Coronavirus

Anden bølge af smitte ruller ind over Europa - nye restriktioner i flere lande

I Italien skal barer og restauranter lukke senest klokken 18, og i Spanien er der udgangsforbud om natten.

Coronavirussen har for alvor fået fat i Europa igen, hvor smitten breder sig hastigt.

Flere lande har indført stramme restriktioner og nedlukning for at komme pandemien til livs.

Blandt andet Italien og Spanien, der i foråret var hårdt ramt af pandemien, er atter tvunget til at lukke dele af samfundet ned igen.

Her følger et overblik over situationen, som den ser ud lige nu i en række af de hårdest ramte lande.

Spanien

I Spanien har regeringen indført en undtagelsestilstand, der blandt andet indebærer et natligt udgangsforbud.

Politiet patruljerede natten til mandag i gaderne i Barcelona, hvor en del personer opholdt sig ulovligt.

Udgangsforbuddet gælder som minimum fra klokken 23 til klokken 6 - og landets 19 lokalregeringer har ret til lokalt at udvide det til endnu længere tid.

Flere regioner har valgt at lukke helt ned for rejsende ind og ud af områderne. Det fortæller TV 2s korrespondent Jeppe Krogager fra Spanien.

- De har så mange smittetilfælde, at man har ønsket at lukke områderne helt ned – og også lukke indbyggerne inde, så de ikke kan komme ud.

I Spanien lyder det seneste tal på 19.851 smittede.

Italien

Den italienske regering indfører vidtrækkende restriktioner, fordi spredningen af coronavirus igen er meget voldsom i landet.

Fra mandag vil barer og restauranter blandt andet være tvunget til at lukke klokken 18, og fitnesscentre og biografer vil igen lukke helt.

De erhvervsdrivende i landet venter nu på, at de italienske politikere gennemfører en hjælpepakke for at forhindre en omfattende bølge af konkurser.

Det er kommet bag på de fleste italienere, at den anden bølge af coronapandemien har ramt landet så hårdt. Det fortæller TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl fra Rom:

- Mange italienere ser det mareridt, de oplevede i foråret, som en realitet igen. Mange har i løbet af sommeren fortalt mig, at hvis der kommer en ny nedlukning, så kan de ikke overleve med deres små restauranter og så videre.

I Italien blev der søndag registret 21.273 nye smittetilfælde. Det er det hidtil højeste, siden coronavirussen kom til Italien.

Frankrig

I Frankrig er flere end 52.000 mennesker blevet smittet med coronavirus inden for det seneste døgn. Det viser tal fra worldometer.com.

For at bekæmpe coronasmitten er der i Paris og en række andre storbyer indført et natligt udgangsforbud.

46 millioner ud af Frankrigs 67 millioner indbyggere er således omfattet af udgangsforbuddet. Udgangsforbuddet vil foreløbig gælde for de kommende seks uger.

Hvis ikke det har den ønskede virkning, er regeringen klar til at stramme restriktionerne yderligere, oplyser den franske premierminister, Jean Castex.

Den seneste uge er antallet af nyregistrerede smittetilfælde steget med 40 procent.

- Vi ser nu, at en anden bølge af coronapandemien er på vej ind over Frankrig og Europa. Situationen er meget alvorlig, siger Jean Castex.

Han forbereder franskmændene på, at november måned vil blive "meget hård".

Belgien

For anden gang er Belgien med dets 11,5 millioner indbyggere blevet et af de hårdest ramte lande under coronapandemien.

Der er registreret over 300.000 smittetilfælde, og der er registreret over 10.700 coronarelaterede dødsfald.

Der er derfor indført stramme restriktioner i Belgien, hvor alle barer og restauranter skal holde lukket i foreløbigt fire uger.

Det vil kun være tilladt for borgere at se én anden person uden for hjemmets fire vægge, og de fleste vil blive pålagt at arbejde hjemmefra.

I de næste fire uger vil et udgangsforbud gælde fra midnat til klokken fem om morgenen, og salg af alkohol forbydes efter klokken 20.

Den belgiske sundhedsminister beskriver situationen i Belgiens hovedstad, Bruxelles, og den sydlige del af landet som "den mest farlige i hele Europa".

Tjekkiet

Den tjekkiske regering har beordret de fleste forretninger og offentlige kontorer lukket på grund af coronakrisen.

Alle butikker undtagen fødevarebutikker lukker fra torsdag til 3. november.

Tjekkerne skal begrænse alle rejser, mens myndighederne forsøger at få bugt med den hurtigst voksende smitteudbredelse i Europa.

Sundhedsminister Roman Prymula, der er uddannet epidemiolog, sagde i sidste uge, at sundhedsvæsnet næsten kører på fuld kapacitet.

Tjekkiet med 10,7 millioner indbyggere er for nylig blevet blandt de hårdest ramte lande i EU, siger Det Europæiske Center for Kontrol og Forebyggelse af Sygdom, ECDC.

Tyskland

De tyske sundhedsmyndigheder advarer igen mod tiltagende krise, efter at der nu er registreret over 10.000 coronarelaterede dødsfald i forbundsrepublikken.

- Det er nødvendigt med en ændret kurs, siger cheffepidemiologer på Richard Koch Instituttet (RKI) - det nationale kontrolorgan for nationale sygdomme.

Midt i oktober blev forbundskansler Angela Merkel og de tyske delstater enige om at skærpe tiltag for at bremse den nylige opblussen af coronatilfælde.

Blandt andet blev det besluttet, at regler om mundbind skærpes i regioner, hvor antallet af nye tilfælde er på over 35 per 100.000 indbyggere.

I disse regioner bliver mundbind påkrævet, hvis folk er samlet over længere tid et sted.

I den seneste uges tid har Tyskland registreret over 50 virustilfælde per 100.000 indbyggere, fastslår RKI.

Søndag blev der registeret lige knap 10.000 nye smittetilfælde i Tyskland.