USA valg 2020

I nat kom den undskyldning, Trumps vælgere har ventet på

Presset hvilede på præsidentens skuldre før nattens debat. Trump håndterede presset på suveræn vis, men det var næppe nok til at vende slagets gang.

Dynamikken op til nattens debat mellem Donald Trump og Joe Biden var ligetil. Præsidenten er bagud i målingerne og skulle derfor agere, mens hans demokratiske udfordrer kunne nøjes med at reagere.

Den del lykkes Trump med i nat.

Præsidenten var mere afdæmpet og disciplineret end under den tumultariske første tv-debat. Trump var også god til at italesætte præsidentvalget som netop dét, et valg, fremfor en folkeafstemning for eller imod Trumps første fire år ved magten, som nu står i coronakrisens tegn.

Præsidentens problem blev dog, at Joe Biden også lykkes med sin strategi. Demokraternes præsidentkandidat forsvarede sig fint det meste af tiden og fik også sat nogle effektive stød ind på præsidenten.

Derfor ender vi efter min vurdering i den paradoksale situation, at debatten ikke havde én vinder, men to. Både Trump og Biden kan være tilfredse med deres præsentation og føle sig som vindere, hvilket - slagets gang i præsidentvalgkampen taget i betragtning – overordnet set er skidt nyt for Trump.

Trump under pres

Det var præsident Trump, som havde brug for en game changer for at vende slagets gang.

Nattens debat blev i min bog ikke den skelsættende begivenhed, som præsidenten havde brug for. Men samtidig skal man dog ikke undervurdere, hvad præsidenten og partifællerne trods alt fik ud af debatten.

Mange potentielle republikanske vælgere ventede i nat på, at præsidenten gav dem dét, de med lys og lygte leder efter i disse tumultariske tider: En undskyldning for at stemme på Trump (igen).

Set i det lys sad Trumps debatpræsentation lige i skabet. Mit bedste bud er, at Trumps solide præsentation kombineret med den sandsynligvis snarlige udnævnelse af Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer vil være en kærkommen reminder til konservative vælgere om, hvad de risikerer at miste, hvis Trump taber valget.

Biden brød ikke sammen

En central del af Trumps strategi mod Biden har været at fremstille sin 77-årige modstander som en mand, der mentalt er helt væk fra vinduet. Risikoen ved den strategi har hele tiden været, at Trump dermed overgav initiativet i den sag til Biden.

For i sidste ende var det selvfølgelig op til Biden henholdsvis at bekræfte eller afkræfte Trumps tese.

Efter sammenlagt mere end tre timers tv-transmitteret debat mellem de to herrer, må man konstatere, at præsidentens strategi slog fejl.

Biden fremstod i nat endnu engang solid og var oveni mere velbevandret, detaljeret og substantiel i sine svar end Trump.

Derfor står man også tilbage med spørgsmålet, om Trump holdt på den forkerte hest i sin fortælling om Joe Biden?

Hvis jeg havde været Trumps rådgiver – det havde sikkert været en kort fornøjelse i så fald – havde jeg bønfaldt præsidenten at bruge mindre tid på Joe Bidens helbred og Hunter Bidens blakkede fortid.

I stedet for skulle Trump have talt meget mere om sine politiske bedrifter, særligt økonomien og opgøret med Kina, og karakteriseret Bidens årtier lange fortid i amerikansk politik som det levende eksempel på en levebrødspolitiker.

Snubler Biden i slutspurten?

Overordnet set vil præsidentdebatterne i år næppe blive husket som en fremtrædende faktor for valgets udfald.

Den store historie bliver snarere debatternes coronaprægede rammebetingelser og kontrasten i takt og tone fra den første til den sidste debat.

For selvom der kun var små 850 kilometers afstand fra den første præsidentdebat i Cleveland, Ohio til nattens debat i Nashville, Tennessee, så var der alligevel en verden til forskel.

Dermed står vi tilbage i en situation, hvor præsidentvalget stadig er Joe Bidens at tabe. Det betyder selvsagt ikke, at Donald Trump ikke kan vinde igen. Det betyder slet og ret, at det ikke er det mest realistiske scenarie på nuværende tidspunkt.

Men spørgsmålet er selvfølgelig samtidig - hvis man skal bruge en sportsmetafor - hvorvidt Joe Biden gør Hillary Clinton kunsten fra 2016 efter og snubler før målstregen?

Se et sammendrag af nattens tv-duel på TV 2 PLAY.