USA VALG

Drama om astronomisk hjælpepakke fortsætter - og Trump blander sig igen

Politikerne har for travlt med at lege politik i stedet for at føre politik, fortæller en Trump-vælger til TV 2.

Mellem 1.800.000.000.000 og 2.200.000.000.000 dollars.

Det er de astronomiske billioner, som demokraterne og republikanerne i øjeblikket forhandler om i Kongressen til en ny hjælpepakke.

Man kan være sikker på, at Nancy Pelosi ikke lader en god krise gå til spilde

Janessa Pennau, republikansk vælger fra Wisconsin

Egentlig havde den demokratiske chefforhandler og formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, sat en deadline for forhandlingerne med finansminister Steven Mnuchin tirsdag aften.

Tirsdag eftermiddag talte hun i telefon med Mnuchin, som er på ministerbesøg i Mellemøsten. Hvad der kom ud af samtalen er endnu ukendt.

Dermed ser det politiske drama ud til at fortsætte, og amerikanerne må stadig se langt efter økonomisk hjælp til at komme gennem coronakrisen.

Trump-vælger: Amerikanerne har brug for pengene

Janessa Pennau bor i Menomonee Falls, en forstad til storbyen Milwaukee i delstaten Wisconsin. Hun er Trump-tilhænger og har fulgt de flere måneder lange forhandlinger om den økonomiske hjælpepakke.

Hun fortæller til TV 2, at hun kender flere, der ville sætte pris på en hjælpende hånd for at komme gennem krisen.

- Mange har oplevet at måtte lukke deres forretning helt ned og står derfor og har brug for pengene, siger hun.

Trump blander sig i forhandlinger

Også præsident Donald Trump har flere gange blandet sig i forhandlingerne. I begyndelsen af oktober skrev præsidenten pludselig ud på Twitter, at han havde bedt sin minister om at indstille forhandlingerne.

Samme dag trak han i land og sagde, at han gerne ville underskrive dele af lovgivningen om en hjælpepakke, hvis Nancy Pelosi ellers var klar til at sende det over til ham.

Og nu er præsidenten så klar til at bruge endnu flere penge på hjælpepakken end de 2,2 billioner dollars, som Pelosi beder om.

- Jeg vil give endnu mere end demokraterne. Ikke alle republikanere vil være enig med mig, men det skal de nok komme til. Jeg vil give endnu mere, fordi det her er penge, som går til mennesker, som har været udsat for noget, de ikke fortjener, siger Trump til Fox News.

Prøver at sætte amerikanerne først

Janessa Pennau mener, præsidenten "prøver at sætte sit folk og USA først".

Men hvordan er det at sætte dig og amerikanerne først, hvis han først prøver at stoppe forhandlingerne og nu prøver at overgå demokraterne?

- Han prøver at forhindre demokraterne og Nancy Pelosi i at få alt muligt, der ikke er relevant for hjælpepakken, vedtaget. Jeg vil gerne give dig, at han ikke er den mest veltalende præsident, men han har vores ryg, siger hun til TV 2.

Lyn-analyse

Det er langt fra givet, at amerikanerne får endnu en økonomisk hjælpepakke på denne side af valget. Konservative republikanere i Senatet, der er på valg i november, er stærkt bekymrede for, om skatteyderne igen skal betale for coronaens konsekvenser. Så selvom Pelosi og Mnuchin bliver enige om en aftale, og præsident Trump er klar til at underskrive den, kan den blive forsinket af det republikansk-styrede Senat, som hellere vil bruge krudt og kræfter på at få godkendt højesteretsdommeren Amy Coney Barrett. Det er - kynisk og politisk set - en større vindersag for republikanerne.

Republikanere ikke vilde med forslag

Og præsidenten ser ud til at have ret med hensyn til, at republikanerne ikke bryder sig om hans nye forslag.

Både aviserne The New York Times og The Washington Post samt tv-stationen NBC News erfarer fra flere kilder, at senator og flertalsleder Mitch McConnell har rådgivet både regeringen og sine republikanske kolleger i Senatet om ikke at stemme for en aftale, som han mener, at de fleste republikanere alligevel ikke kan se sig selv i.

Det har ikke overraskende vakt harme hos Nancy Pelosi, som på Twitter skriver, at McConnells adfærd er “uacceptabel”.

- Folket har brug for handling nu.

Men er formanden meget bedre selv?

Da hun i sidste uge blev interviewet om forhandlingerne på CNN, kom hun op at skændes med nyhedsvært Wolf Blitzer, da han gik hende på klingen og afkrævede et svar på, hvorfor hun ikke bare takker ja til de 1,8 billioner dollars, der ligger på bordet nu.

- Med al respekt, med al tænkelig respekt, så aner du simpelthen ikke, hvad du taler om, vrissede Nancy Pelosi.

Tvivl om hjælpepakke inden valget

I Wisconsin har Janessa Pennau har ingen tiltro til, at de stridende parter bliver enige om en hjælpepakke inden valgdagen.

For, som hun siger, så ville det kræve, at især demokraterne “stopper med at lege politik og i stedet faktisk begynder at føre politik”.

- De har haft flere måneder til at blive enige om en hjælpepakke, og det er først nu, 14 dage før valget, at de for alvor prøver at nå til enighed, siger hun til TV 2.

Hun tilføjer tørt:

- Man kan være sikker på, at Nancy Pelosi ikke lader en god krise gå til spilde.

Hun og resten af USA skal stemme ved det amerikanske præsidentvalg 3. november.