiøse og småfilosofiske undertoner.

I foråret 2019 tilstod den 40-årige milliardærarving Clare Bronfman sammen med Kathy Russell at have været blandt kultens ledere i laget lige under Keith Raniere. Også skuespilleren Allison Mack, 36, kendt fra serien 'Smallville', tilstod sin rolle i kulten og fortalte, at hun havde ansvaret for et program, der var specielt rettet mod skuespillerkolleger.

Der er endnu ikke afsagt dom over de sigtede kvinder, men den forventes at falde i dette efterår.