Joe Biden.
USA VALG

Joe Bidens svære handicap - når de forkerte ord vælter ud af munden

Den amerikanske præsidentkandidat Joe Biden har ry for at kludre i det, når han taler. Hans modstandere står på spring for at bruge det mod ham.

Tilskuerne jublede, men manden på talerstolen så forbløffet ud.

Jeg er en kluddermaskine

Joe Biden, præsidentkandidat

Han stod i sit mørkeblå jakkesæt og rødstribede slips og kiggede søgende rundt i lokalet.

Så slog han korsets tegn foran sig og sagde:

- Jeg mente det ikke.

Det var 17. marts 2019, og manden på talerstolen havde netop meddelt, at han ville stille op som USA's næste præsident.

Ved et uheld.

Manden hedder Joe Biden, og han havde været midt i en tale under en middag for sine demokratiske partifæller, da han pludselig havde kludret i det.

- Jeg er den mest progressive, blandt dem der stiller op, havde han sagt.

På det tidspunkt var det kun meget få, der vidste, at Joe Biden ville være USA's næste præsident, og fordi han sagde "stiller op" i nutid, troede folk, at han var på vej med en stor nyhed.

Nej, jeg har ikke taget en test. Hvorfor helvede skulle jeg tage en test?

Joe Biden, præsidentkandidat

Mens jubelen brød løs, forsøgte Joe Biden at korrigere sig selv.

- Som ville stille op, forsøgte han at sige.

Men det virkede ikke som om, publikum tog notits af det, og der kom til at gå 20 sekunder, inden klapsalverne var aftaget så meget, at Joe Biden kunne fortsætte sin tale.

Derefter kørte spekulationerne om Joe Bidens kandidatur på højtryk, og der kom til at gå over en måned, før han formelt stillede op.

Hvad skete det med Joe Biden?

Talefejlen ved partimiddagen kan vel godt kaldes den allerførste episode, hvor Joe Biden kludrede i det under sit forsøg på at blive USA's næste præsident - altså inden hans valgkamp overhovedet var begyndt.

200 millioner mennesker vil være døde, inden jeg er færdig med denne tale

Joe Biden, præsidentkandidat

Han har i årevis været kendt for at kludre i det, men i denne valgkamp har der været så mange mærkværdige øjeblikke med Joe Biden, at hans modstandere bruger det som et argument for, at han er mentalt svækket.

For eksempel i denne tv-reklame fra USA's præsident Donald Trump.

Reklamen er betalt af Donald Trumps valgkampagne. Video: Peter Møller

Det er sket før, at Donald Trumps historier ikke stemmer helt overens med sandheden, men når det er sagt, så skal man ikke have fulgt Joe Bidens valgkampagne ret længe for at vide, at han har et problem med ord.

25. oktober 2020 kom han for eksempel til at kalde Donald Trump for George.

- Hvilket land ønsker vi at være?, spurgte Joe Biden under et virtuelt vælgermøde.

- Fire år mere med George, George øøøh... så befinder vi os på et sted, hvor, hvis Trump bliver valgt, så er vi i en anden verden, fortsatte den 77-årige Joe Biden.

De svære tal

Få dage forinden - under den seneste tv-debat mod Donald Trump - kom Joe Biden til at kalde den yderligtgående gruppe Proud Boys for "Poor Boys", og i september fik han ved et uheld sagt, at over halvdelen af USA's befolkning var døde af coronavirus.

- Det skønnes, at 200 millioner mennesker vil være døde, sandsynligvis allerede inden at jeg er færdig med denne tale, sagde Joe Biden under et vælgermøde 20. september 2020.

Der bor 328 millioner mennesker i USA i alt, så 200 millioner døde er et temmelig voldsomt skøn.

Joe Biden lavede en tilsvarende fejl i juni, hvor han hævdede, at epidemien havde krævet 120 millioner dødsofre. Her var han dog selv hurtig til selv at rette tallet til 120.000.

Fejlen hjemsøgte ham også under en tale 5. oktober 2020, hvor han sagde, at 210 millioner var døde af coronavirus.

Men også her fik han det selv rettet til 210.000 forholdsvis hurtigt.

Ingen af de fortalelser, jeg er kommet til at lave, har handlet om substansen

Joe Biden, præsidentkandidat

Store tal ser ud til at have drillet ham i noget tid.

For eksempel sagde Joe Biden under en debat i februar, at 150 millioner amerikanere havde mistet livet på grund af vold med skydevåben mellem 2007 og 2020 - her måtte en talsmand efterfølgende rette tallet til 150.000.

