Coronavirus

Mens Europa lukker ned, lemper Sverige på restriktionerne for ældre

Ældre skal omfattes af samme corona-anbefalinger som andre, mener Sveriges socialminister.

Mens store dele af Europa indfører restriktioner og lukker ned for at bekæmpe coronapandemien, så lemper vores svenske naboer på nogle af deres restriktioner.

De ældre borgere i Sverige behøver dermed ikke længere at isolere sig, lyder det nu fra landets socialminister Lena Hallengren.

Tiltaget kommer for at afhjælpe problemer med ensomhed og mental sundhed hos ældre borgere, der har været isoleret under coronapandemien.

- I dag ved vi mere om, i hvilke situationer smitterisikoen er størst. Vi ved mere om, hvordan covid-19 kan behandles, og personale kan beskyttes, sagde den svenske socialminister torsdag på et pressemøde.

Klogere på konsekvenserne

Desuden er de svenske myndigheder blevet klogere på konsekvenserne af en langvarig begrænsning af folks liv.

Ikke mindst om den negative effekt isolation og ensomhed har på sundheden, forklarede ministeren på pressemødet.

Indtil nu har anbefalingen fra de svenske myndigheder været, at personer over 70 år skulle holde sig væk fra eksempelvis offentlig transport og butikker.

Men nu skal de ældre borgere følge de samme retningslinjer som resten af befolkningen - på trods af at smitten i Sverige stiger ligesom i andre skandinaviske lande.

Sverige havde onsdag registreret i alt omkring 107.000 smittetilfælde og cirka 6000 coronarelaterede dødsfald.

Må ikke slippe taget

Hallengren understreger, at de nye retningslinjer ikke skal opfattes som en opfordring til at tage det mere afslappet.

- Det afgørende er, at det ikke er en stor samfundsgruppe, som skal bære et tungere ansvar end andre, siger hun.

I september sagde statsepidemiolog Anders Tegnell i et interview med SVT, at mange ældre isolerede sig mere, end det var nødvendigt, under pandemien.

De svenske sundhedsmyndigheder siger, at det er lavere infektionsrater, mere viden om håndteringen af sygdommen og et mindre pres på sundhedssystemet, som har skabt betingelserne for de nye anbefalinger til ældre.

Men det gælder fortsat, at de ældre skal følge de regler, som gælder for alle landets indbyggere: Man skal holde afstand og undgå større forsamlinger og blive hjemme ved de første tegn på symptomer.

Europa lukker ned

En række lande har den seneste uges tid indført vidtrækkende restriktioner for at bremse den nye bølge af coronasmitte, der lige nu skyller ind over Europa.

I Irland er en omfattende, landsdækkende nedlukning trådt i kraft ved midnat. Det betyder, at barer lukkes, mens restauranter kun må sælge takeawaymad.

Også i Belgien er en omfattende nedlukning trådt i kraft efter længere tid med stigende smittetal. De næste fire uger er barer og restauranter i hele landet lukket. Desuden er der indført udgangsforbud fra midnat og frem til klokken fem om morgenen.

Tjekkiet er for nylig blevet et af de hårdest ramte lande i EU. Regeringen gav onsdag ordre til, at de fleste forretninger og offentlige kontorer lukkes på grund af coronakrisen. Landets indbyggere har fået besked på at begrænse alle rejser og kun foretage de mest nødvendige.

I Frankrig har præsident Macron indført udgangsforbud i en række storbyer. Beboerne i de værst ramte byer må ikke være ude mellem klokken 21 og 06. Brud på udgangsforbuddet vil medføre en bøde på 135 euro (1000 kroner).