Coronavirus

WHO advarer om eksplosiv stigning i antal smittede

Sundhedsvæsener i en række lande er ved at nå grænsen for, hvad de kan kapere, mener WHO.

Verdenssundhedsorganisation (WHO) er meget bekymret over, at flere lande lige nu oplever det, WHO kalder en eksponentiel stigning i antallet af personer, der er smittet med coronavirus.

Det sagde WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, fredag 23. oktober ifølge AFP.

- For mange lande oplever lige nu en eksponentiel stigning i coronatilfælde, og det fører til, at hospitaler og intensivafdelinger er tæt på at nå kapaciteten, hvis de ikke allerede har gjort det, lød det fra Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I takt med at coronavirus udbreder sig voldsomt i flere europæiske lande, er restriktionerne for at holde smitten nede ligeledes blevet mere voldsomme.

I Danmark vil det være påbudt at bære mundbind fra torsdag 29. oktober i alle offentlige indendørs rum, ligesom forsamlinger på mere end 10 personer vil være forbudt. Men i andre lande er situationen værre, såsom Italien, der har indført natligt udgangsforbud i flere storbyer - eller Irland, hvor man ikke må gå mere end fem kilometer væk fra sit hjem.

Danmark fik smitterekord to dage i træk

Både torsdag 22. oktober og fredag 23. oktober kunne Danmark registrere det, statsminister Mette Frederiksen (S) kalder "kedelige rekorder" i antallet af smittede med coronavirus.

Torsdag lød tallet på 760 nye registrerede smittetilfælde, og fredag var tallet mere end 800.

Begge dage var det højeste, man nogensinde har registreret i Danmark. Derfor anbefalede Mette Frederiksen, at danskerne skruer gevaldigt ned for deres sociale liv og begrænser deres omgangskreds til maksimalt ti personer.

- Corona er ikke overstået. Tværtimod er den tilbage med fuld styrke, sagde statsministeren.

Og Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer også de nordlige lande mod en lurende katastrofe.

- Vi opfordrer statsledere til straks at gribe ind for at forhindre flere uundgåelige dødsfald, lød det.

Vi skal forberede os på drastisk stigning

De danske myndigheder oplyste fredag, at de ikke har et klart billede af, hvorfor smitten spredes så hurtigt - udover at sæsonen er imod os.

Men smitten er ikke isoleret til hverken unge eller andre grupper, hvor man kan sætte konkret ind mod udbredelsen af coronavirus.

- Vi skal forbedre os på en akut og drastisk stigning i antallet af indlagte med coronavirus herhjemme, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak understregede også, at selvom det lige nu ser dystert ud, så er der håb forude.

- Hvor vi i foråret havde sæsonen med os, så har vi nu sæsonen imod os. Det lyder dystert, men der er ikke nogen epidemier, der varer evigt, lød det fra Kåre Mølbak.