Coronavirus

Dansk Industri vil have indført coronapas

Dansk Industri kalder det helt afgørende, at der kommer gang i forretningsrejserne igen.

Dansk Industri (DI) foreslår nu en form for coronapas, der skal gøre det muligt at rejse i Europa på trods af landenes meget forskellige restriktioner.

Passet er en dokumentation for, at man er testet med en anerkendt test og konstateret negativ for coronavirus umiddelbart før afrejse. Det kræver, at lufthavne får indført et tilbud om en hurtigtest i afgangshallen, så dokumentet kan blive hurtigt opdateret.

Og det kan godt gøres på en sikker måde, mener en dansk ekspert i testning for coronavirus, professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet.

- Det kan lade sig gøre. Hvis man tager en almindelig coronatest 48 timer før, man skal af sted, og så en hurtigtest i lufthavnen, så burde man være næsten 100 procent sikker på, at man ikke fører smitten med sig, siger han.

"Europa skal i gang igen"

Dansk Industri mener, at indførelsen af passet kan sikre, at der bliver holdt gang i europæisk økonomi på et tidspunkt, hvor smittetallene stiger, og de europæiske lande lukker mere og mere ned.

- Det er klart, at det sundhedsmæssige skal være i orden. Men økonomien i Europa skal i gang igen, og vi vil gerne skabe en tryg og fornuftig ramme om det at rejse, siger Michael Svane, der er branchedirektør i Dansk Industri.

- Der er kun en vej at gå, og det er testning. Når man er testet, kan man få et coronapas. Og det må gerne være et europæisk anerkendt dokument, siger han.

Coronasmitten har næsten stoppet rejseaktiviteten i Europa. Københavns Lufthavn havde for eksempel kun 17 procent af det normale passagertal i september.

- Og flypassagerer er jo ikke kun rejsende til Solkysten. Det er også rejsemontøren, sælgeren og salgsdirektøren, som skal hente penge hjem til Danmark, siger Michael Svane.

Lufthavn har forberedt sig

I Københavns Lufthavn har man længe forberedt sig på at indføre et system med hurtigtest, som det Dansk Industri efterlyser, og lufthavnen er klar til at indføre det med kort varsel.

- Vi kan gå i gang med det samme. Det skal ”bare” godkendes, og så skal det rulles ud i Europa. Men alle lande i Europa har en interesse i samhandel mellem landene og turisme, siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn Peter Krogsgaard.

Et system med hurtigtests vil betyde, at rejsende skal møde op i lufthavnen 20 minutter før, så de kan blive hurtigtestet og få svar, inden de går gennem security.

- Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt. Så de danskere, der rejser ud, skal være sikre på at komme ind i landene, og de udlændinge, der kommer til Københavns Lufthavn, kan være sikre på at komme ind i Danmark, siger han.

Dansk Industri siger, at forslaget kommer som en erkendelse af, at vi kommer til at leve med coronasmitten i "mange måneder, måske halve eller hele år".

- Vi siger ikke, at vi skal begynde at rejse allerede i dag. Men vi må forberede os. Vi er nødt til at skabe en tryg og fornuftig ramme om det at rejse, siger Michael Svane.