Og det er ikke kun navne og tal, den er gal med.

Navne der driller

I august 2019 påstod Joe Biden, at han havde været vicepræsident under skoleskyderiet i Parkland i Florida i 2018, hvor 17 mennesker mistede livet.

- Børnene fra Parkland kom på besøg hos mig, da jeg var vicepræsident, sagde Joe Biden, da han talte om USA's våbenlov med en gruppe journalister i Iowa.

Men skoleskyderiet i Parkland fandt altså først sted to år efter, at Donald Trump var blevet præsident og Mike Pence vicepræsident.

En talsmand for Joe Biden sagde efterfølgende, at Joe Biden havde husket forkert og ment skoleskyderiet i Sandy Hook, der fandt sted i 2012.

Lidt senere på sommeren roste Joe Biden så den smukke stat Vermont, mens han rent faktisk stod i byen Keene i nabostaten New Hampshire.

Trumps republikanske partifæller lagde straks et videoklip med fortalelsen på Twitter.

Og Joe Biden ved godt selv, at han er god til at lave fejl.

Joe-talefejl

I sin bog 'Promise Me Dad' fra 2017 kalder han sig selv for "en kluddermaskine", en betegnelse han har brugt flere gange siden.

- Jeg er en kluddermaskine, men ved Gud hvor er det en vidunderlig ting, hvis man sammenligner det med en fyr, der ikke kan sige sandheden, sagde Joe Biden for eksempel i 2018, inden hans ambitioner om at blive præsident endnu var offentligt kendt.

Som barn stammede han så meget, at klassekammeraterne kaldte ham 'Joe-talefejl', 'Joe-tankestreg' og 'Stammehoved'.

Skolelæreren kunne finde på at kalde ham 'hr. Bu-bu-bu-bu-Biden', og den unge Joe frygtede at ende som sin alkoholiserede onkel, der stammede så meget, at det havde afholdt ham fra at søge ind på medicinstudiet, skriver han i sin bog 'Promises to Keep'.

Men det lykkedes Joe Biden at overvinde sin stammen ved at læse højt for sig selv med en lommelygte hver aften. Nogle gange puttede han småsten i munden for at få bedre kontrol med sine ansigtsmuskler, skriver han selv i bogen.

Os der stammer bytter ubevidst - og endda nogle gange bevidst - ord ud

Gerald A. Maguire, psykiater

Selvom der er gået over 70 år, spøger Joe Bidens stammen imidlertid stadig.

Hans teknik til at undgå at stamme kan ifølge Eric Jackson, der er læge, ph.d. og ekspert i talesprog, være årsag til nogle af fejlene.

Eric Jackson fortæller til tidsskriftet The Atlantic, at Joe Biden ser ud til at have en teknik, hvor han bytter ord ud, hvis de er ved at få ham til at stamme.

For eksempel under et arrangement i august 2019 hvor Joe Biden så ud til at have problemer med at sige Barack Obama.

- Det var præsident... min chef, sagde Joe Biden.

Stammeekspert og psykiater Gerald A. Maguire har også observeret Joe Bidens talefejl.

Han siger til hjemmesiden Politifact, at Joe Biden især ser ud til at have problemer med th-lyden på engelsk og derfor laver fejl, når han skal sige ordet "thousands".

- Os der stammer bytter ubevidst - og endda nogle gange bevidst - ord ud. Hvis man tror, at man kommer til at stamme på th-lyden i thousands, er vores hjerner blevet programmeret til at finde på noget andet, siger han.

Angrebene fra Trump

Men hvis man ikke er stammeekspert, kan det for nogle være svært at gennemskue, hvad der ligger bag Joe Bidens forskellige fejl.

Og når han siger noget mystisk, er Joe Bidens modstandere ofte hurtige til at bruge det mod ham.

Han har ligefrem fået sit eget meme med teksten: 'Jeg er Joe Biden, og jeg har glemt denne meddelelse'.

Videoklip med Joe Bidens fejl dukker også lynhurtigt op på nettet. Hans egne forsøg på rettelser klippes ofte ud, så det hele fremstår endnu mere mystisk.

Som for eksempel da en af Donald Trumps assistenter i marts tweetede et klip med Joe Biden under et vælgermøde.

- Vi kan ikke få genvalgt, vi kan ikke vinde dette genvalg. Undskyld mig, vi kan kun genvælge Donald Trump, siger Joe Biden på klippet.

Præsidenten var hurtig til at erklære sig enig med Joe Biden.

- Jeg er enig med Joe, skrev han på Twitter.

