USA VALG

Trumps stabschef vækker opsigt: Har Det Hvide Hus opgivet at få kontrol med pandemien?

Præsidenten er under massiv kritik for sin håndtering af coronakrisen. Imens er der opstået et udbrud omkring vicepræsidenten.

Var det en fortalelse, eller har Det Hvide Hus virkelig opgivet at få kontrol med coronavirussen?

Søndag var stabschefen i Det Hvide Hus, Mark Meadows, gæst i programmet ’State of the Union’ på CNN. Og en ting, han sagde, blev efterfølgende forsidestof på mange af de amerikanske nyhedsmedier.

- Vi kommer ikke til at kontrollere pandemien. Vi vil kontrollere, at vi får vacciner, behandlinger og andre former for lindring, sagde han.

Udtalelsen faldt, imens USA oplever en stor stigning i udbredelsen af coronavirus. Fredag blev der registreret over 85.000 nye tilfælde, hvilket var det højeste tal på et døgn under hele coronakrisen.

Under hård kritik

Samtidig fortsætter Donald Trump med at holde sine store vælgermøder med masser af deltagere, der står tæt og ofte ikke bærer mundbind, mens de råber ting som ”vi elsker Trump” eller ”lock him up” (spær ham inde, red.) om Joe Biden, som, de mener, er en korrupt politiker.

Ovenikøbet er flere af vicepræsident Mike Pences nærmeste medarbejdere de seneste dage blevet konstateret smittet med coronavirus.

Det er bekræftet, at hans stabschef, Marc Short, er testet positiv, og det samme er mindst fire andre af vicepræsidentens nære rådgivere ifølge CNN og New York Times.

Udbruddet omkring Mike Pence – som fortsætter ufortrødent med at holde vælgermøder – sker i samme måned som et udbrud i Det Hvide Hus, hvor Donald Trump og en række folk omkring ham fik coronavirus.

Præsidenten er af sine politiske modstandere og de liberale medier under hård kritik for sin håndtering af coronakrisen. Og hans stabschefs optræden på CNN søndag eftermiddag har ikke gjort sagen bedre.

Hos avisen Washington Post præsenteres historien sådan: Det Hvide Hus signalerer, at det har tabt til pandemien, imens et udbrud skaber røre på Mike Pences’ kontor.

De fleste andre medier, så som The Hill, Politico og New York Post, nøjes dog med at lade Mark Meadows udmelding tale for sige selv.

Biden udnytter situationen

I den demokratiske lejr så man straks muligheder i at udnytte Marks Meadows ord politisk.

- De har givet op på deres basale pligt til at beskytte det amerikanske folk, lyder det i udtalelse fra demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

Han konstaterer, at det ikke var ”en smutter” fra Mark Meadows, men en ”ærlig erkendelse” af, hvad der har været Donald Trumps strategi fra starten: ”At vifte med det hvide flag og håbe at ved at ignorere den, vil virussen gå væk af sig selv”.

Senere fulgte også en kampagnevideo, hvor Biden selv lover, at han aldrig vil give op overfor det amerikanske folk.

Flere end 225.000 amerikanere er indtil videre døde med coronavirus. Præsident Trump insisterer dog på, at virussen nok skal forsvinde, og lover, at der snart vil komme en vaccine.

Det bliver dog ikke inden præsidentvalget 3. november, som nu kun er otte dage væk.