USA VALG

FBI: Iran og Rusland har blandet sig i præsidentvalget

Iran har prøvet at presse demokratiske vælgere til at stemme på præsident Trump, lyder det fra efterretningstjenesterne.

Både Rusland og Iran har forsøgt at påvirke stemmeafgivningen ved det amerikanske præsidentvalg.

Det oplyser de amerikanske efterretningsmyndigheder onsdag aften.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at jeres stemmer er sikre.

- Vores efterretningstjenester har opfanget dette med det samme, forsikrer John Ratcliffe, der er direktør for USA's Nationale Efterretningstjeneste.

Konkret har Iran og Rusland fået adgang til de registreringsoplysninger, som vælgere indsender for at kunne stemme ved valget.

Falsk trusselsmail

Oplysningerne har Iran brugt til at sende en falsk mail ud til demokratisk-registrerede vælgere i flere delstater, hvori de presses til at stemme på præsident Trump.

Flere amerikanske medier beskrev i løbet af onsdagen, hvordan vælgere i Florida og Alaska havde modtaget en mail, som truede dem til at stemme på Trump.

Afsenderen på mailen var øjensynligt den højreekstreme gruppe Proud Boys, men analyser af indeholdet viste, at beskederne kom udefra USA's grænser.

Proud Boys talsmand har også taget skarp afstand fra de udsendte emails.

Iran har desuden delt en video med det falske budskab, at det er muligt for borgere uden for USA's grænser at stemme ved valget.

- Det er desperate forsøg fra desperate modstandere, siger John Ratcliffe, som oplyser, at præsident Donald Trump har bedt ham om at holde offentligheden informeret.

Lyn-analyse

Sporene fra 2016 skræmmer, hvor russerne beviseligt blandede sig i valgkampen. Så de amerikanske myndigheder er i år i alarmberedskab og gør alt for at sikre, at valget den 3. november bliver gennemført uden indblanding fra fremmede magter. Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at FBI's top så utvetydigt fastslår, at amerikanerne kan være trygge ved deres valgsystem - og at de uden frygt kan afgive deres stemme. Det er ikke just det budskab, der kommer fra præsident Trump og hans tilhængere i disse uger. 

Rusland har ikke på samme måde udnyttet de informationer, landet har indsamlet.

- Men vi er opmærksomme på, at de har fået fat i informationer om adskillige vælgere, siger Ratcliffe.

Samarbejde med sociale medier

Direktøren for forbundspolitiet FBI, Christopher Wray, siger på samme pressemøde, at myndighederne arbejder tæt sammen med tech-firmaerne, især de sociale medie-platforme Facebook og Twitter, for at dæmme op for delinger af falske informationer.

- Vi skal sikre, at der ikke bliver spredt misinformation om valget, siger han.

FBI-direktøren opfordrer vælgerne til at søge information om valget hos delstaternes officielle valgkommisioner.

Der er mindre end to uger til det amerikanske præsidentvalg, som bliver afholdt 3. november.

Amerikanske efterretningschefer har tidligere fastslået, at Rusland blandede sig i præsidentvalget i USA i 2016. Det skete i forsøg på at øge Donald Trumps mulighed for at vinde.