USA VALG

Obama langede ud efter Trump med "nådesløs" kritik på vælgermøde

"Han bruger præsidentembedet som et realityshow". Obama var nådesløs i sin kritik af præsident Trump, siger USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Barack Obamas nye lykketal er 13.

Det er nemlig det antal dage, der er tilbage inden det amerikanske præsidentvalg.

Og det er den tid, den tidligere præsident vil bruge på at få så mange som muligt ud at stemme ved “det vigtigste valg i vores levetid”.

Sådan sagde han onsdag aften ved det første af en række vælgermøder, han de næste uger vil holde for demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

- Hvad vi gør de næste 13 dage, får betydning i flere årtier fremover, lød det fra scenen i storbyen Philadelphia, som ligger i den vigtige svingstat Pennsylvania.

Hvad er en svingstat?

Svingstater er de få delstater, som kan afgøre det amerikanske valg.

Traditionelt set er der en række stater i USA, som ved et præsidentvalg svinger mellem det ene og det andet politiske parti.

I svingstater er der en reel mulighed for, at begge kandidater kan vinde. Modsætningen er sikre stater, som fx Californien, der historisk set altid stemmer på demokraterne.

Hvilke stater der er svingstater, kan skifte fra valg til valg. I år er det blandt andet Florida, North Carolina, Michigan, og Arizona. 

Kilde: RealClearPolitics

Ifølge David Axelrod, politisk kommentator og Obamas tidligere seniorrådgiver, var det en Obama, der længe har fortiet sin ærlige mening om Donald Trump, som endelig fik lov til at give los.

Før vælgermødet lagde den tidligere præsident da heller ikke skjul på, at han både har været frustreret og sur over den måde, som Donald Trump har ledet landet på de seneste tre år.

Ingen interesse for embedet

I de 35 minutter Obama talte ved vælgermødet, udstillede han, hvad han mente var præsidentens manglende omtanke for sit land.

- Jeg håbede, at Trump ville vise en smule interesse i at tage jobbet alvorligt. Det har han ikke gjort.

- I stedet bruger han præsidentembedet som et realityshow, og ikke engang det har han gjort godt, sagde Obama tørt, og mindede de fremmødte tilhørere om, at det er dem, som skal leve med konsekvenserne af præsidentens manglende respekt for embedet.

Se for eksempel på coronakrisen, pointerede Obama, og opremsede de 221.000 dødsfald og flere millioner arbejdsløse amerikanere.

- Vi efterlod bogstavelig talt denne administration med en strategibog for, hvordan man håndterer pandemier. Hvor den er blevet af, må Gud vide. Måske som støtte til et vakkelvornt kaffebord et sted.

Trump: Jeg er ikke politiker

Og så landede kritikken, som demokraterne med sikkerhed kommer til at gentage resten af valgkampen:

- Hvordan skal vi tro, han kan passe på landet, når han ikke engang kan passe på sig selv?, spurgte Obama med slet skjult henvisning til Trumps sygdomsforløb med covid-19 tidligere i oktober.

Lyn-analyse

Obama var i kanon form og fik mindet flertallet af amerikanerne om, hvorfor han er så elsket og savnet. Han var fuldstændig nådesløs i sin beskrivelse og latterliggørelse af Trump. Han satte ord på det, som mange amerikanere jævnligt tænker: USA's nuværende præsident opfører sig ikke normalt. Det er heller ikke normalt, at USA's tidligere præsident føler sig kaldet til på den måde at gå i struben på sin efterfølger. Men hans beslutning om at gøre det får påmindet de “sløve” demokratiske vælgere, der tog sejren for givet for fire år siden, at hver stemme tæller.

Kort efter Obamas vælgermøde, indtog præsident Trump scenen til sit eget rally i North Carolina.

Her mindede han de fremmødte støtter om, at han ikke er som alle de andre i Washington.

- Hvis jeg ikke lyder som en Washington-politiker, er det, fordi jeg ikke er politiker, lød det fra scenen til stor begejstring.

- En dag vil de sige, at “han var en klog mand, som stod i spidsen for et storslået land”.

Twitter har præsidenten forsvaret sig med, at han har "udrettet mere på 47 måneder, end Biden har udrettet på 47 år".

Dødt løb i Pennsylvania

Et vægtet gennemsnit af de seneste meningsmålinger viser dødt løb mellem de to kandidater i Pennsylvania.

Barack Obama talte især til minoritetsvælgere og unge vælgere ved mødet. Det var dem, som blev væk og undlod at stemme på Hillary Clinton ved valget i 2016, hvorfor Donald Trump vandt delstaten.

Joe Biden var ikke til stede ved vælgermødet i Philadelphia, da han forbereder sig til den sidste præsidentdebat mod Trump. Den finder sted natten til fredag dansk tid.