Men Joe Bidens ord på videoen er taget ud af en sammenhæng, hvor han lidt klodset opfodrer sine partifæller til at stå sammen.

De efterfølgende ord lød således:

- Vi kan kun genvælge Donald Trump, hvis vi stiller os op i en cirkel og skyder hinanden. Det skal være en positiv kampagne. Så kom og vær med. Folkens, vi bygger en koalition, sagde Joe Biden.

Samme skæbne, hvor sætningerne klippes i stykker, er også overgået Joe Bidens udtalelser om de døde under coronaepidemien, så der deles videoer, hvor det lyder som om, at Joe Biden slet ikke har styr på tallene.

Herunder er det for eksempel Donald Trump, der skriver:

- Hvis jeg nogensinde sagde noget så dødhamrende dumt, ville løgnemedierne angribe mig hårdt. Dette er langt fra en normal fejl. Hvorfor rapporterer medierne ikke om det?, skriver Donald Trump på Twitter.

Men angrebene på Joe Biden stopper ikke der.

Manipulation

Dan Scavino, der er chef for Donald Trumps valgkampagne på sociale medier, sendte 31. august i år videoklippet herunder ud på Twitter.

På videoen ses Joe Biden angiveligt falde i søvn under et tv-interview.

Problemet med videoen er bare, at den er falsk.

I virkeligheden er det et interview med sangeren Harry Belafonte, hvor et billede af Joe Biden blev manipuleret ind på sangerens plads.

Billedet af den søvnige Joe Biden stammer fra et virtuelt vælgermøde - det kan ses her.

Det er dog langt fra altid, at Joe Bidens politiske modstandere behøver at snyde for at få ham til at se uheldig ud.

Fattige børn er fuldstændig lige så kvikke og talentfulde som hvide børn

Joe Biden, præsidentkandidat

For eksempel under et vælgermøde for studerende med asiatisk og latinamerikansk baggrund i byen Des Moines i august 2019.

- Vi bør udfordre de studerende i disse skoler. Vi har en forestilling om, at hvis du af en eller anden grund er fattig, så kan du ikke klare den. Fattige børn er fuldstændig lige så kvikke og talentfulde som hvide børn, lød det fra Joe Biden.

Efter en kort pause tilføjede han:

- Og rige børn, sorte børn, asiatiske børn.

Joe Bidens valgkampagne meddelte efterfølgende, at det var en fortalelse, og at Joe Biden ikke satte hvide børn over andre hudfarver.

Historien om Nelson Mandela

Andre fortalelser har præsidentkandidaten sværere ved at forklare.

For eksempel fortalte Joe Biden i marts måned i år en historie om, at han var blevet anholdt i Sydafrika i 1977.

- I dag for 30 år siden forlod Nelson Mandela fængslet og begyndte diskussionerne om apartheid. Jeg havde den store ære at møde ham. Jeg havde den store ære at blive anholdt sammen med vores FN-ambassadør på gaderne i Soweto, mens vi forsøgte at møde ham på Robben Island, sagde Joe Biden under et vælgermøde i South Carolina 11. februar 2020.

I løbet af den næste uge gentog han historien to gange - ifølge New York Times.

Men den dramatiske historie optræder ikke i Joe Bidens selvbiografi Promises to Keep, hvor han skriver om rejsen til Sydafrika, og da amerikanske medier gav sig til at undersøge påstanden, kunne hverken New York Times, Washington Post eller faktatjek-siden Snopes finde nogen beviser for, at Joe Biden nogensinde skulle have været anholdt i Sydafrika.

Efter avisartiklerne holdt Joe Biden op med at fortælle historien.

Det er Guds sandhed. I har mit ord som en Biden

Joe Biden, præsidentkandidat

Han burde have lært, at amerikanske medier faktatjekker andre end Donald Trump, for anholdelsen i Sydafrika var ikke første gang i valgkampen, at Joe Biden blev afsløret i at fortælle en lidt for god historie.

Krigshelten fra Afghanistan

I sensommeren 2019 fortalte han 400 deltagere ved et vælgermøde i en sportshal i New Hampshire, hvordan han var rejst til Afghanistan som vicepræsident for at dekorere en kaptajn ved USA's flåde for tapperhed.

Ifølge Joe Biden havde nogle af hans underordnede frarådet ham at rejse til "det gudsforladte land" i Konar-provinsen, men han rejste alligevel.

- Vi kan miste en vicepræsident, men vi kan ikke miste mange flere af de her drenge. Det er ikke en vittighed, fortalte Joe Biden deltagerne ved vælgermødet.

