USA og 31 andre lande skriver under: Kvinder har ingen ret til abort
Erklæringen er kulminationen på en ihærdig amerikansk indsats for at svække den internationale støtte til abort.
32 lande med USA i spidsen underskrev torsdag en fælles erklæring om, at kvinder ikke har ret til fri abort.
Geneva Consensus Declaration er en fælles erklæring om støtte til kvinders rettigheder, men med en understregning af, at abort ikke hører til disse rettigheder.
- Der eksisterer ingen international ret til abort. Der eksisterer ingen international forpligtelse til, at stater skal finansiere eller støtte aborter, står der i dokumentet.
Blandt de 32 medunderskrivere er to EU-lande, Ungarn og Polen.
For Polens vedkommende faldt underskrivningen sammen med, at landets højesteret torsdag strammede landets i forvejen stramme abortlovgivning. Stramningen betyder, at det ikke længere vil være tilladt at få en abort med den begrundelse, at fostret er stærkt misdannet.
En historisk dag
Den internationale erklæring er blevet til på amerikansk initiativ og slår fast, at hvert enkelt land har en suveræn ret til at fastsætte sin egen abort-politik, uden indblanding fra andre lande eller fra internationale organisationer som FN.
- Det er historisk, at vi står her. Det er første gang, der er opbygget en international koalition, der skal forsvare retten til liv, sagde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, der i Washington var vært for den virtuelle sammenkomst for de 32 lande.
Mike Pompeo sagde, at underskrivningen var kulminationen på et stort arbejde, der begyndte med valget af Donald Trump som præsident.
- Under præsident Trumps lederskab har USA overalt forsvaret menneskelivets værdighed. Han har gjort det stærkere end nogen anden præsident i historien. Vi har iværksat et hidtil uset forsvar for ufødte babyer over hele verden, sagde Mike Pompeo.
32 lande - succes eller fiasko?
De 32 medunderskrivere er store lande som USA, Brasilien, Indonesien, Pakistan, Saudi-Arabien og Egypten samt en række hovedsageligt afrikanske og arabiske stater. Hovedparten af landene er stater, som Forbes beskriver som "autoritære stater eller mangelfulde demokratier".
Fra Europa er, ud over Ungarn og Polen, også Hviderusland med på listen.
Mens Mike Pompeo kalder de 32 landes underskrifter for en stor succes, er kritikere ikke imponerede.
Gillian Kane, der er politisk rådgiver i den internationale organisation Ipas, der støtter adgang til fri abort verden over, kalder det ”en diplomatisk fiasko”.
- Der er 193 medlemmer af FN, og de har fået 31 lande med. Det er et elendigt resultat, siger hun til The Guardian.
"En gave fra Gud"
Den amerikanske regering har i flere år modarbejdet FN-programmer, der har inkluderet støtte til abort i den tredje verden, ligesom USA har afvist at støtte udenlandske græsrodsorganisationer, der støtter abort.
- I USA tror vi på, at hvert eneste barn – født eller ufødt – er en hellig gave fra Gud, sagde Donald Trump fra FN’s talerstol i 2019.
Og i kulissen begyndte USA at samle en koalition af lande, der både var imod abort og imod ”bedrevidende indblanding” fra FN.
March for Life
I valgåret 2020 har den amerikanske regering skærpet tonen i abort-debatten.
I januar deltog Donald Trump som den første præsident nogensinde i den traditionelle March for Life-demonstration i Washington, der samler abortmodstandere fra hele landet. Ved den lejlighed holdt præsidenten en stærkt religiøs antiabort-tale, hvor han ord for ord gentog sin pointe fra FN's talerstol:
- Hvert eneste barn er en værdifuld og hellig gave fra Gud. Når vi ser et billede af en baby i livmoderen, får vi et glimt af Guds skaberværk, erklærede Donald Trump.
Siden fulgte udpegelsen af den stærkt konservative højesteretsdommer Amy Coney Barret, som Donald Trump tror kan være med til at ændre den amerikanske abortlovgivning.
Og nu, 11 dage før valget, fulgte så den højtidelige underskrivelse af Geneva Consensus Declaration, der opremser en række rettigheder for kvinder, for familien og for ufødte fostre.
- Jeg håber, at erklæringen og dens moralske klarhed vil få andre til at beundre vores holdning og måske få dem til at støtte vores sag, sagde Mike Pompeo ved underskrivelsen.