Coronavirus

Vilde corona-optøjer i Napoli - mafiaen mistænkes for at stå bag

Politiet brugte tåregas med demonstranter, der vrede over nye regler om udgangsforbud.

Fredag aften blev den italienske storby Napoli ramt af voldsomme uroligheder, da flere hundrede mennesker gik på gaden for at protestere mod nye corona-restriktioner.

Politiet brugte tåregas mod demonstranterne, der er vrede over, at de rekordhøje smittetal i Italien nu får regeringen til indføre udgangsforbud i regionen Campania mellem klokken 23 om aftenen og 05 klokken om morgenen.

- Det er første gang, vi har set den slags voldelige demonstrationer, og det har rystet landet, fortæller TV 2’s journalist i Italien Eva Ravnbøl.

Demonstranterne marcherede gennem gaderne, og foran det regionale regeringshovedkvarter begyndte de at smide ting efter politiet og sætte ild til affald i gaderne. Urolighederne, med slagord som ”Frihed” og ”Hvis I lukker ned, så kommer I til at betale for det”, fortsatte indtil tidligt lørdag morgen.

Viceindenrigsminister Matteo Mauri siger i dag, at demonstranterne benyttede sig af ”byguerrilla-taktik”, når de angreb politiet.

- Det er helt tydeligt, at det ikke var en spontan protest. Det var velforberedt - med stor sandsynlighed organiseret af fodboldhooligans, kriminelle og politiske ekstremister, siger viceindenrigsministeren.

Mistanke mod mafiaen

Ifølge Eva Ravnbøl tales der om, at det er Napolis lokale udgave af mafiaen, Camorraen, der står bag:

- Camorraen kan have en interesse i at destabilisere situationen hernede. For mafiaen lukrerer altid på det, når staten ikke er i stand til at styre samfundet, siger hun.

Regionens guvernør annoncerede de nye stramninger fredag, efter det daglige smittetal var steget med næsten 50 procent fra torsdag til fredag.

- Vi er på kanten af en tragedie, vi har brug for en national nedlukning. Vi bevæger os hen imod at lukke alting ned, sagde guvernør Vincenzo De Luca.

Rammer Syditalien hårdt

Eva Ravnbøl fortæller, at der generelt i Italien er stor forståelse for indsatsen mod coronasmitten, fordi Italien blev så voldsomt ramt af smittens første bølge i foråret.

- Landet har en respekt for denne sygdom, som andre lande måske ikke har, vurderer hun.

Men Napoli og resten af Syditalien ved, at de vil blive ramt særligt hårdt af en nedlukning, og derfor er folk i Syditalien desperate ved tanken om en nedlukning:

- De står i en særlig situation, fordi der er mange, der arbejder sort eller har løse kontrakter og løsearbejdsforhold. Når man indfører nye restriktioner, så er der store hjælpepakker. Men de gavner jo kun dem, der betaler skat og er registret, så man kan se, hvad de plejer at tjene, siger hun.