USA valg 2020

Trump vinder frem hos unge, sorte vælgere – men splittelsen er stor

Præsidenten deler vandene blandt sorte, der dog stadig stemmer overvejende demokratisk. TV 2 har mødt vælgere for og imod i en frisørsalon i Detroit.

Når unge, sorte amerikanere om lidt går til stemmeboksen ved præsidentvalget, er det ikke usandsynligt, at en stigende del af dem vil stemme på Donald Trump.

Præsidenten vinder nemlig mere og mere indpas hos netop den vælgergruppe, viser en analyse af meningsmålinger fra 2016 og 2020 ifølge mediet FiveThirtyEight.

Blandt sorte amerikanere mellem 18 og 44 år er støtten til Trump nemlig steget til omkring 21 procent – og det er flere end dobbelt så mange som ved valget for fire år siden.

Ifølge FiveThirtyEight skyldes det flere ting.

Nogle sorte vælgere søger mod Trump, fordi de føler, demokraterne tager deres stemme for givet, mens andre siger, at de ikke nødvendigvis er vilde med Trumps politik, men at de kan lide måden, hvorpå han viser styrke og udfordrer den politiske elite.

Tilfreds med Trump

Alex Legion er ung, sort og stemte på Donald Trump i 2016. Og det har han tænkt sig at gøre igen i år.

Den tidligere basketballspiller er nemlig meget tilfreds med præsidentens første periode i Det Hvide Hus af flere årsager.

- Jeg har set, hvad Trump har lavet af reformer, gjort for sorte skoler og for fattige områder, siger han til TV 2, da vi møder ham i frisørsalonen The Social Club i Detroit, Michigan.

Trump bliver mere populær blandt unge, sorte vælgere, men vælgergruppen stemmer stadig overvejende demokratisk.

Trump formår ifølge Alex Legion at ”put his money where his mouth is” – på engelsk et udtryk for, at man lader sine handlinger fylde mere end ord.

Men selvom Trump helt målbart stiger i popularitet hos unge sorte vælgere, er der lang vej endnu for præsidenten.

Han er nemlig ikke populær hos størstedelen af sorte vælgere samlet set, blandt andet fordi han gentagne gange er kommet i uføre ved at nægte at fordømme grupper, der går ind for hvidt overherredømme.

Desuden oplevede Donald Trump en stor del modvind i foråret og sommeren, hvor raceuroligheder og Black Lives Matter-bevægelsen spredte sig over hele landet.

Det er derfor vigtigt at slå fast, at størstedelen af de unge, sorte vælgere stemmer demokratisk og støtter Trumps modkandidat ved valget, Joe Biden.

'Biden er ikke narcissistisk'

En af dem, der gør det, er 34-årige Sebastian Jackson, der ejer salonen i Detroit.

Sebastian Jackson er ejer af en frisørsalon i Detroit, og han kunne aldrig drømme om at stemme på Trump.

Han er selverklæret liberal, og han ved godt, hvor krydset skal sættes til november.

Og det bliver ikke hos Trump, men hos Biden:

- Biden er ikke narcissistisk, manisk, eller du ved… fordømmende, siger han til TV 2.

Et stort Black Lives Matter skilt pryder facaden af frisørsalonen, og emnet ligger ejeren særligt meget på sinde.

Noget af det, der betyder meget for Sebastian Jacksons liberale hjerte, er netop Black Lives Matter og George Floyds død i maj.

- Da George Floyd blev myrdet over otte minutter og 46 sekunder følte vi, at vi skulle sige noget. Verden var lukket ned på grund af pandemien, som alle så som et problem. Men i det her land, har sorte mennesker levet under en epidemi i flere hundrede år, og den epidemi er racisme, siger han.

Raceurolighederne har fyldt en stor del i valgkampen hele året, og for 52 procent af de amerikanske vælgere, er netop det emne en vigtig del af dagsordenen, når de skal stemme. Det viser tal fra Pew Research Center.

Meningsmålinger, der dog kun skal ses som et øjebliksbillede, da meget endnu kan nå at ændre sig før valget, spår en tydelig sejr til Biden.

Der er præsidentvalg i USA 3. november.