Udland

Medier: Said Mansour dømt til døden i Marokko

I 2016 mistede "Boghandleren fra Brønshøj" som den første nogensinde sit danske statsborgerskab - tre år senere blev han udvist til Marokko.

Den terrordømte Said Mansour - også kendt som boghandleren fra Brønshøj - er blevet dømt til døden i Marokko. Det skriver Ritzau, der citerer flere marokkanske medier.

Said Mansour skulle ifølge medierne være dømt til døden ved en marokkansk domstol i mandags.

Blandt andet skal Mansour være dømt for at have været involveret i et terrorangreb i Casablanca i 2003. Angrebet kostede 45 personer livet - heriblandt flere selvmordsbombere.

Said Mansour blev i 2015 idømt fire års fængsel i Danmark for at opfordre til terror.

I 2016 mistede han som den første nogensinde sit danske statsborgerskab og i 2019 blev han udvist til Marokko.

Fik garanti for hans sikkerhed

Said Mansours danske forsvarsadvokat, Eigil Strand, har ikke officielt fået bekræftet, at Mansour er blevet dømt til døden.

Advokaten har været i kontakt med familien, som er meget bekymret.

- Det har de været i lang tid - også før han blev udvist. Men nu er det blevet meget konkret, og de er bekymrede for deres pårørendes ve og vel. Hvordan han rent faktisk har det dernede.

I forbindelse med sin udsendelse udtrykte Said Mansour bekymring for sit liv i Marokko.

Den daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kunne dog fortælle, at den danske stat forud for udvisningen af Said Mansour havde fået garanti for hans sikkerhed.

- Der er selvfølgelig fuldstændig styr på tingene i forhold til Said Mansour, og jeg må sige, at jeg er meget tilfreds med det.

- Men det er selvfølgelig også set i det lys (Mansours sikkerhed, red.) naturligt, at en sag som den her tager meget lang tid, sagde Inger Støjberg.

Advokat: Hans sikkerhed er statens ansvar

Forsvarsadvokat Eigil Strand mener, at hvis man som Said Mansour risikerer dødsstraf, så krænker Danmark hans grundlæggende menneskerettigheder, når han alligevel bliver udsendt.

- For mig at se er det staten, der har påtaget sig ansvaret at sikre, at det faktisk ikke sker. Det var derfor, jeg dengang var nysgerrig på, hvad aftalens indhold var. Det er nu aktualiseret igen. Vi er nødt til at få klarlagt, hvad der blev aftalt mellem de danske og marokkanske myndigheder, siger advokaten til TV 2.

Ritzau har talt med Michael Juul Eriksen, der før har været forsvarsadvokat for Said Mansour. Han fik nyheden om sin tidligere klients dødsdom at vide gennem et af de marokkanske medier.

- Jeg har også talt med hans familie, der har fået det bekræftet af en journalist i Marokko, der har fulgt sagen dernede.

- Det skal i hvert fald undersøges nærmere, om det rent faktisk er korrekt, som der måske er noget, der tyder på, siger Michael Juul Eriksen.

I dag er Said Mansour 60 år. Han kom til Danmark i 1984 og fik dansk statsborgerskab i 1988.