USA VALG

Biden har lovet at være "alle amerikaneres præsident" - nu sviner han Trump-tilhængere

Republikanerne kritiserer Bidens kommentar og minder vælgerne om, at Hillary Clinton i 2016 viste sammen foragt for dem, der stemte på Trump.

Alle kan være på fornavn med Joe.

Og Joe vil gerne være alle amerikaneres præsident. Igen og igen har vælgerne hørt, at han “stiller op som stolt demokrat,” men at han “vil lede landet som hele USA’s præsident”:

- Jeg vil repræsentere jer alle - om du stemmer på mig eller ej.

Demokraternes præsidentkandidat har desuden brugt det mest af sin valgkamp på at minde amerikanerne om, at ikke alle politikere er som præsident Donald Trump.

Der findes, siger han, stadig anstændighed og god pli i amerikansk politik.

Derfor er det faldet flere for brystet, at Joe Biden ved et vælgermøde i Pennsylvania flere gange valgte at kalde en række fremmødte Trump-tilhængere for “chumps”. Det kan frit oversættes til fjolser eller tabere.

Trump-støtter med flag

Vælgermødet blev afviklet som et drive in-event, hvor de fremmødte vælgere lyttede til Biden fra deres biler.

Men adskillige Trump-støtter havde også fundet vej til vælgermødet. Ude på parkeringspladsen stod de ved deres pick up-trucks med bannere og flag.

- Vi vil have fire år mere! Fire år mere, råbte de blandt andet ifølge en journalist fra Fox News, som fulgte arrangementet.

Fra talerstolen blev demokraternes præsidentkandidat irriteret over larmen.

- Vi gør det ikke på samme måde, som de fjolser derude med mikrofonerne. Det handler om at opføre sig ordentligt, sagde Biden.

Senere lød det:

- Jeg kommer til at arbejde lige så hårdt for dem, som ikke støtter mig, som dem, der gør. Det gælder også fjolserne med mikrofonerne derude.

Se udtalelserne fra Biden i videoen herunder:

Dumt sagt, siger analytiker

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger, at det “selvfølgelig er dumt sagt” af Biden:

- Det var en unødvendig kommentar. Det er en gave til Trump, som nu får mulighed for at spørge hvide arbejderklassevælgere, om de for alvor føler sig repræsenteret af en mand, som kalder dem for tabere. Det gør de nok ikke, siger han.

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, synes, Bidens budskab om at ville være hele landets leder “klinger lidt hult”, når han ikke kan rumme Trumps støtter.

- Hvis Biden virkelig vil være alle amerikaneres præsident, skal han vise, at han gerne vil forstå, hvad der i første omgang drev folk i favnen på Trump. Han skal vise, at han forstår deres bekymringer, og det gør han ikke på denne måde, siger han.

- Når jeg taler med demokrater, er mit indtryk, at de intet har lært af, hvorfor de tabte sidst, da de stadig kun har foragt for de folk, som stemte på Trump, tilføjer korrespondenten.

Trumps kampagne tager til genmæle

Det har da heller ikke taget Trumps kampagnefolk længe at klippe en valgvideo sammen, som bruger demokratens udtalelse til at udstille, hvor lidt respekt Biden og resten af Det Demokratiske Parti har for “de hårdtarbejdende mænd og kvinder i USA”.

Også Donald Trump Jr. skriver på Twitter, at Biden “fornærmer” de vælgere, som ikke støtter ham, når han kalder dem fjolser.

- Han har den samme foragt hårdarbejdende amerikanere, som Hillary havde med hendes elendighed-kommentar.

Under valgkampen i 2016 blev daværende præsidentkandidat for demokraterne, Hillary Clinton, taget i at betegne halvdelen af Trumps vælgere som “en kurv af elendighed” under et fundraising-arrangement i New York.

Mange har stemt allerede

Dengang blev kommentaren et tilbagevendende tema i valgkampen. Det skal vi dog ikke forvente denne gang, slår Jesper Steinmetz fast.

- Hillarys kommentar faldt tidligt i valgkampen - allerede i september - så der var god tid til at udnytte den. Bidens kommentar falder 10 dage før valget, hvor rekordmange amerikanere allerede har stemt, så jeg tvivler på, det vil få den store betydning, siger han.

Joe Bidens kampagnefolk har ikke reageret på Trump-kampagnens kritik.

Begge kandidater har besøgt delstaten Pennsylvania flere gange de seneste uger. Delstaten forventes at være en af de vigtige svingstater, som skal vindes for at sikre en af kandidaterne valgsejren.

Amerikanerne går til valg 3. november.