Donald Trump

Trump vil holde fem vælgermøder om dagen

Trump har to alternativer i de resterende 11 dage af valgkampen: at sikre sig kernevælgerne eller appellere til nye vælgere, siger kommentator.

Nattens debat viste den amerikanske præsident, Donald Trump, fra sin mest afdæmpede og overbevisende side.

TV 2’s kommentatorer vurderer Trump til at have vundet debatten snævert.

- Donald Trump udviste en helt usædvanlig disciplin, og det er muligt, at han kan drage fordel af det frem til valgdagen. Hvis han havde haft den samme selvdisciplin de seneste fire år, så havde han haft langt lettere ved at blive genvalgt, vurderer TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Men en snæver sejr i nattens debat er næppe nok, når man som Donald Trump er omkring otte procent bagud i meningsmålingerne med blot 11 dage til valgdatoen 3. november.

- Forventningerne er, at sådan en debat ikke rykker særligt meget. Og det er alt andet lige en fordel for modkandidaten Joe Biden, der fører i meningsmålingerne. Donald Trump havde brug for ny energi, for et vendepunkt med denne debat, og det fik han ikke umiddelbart, siger TV 2s journalist i USA Jesper Zølck.

Så hvad gør Donald Trump nu?

- Han skal ud på landevejen og holde nogle flere vælgermøder. Og så skal han være mere præcis med sine budskaber. Han skal snakke mere om økonomien og fremstille sig selv som den forretningsmand, der kan få USA tilbage på sporet og skabe en masse jobs, siger USA-kommentator Torsten Jansen.

Fem vælgermøder per dag

Det er Donald Trump tilsyneladende selv enig i.

På et telefonmøde med sin kampagnestab mandag klagede Donald Trump over, at de planlagte et eller to vælgermøder per dag var for lidt, skriver tv-stationen NBC.

På mødet sagde han, at han vil op på fem vælgermøder per dag.

Trump har en stærk tro på, at vælgermøderne, hvor han ofte møder sine mest trofaste vælgere, har afgørende betydning. På et vælgermøde søndag i Nevada gjorde han det klart, hvor meget sådan et betyder for ham og hans chancer for genvalg:

- Han (Joe Biden, red.) samler ingen mennesker til sine vælgermøder. Jeg samler 35.000, 40.000, 25.000, 15.000. Bom – så har vi samlet 15.000. Vi samler de største menneskemængder i hele den politiske historie. Vi samler disse enorme menneskemængder, han samler ingen, og så siger de alligevel, at vi står lige, sagde Donald Trump.

To alternativer: Kernevælgere eller nye vælgere

For Donald Trump er det et valg mellem to alternativer, lyder det fra USA-kommentator Torsten Jansen.

Enten at satse på at mobilisere sine trofaste kernevælgerne og sikre, at de alle sammen går hen og stemmer. Eller at række ud til andre grupper, der ikke på samme måde er sikre kernevælgere.

Ifølge Torsten Jansen er det en mulighed ovenpå nattens debat, hvor Trump opførte sig ”overraskende pænt”:

- Han viste sig som præsident, og det tror jeg gavner ham. Han skal især have fat nogle af de mere moderate republikanere, kvinderne i forstæderne, der har forladt hans base af sikre vælgere, siger han.

Men det bedste gæt er, at han vil bruge flest kræfter på at appellere til sine mest begejstrede tilhængere, der møder op til hans store vælgermøder. Det vurderer TV 2s korrespondent i USA Poul Erik Skammelsen:

- Vi vil se Donald Trump ude i svingstaterne, hvor han vil banke noget energi ind i sine kernevælgere.

Spørgsmålet er ifølge Poul Erik Skammelsen, om Trump i den situation kan bevare den selvdisciplin, han viste under nattens debat.

- Den afdæmpede stil kan være en fordel for Trump. Men hvis han i dag eller i morgen går ud og siger noget, som mange synes er helt vanvittigt, vil det fuldstændigt overskygge indtrykket fra debatten, siger Poul Erik Skammelsen.