USA valg 2020

Flere og flere amerikanere tror på konspirationsteori - og frygten for vold efter valget vokser

En QAnon-tilhænger ved en demonstration tidligere på året. Siden er der kommet flere til, viser ny undersøgelse. Sandy Huffaker / Ritzau Scanpix

Tilhængere af konspirationsteorien QAnon tror, USA er på vej mod ny borgerkrig. Eksperter er bekymrede over bevægelsens udbredelse.

Hver tiende amerikaner støtter helt eller delvist den konspiratoriske bevægelse QAnon.

De mener desuden, at den voksende mistro til det politiske system i et valgår kan føre til optøjer.

Det viser en større meningsmåling blandt 15.000 amerikanere, som er foretaget af organisationen HOPE not Hate, der blandt andet laver omfattende undersøgelser om hadgrupper.

- De personer, som støtter bevægelsen, er overbevist om, at USA er på vej mod en borgerkrig, lyder det i undersøgelsen.

Kort fortalt er QAnon en samling af konspirationsteorier, der så dagens lys på hjemmesiden 4Chan i 2017. Tilhængerne af konspirationsteorierne er overbeviste om, at verdens regeringer styres af en satanisk pædofiliring. Donald Trump er udset til at være bevægelsens frelser.

Potentiel terrortrussel

Forbundspolitiet i USA, FBI, betegner bevægelsen som en potentiel indenlandsk terrortrussel.

Alligevel har QAnon gjort sit endegyldige indtog på den politiske scene i USA under dette års præsidentvalg.

Det mest fremtrædende eksempel på dette er præsident Donald Trumps måde at omtale den konspiratoriske bevægelse på.

Senest ved et town hall-møde på NBC News i sidste uge svarede præsidenten undvigende, at han “ikke kender til QAnon”, men:

- Jeg hører, de er stærkt imod pædofili, og det er jeg enig med dem i.

I alt 27 politiske kandidater har enten offentligt støttet bevægelsen eller fremmet dele af konspirationsteorierne i deres politiske virke, viser en opgørelse fra organisationen Media Matters for America.

De fleste af disse kandidater er republikanere, som prøver at blive valgt til Repræsentanternes Hus i Kongressen.

Lyn-analyse

Konspirationsteoretikerne har kronede tider i det konservative USA, fordi den mest prominente konspirationsteoretiker er USA's siddende præsident. Donald Trump kunne have taget klart afstand fra eksempelvis QAnon. I stedet for valgte præsidenten at tage sølvpapirshatten på og promoverede teorierne på højeste politiske plan. Sandsynligvis fordi præsidenten var bange for at støde disse vælgere fra sig. Men Trump taler også ind i en kontekst, hvor en stor del af befolkningen i forvejen ikke føler sig hørt og repræsenteret og dermed er åbne for konspirationsteorier. Det er en farlig kombination.

Eksperter er bekymrede

I marts viste en undersøgelse fra Pew Research Center, at mens QAnon godt nok var et fænomen i politiske kredse, så bevægelsen ikke ud til at nå den bredere befolkning.

Men på få måneder har det billede altså ændret sig.

Flere eksperter er dybt bekymrede over det hurtigt voksende kendskab til QAnon i den amerikanske befolkning.

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus mødtes i sidste uge med fire ledende eksperter på området. Her var budskabet klart: Konspirationsbevægelsen spreder sig alarmerende hurtigt. Det samme gør generel disinformation om valget.

Også Bryce Webster-Jacobsen, som arbejder ved cybersikkerhedsfirmaet GroupSense, mener, at QAnon “virkelig viser tænder nu”.

Han frygter, at bevægelsen kan være med til at udløse voldelige optøjer i dele af USA, hvis Donald Trump taber valget.

- Det er spørgsmålet, som holder mig vågen om natten, siger han til mediet Axios.

Vold kan være nødvendigt

I undersøgelsen fra HOPE not Hate fremgår det, at hver fjerde respondent mener, det er “fuldstændig acceptabelt”, hvis Donald Trump nægter at godtage valgets resultat.

Derudover svarer hver anden QAnon-tilhænger i undersøgelsen, at det til tider er nødvendigt at bruge vold for at beskytte sit værdigrundlag.

Vi så desuden, at tilhængere af QAnon-teorierne kan finde på at gøre alvor af deres trusler, da 14 personer blev anholdt for at planlægge kidnapningen af Michigans demokratiske guvernør, Gretchen Whitmer, tidligere i oktober.

En gennemgang, som BBC har lavet, viser, at QAnon har genereret mere end 100 millioner kommentarer, delinger og likes på tværs af sociale medier dette valgår.

Amerikanerne stemmer om, hvem der skal være landets næste præsident 3. november.