Coronavirus

Belgiens hospitaler i knæ - smittede læger skal fortsætte arbejdet

Den belgiske sundhedsminister advarer om, at de mange nye smittetilfælde er ved at udvikle sig til en "tsunami".

I den belgiske by Liége beder myndighederne coronasmittede læger om at fortsætte med at arbejde for at forhindre byens hospitaler i at kollapse.

En fjerdedel af det medicinske personale i Liége formodes at være smittet med covid-19.

Det skriver BBC.

I alt ti hospitaler har bedt personalet om at møde op på job, hvis de er smittet, men ikke har symptomer på sygdommen.

Har ikke noget valg

Ifølge lederen af det belgiske sundhedsvæsens fagforening, Philippe Devos, er de smittede læger nødt til at arbejde, hvis Belgiens hospitalssystem skal undgå et kollaps.

Det siger han til BBC.

Devos medgiver, at der er en åbenlys risiko for, at personalet kan smitte patienterne på hospitalerne.

Belgiens 11,5 millioner indbyggere oplever nu for anden gang at være blandt de hårdest ramte under coronapandemien.

Landet har siden pandemiens begyndelse haft 333.000 tilfælde med coronavirus, mens 10.810 belgiere er døde med covid-19.

Belgien har samlet set det tredjehøjeste antal coronarelaterede dødsfald på verdensplan målt per 100.000 indbyggere. Kun Peru og den lille stat San Marino har flere, viser tal fra Johns Hopkins University.

Landets sundhedsminister, Frank Vandenbroucke, advarede i sidste uge om, at de mange nye smittetilfælde er ved at udvikle sig til en "tsunami", hvor hospitalsvæsenet "ikke længere kan følge med".

Lyn-analyse

Der er ingen tvivl om, at det er chokerende, hvad der sker i Belgien lige nu. Det er ikke et billede, der passer på et veludviklet land med et sundhedsvæsen, der betragtes som et af Europas bedste. En af årsagerne til, at Belgien er havnet i en ukontrolleret anden bølge, er et manglende politisk mod til at gribe ind. I ugevis har tallene vist, at det ville gå grueligt galt. Alligevel har politikerne ikke turde lave en nedlukning, der virkelig battede. Man har forsøgt med små tiltag af frygt for de politiske og økonomiske konsekvenser ved en regulær nedlukning. Det betaler man prisen for nu.

WHO opfordrer til øget smittesporing

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opfordrede mandag aften Europas lande til at øge smitteopsporingen af coronavirus.

Meldingen kommer i lyset af, at en række europæiske lande har registreret rekordhøje antal daglige smittetilfælde.

Spanien og Frankrig har de seneste dage haft flere end 50.000 smittede på et enkelt døgn, mens kontinentet passerede en kvart million coronarelaterede dødsfald.

De 46 europæiske lande står for 46 procent af alle verdens smittetilfælde og knap en tredjedel af det globale antal dødsfald blandt coronapatienter, oplyser WHO’s krisechef Mike Ryan på et pressemøde.

- Lige nu halter vi efter dette virus i Europa. Hvis vi skal foran det igen, vil det kræve, at vi skruer gevaldigt op for tempoet i vores håndtering, siger Mike Ryan.

Flere end en million døde

Han siger samtidig, at hospitalerne i Europa har været gode til at øge kapaciteten på intensivafdelingerne, og dødsraten for coronasmittede er "meget, meget lav".

- Men vi ser et stort antal tilfælde, vi ser en sygdom, der breder sig, vi ser en meget høj rate af positive tests og en manglende kapacitet, når det kommer til effektiv smitteopsporing, siger Mike Ryan.

På verdensplan er der registreret mere end 43 millioner smittede og 1.150.000 coronarelaterede dødsfald.

Det kan dog være svært at lave sammenligninger lande imellem grundet de forskellige landes teststrategier.