Udland

Elever fik penge for at udpege lærer, som blev halshugget på åben gade

To teenagere er blandt syv mennesker, der anklages i sagen om drabet på den franske lærer Samuel Paty.

Den gerningsmand, som fredag huggede hovedet af en fransk skolelærer, betalte elever for at udpege læreren.

Det oplyser den franske statsanklager Jean Francois Ricard onsdag.

Ifølge anklageren fandt drabsmanden Abdoullakh Anzorov den dræbte lærers navn, Samuel Paty, og skole via sociale medier, efter forældre til børn på skolen havde startet en protest over en diskussion om ytringsfrihed, der involverede Muhammed-tegninger.

- Skoleeleven, som havde modtaget penge af gerningsmanden, gav en beskrivelse af Samuel Patys udseende til Abdoullakh Anzorov. Denne udtrykte hensigt om at gøre det af med læreren, tvinge ham til at undskylde for tegningerne af Profeten og ydmyge og ramme ham, siger anklageren ifølge BBC.

Syv personer sigtes

Eleverne fik mellem 300 og 350 euro (mellem 2230 og 2600 kroner) af Abdoullakh Anzorov, inden han henrettede Paty foran skolen.

Den 18-årige muslimske gerningsmand med tjetjensk baggrund blev derefter skudt og dræbt af politiet.

De to elever, der er 14 og 15 år, var en del af en gruppe elever, som delte pengene fra Anzorov. I alt vil den franske anklager sigte syv personer for deres rolle i drabet på Samuel Paty.

Drabet på læreren har rystet Frankrig, som i de senere år har været udsat for flere angreb fra militante islamister.

Samuel Paty blev onsdag aften mindet ved en national højtidelighed, hvor blandt andre landets præsident, Emmanuel Macron, deltog.

Avis har modtaget trusler

Macron har lovet at optrappe kampen mod islamisk ekstremisme, så andre franske muslimer vil blive mindre eksponeret for radikalisering.

- Vores borgere må beskyttes nu. Vores borgere, hvis religion er islam, skal beskyttes i vores land mod det onde, det radikale islam er. Jeg siger det her, fordi de her islamisters hensigt, de her ideologers hensigt, er at vende en del af vores borgere mod landet på grund af deres religion, lød det fra Macron.

Senest har den Franske avis Nouvelle Republique modtaget trusler på de sociale medier, efter at den har bragt en karikaturtegning af profeten Muhammed på forsiden.

Truslerne kommer, efter at avisen søndag bragte en satiretegning af profeten Mohammed, der tidligere har været bragt i satiremagasinet Charlie Hebdo.

Ifølge avisen valgte de at bringe tegningen for at sætte fokus på islamisk ekstremisme i forbindelse med drabet på skolelæreren Samuel Paty.

Politiet har endnu ikke kommenteret på truslerne mod avisen.