Coronavirus

Europa lukker ned - flere landes sundhedsvæsener er tæt på kollaps

Det er ikke kun Danmark, der oplever alarmerende høje smittetal. Tjekkiet, Belgien og Frankrig er blandt de hårdest ramte lande.

Det seneste døgn er der konstateret 630 nye smittede med coronavirus i Danmark. Det er det næsthøjeste antal, siden epidemien brød ud.

Også vores europæiske naboer oplever i øjeblikket alarmerende høje smittetal.

Situationen er så alvorlig, at hele verdenskortet snart risikerer at være orange. Det betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser ud i verden.

Det sagde direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, onsdag på et pressemøde.

- Vi kan meget snart - måske i morgen, hvor vi opdaterer rejsevejledninger igen - komme i en situation, som vi havde 13. marts, hvor hele verden er orange.

De danske myndigheder fraråder rejser til et land, hvis der er over 30 nye smittetilfælde om ugen per 100.000 indbyggere.

Erik Brøgger Rasmussen giver som eksempel, at smitten i lande som Tjekkiet og Belgien i øjeblikket er henholdsvis cirka 20 og 15 gange for høj til at kunne åbne igen. Frankrigs smittetal er ti gange for højt.

Belgiens sundhedsvæsen er i knæ

Antallet af nye smittetilfælde i Belgien er stigende i sådan en grad, at landets hospitaler risikerer at blive overfyldte.

Den belgiske sundhedsminister, Frank Vandenbroucke, advarer om, at de mange nye smittetilfælde er ved at udvikle sig til en "tsunami", hvor myndighederne "ikke længere kan følge med".

Samlet set har Belgien det tredjehøjeste antal coronarelaterede dødsfald på verdensplan målt i forhold til indbyggertal. Kun Peru og den lille stat San Marino har flere, viser tal ifølge Johns Hopkins University.

Mandag blev der igen indført stramme restriktioner i Belgien, hvor alle barer og restauranter skal holde lukket i foreløbigt fire uger.

Det vil kun være tilladt for borgere at se én anden person udenfor hjemmets fire vægge, og de fleste vil blive pålagt at arbejde hjemmefra.

I de næste fire uger vil et udgangsforbud gælde fra midnat til klokken fem om morgenen, og salg af alkohol forbydes efter klokken 20.

Tjekkiet lukker ned

Tjekkiet er for nylig blevet et af de hårdest ramte lande i EU, viser opgørelser fra Det Europæiske Center for Kontrol og Forebyggelse af Sygdom, ECDC.

Den tjekkiske regering gav onsdag ordre til, at de fleste forretninger og offentlige kontorer lukkes på grund af coronakrisen.

Landets indbyggere fik besked på at begrænse alle rejser og kun foretage de mest nødvendige i et forsøg på at få dæmmet op for den hurtigste coronasmitteudbredelse i Europa.

Den tjekkiske sundhedsminister, Roman Prymula, siger, at landets sundhedssystem er på tærsklen til at have nået dets fulde kapacitet.

Prymula, som selv er uddannet epidemiolog, siger i et tweet, at alle butikker på nær fødevareforretninger og apoteker lukkes ned fra på torsdag frem til 3. november.

- Væksten i antallet af smittetilfælde er meget stor, og vores indgreb indtil nu har ikke været tilstrækkelige til at få kurven til at flade ud, siger premierminister Andrej Babis.

Udgangsforbud i Frankrig

Frankrig erklærede for en uge siden national sundhedskrise på grund af de stigende smittetal.

Præsident Macron har indført udgangsforbud i en række storbyer og kalder stigningen i antallet af smittede "bekymrende".

- Denne virus er farlig og alvorlig for alle, sagde Macron onsdag i et tv-interview.

Beboerne i de værst ramte byer må ikke være ude mellem klokken 21 og 06. Alle, der er ude i dette tidsrum, skal have en god grund til det, understreger Macron.

Brud på udgangsforbuddet vil medføre en bøde på 135 euro (1000 kroner). Forbuddet gælder i fire uger, hvor det er slut med at gå på restaurant og besøge venner.