I Joe Bidens version af historien var den tapre kaptajn blevet hejst ned i en dyb kløft under beskydning og havde reddet en kammerat op ved at bære ham på ryggen.

Kaptajnens overordnede, en firestjernet general, ville have Joe Biden til at dekorere ham med en sølvstjerne, men da Joe Biden ankom, sagde den tapre soldat, at han følte sig som en fiasko.

- Han sagde: "Jeg ønsker ikke den forbandede ting", lød det fra Joe Biden, som dernæst hævede stemmen for tilhørerne i sportshallen.

- Lad være med at sætte den på mig, lad være, gør det ikke. Han døde, han døde, lød Joe Bidens referat af kaptajnens udråb.

Bidens historie blev efterfulgt af dyb tavshed fra tilhørerne.

- Det er Guds sandhed, sagde Joe Biden ifølge Washington Post, da han var færdig med at fortælle.

- I har mit ord som en Biden, fortsatte han.

En 'irrelevant' fejl

Han havde fortalt lignende historier ved andre lejligheder, men med små variationer, og da Washington Post gav sig til at undersøge, hvor historien kom fra, ventede der en overraskelse.

Det har intet at gøre med dømmekraft

Joe Biden, præsidentkandidat

Det viste sig, at Joe Biden havde besøgt Konar-provinsen i 2008 som senator, før han blev vicepræsident, at den tapre soldat var en 20-årig specialist fra hæren, og at Joe Biden aldrig gav ham en medalje.

Det gjorde Barack Obama til gengæld - soldaten blev tildelt Medal of Honor under en ceremoni i Det Hvide Hus i 2014.

Retfærdigvis skal det dog siges, at Joe Biden i 2011 dekorerede en soldat, der ikke mente, han fortjente sin medalje - men det skete ikke i Konar-provinsen.

Joe Biden gav ifølge Washington Post den nedtrykte soldat en bronzestjerne kort efter, at han havde mistet en kammerat.

Da radiokanalen en NPR efterfølgende spurgte Joe Biden om den falske historie svarede han, at historiens detaljer i hans øjne var irrelevante.

- Det har intet at gøre med dømmekraft i forhold til, om man sender nogen i krig, trækker nogen hjem eller dømmekraften i forhold til sundhedspolitik, sagde han.

Præsidentkandidaten gæstede også tv-værten Stephen Colbert og indrømmede blankt, at han laver fejl.

- Ingen af de fortalelser jeg er kommet til at lave - og jeg har kludret i det, ligesom alle andre politikere - har handlet om substansen, sagde Joe Biden.

Han tilføjede, at pointen med historien om soldaten stadig var den samme, selvom han havde blandet tingene sammen.

- Jeg tager ikke fejl af ting som, du ved, skal vi låse børn inde i bure ved grænsen, sagde Joe Biden og henviste til Donald Trumps meget kritiserede politik for illegale migranter.

Joe Biden svarer igen

Angrebene på præsidentkandidatens mentale helbred, ser dog ikke ud til at aftage inden valget, og Donald Trump var ikke sen til at benytte Joe Bidens seneste talefejl til at hænge ham ud på Twitter.

- Joe Biden kaldte mig George i går. Kunne ikke huske mit navn. Fik hjælp af nyhedsværten for at komme gennem interviewet. Kartellet af løgnemedier arbejder på fuld tid for at dække over det, skrev præsidenten.

Donald Trump kalder med jævne mellemrum Joe Biden for Søvnige Joe, men hvis man spørger Joe Bidens læge, ser både hans fysiske og mentale helbred imidlertid fornuftigt ud for en mand på hans alder.

Ifølge lægen Kevin O’Connors rapport om Joe Bidens helbred, er han "en 77-årig mand, der er i form til at udføre sine pligter som øverstkommanderende".

Hvad synes du selv, hva'? Er du narkoman?

Joe Biden, præsidentkandidat

Joe Biden har dog ikke gennemført en test, der kan måle hans kognitive egenskaber, og da en journalist i august måned i år spurgte ham om, hvorfor han ikke har gjort det, blev han gal.

Du kan se ordvekslingen herunder.

Præsidentkandidaten afviser at tage en test, der skal dokumentere hans mentalke tilstand. Video: Peter Møller

- Nej, jeg har ikke taget en test. Hvorfor helvede skulle jeg tage en test? Helt ærligt, lød svaret til journalisten Errol Barnet fra CBS.

Dernæst gjorde præsidentkandidaten helt klart, hvad han mener om den sag:

- Det svarer til at sige til dig, at du skal testes for, om du tager kokain, inden du deltager i dette program. Hvad synes du selv, hva'? Er du narkoman?