Brexit

Storbritannien afviser et sidsteøjebliks-forhandlingstilbud fra EU

Den britiske premierminister, Boris Johnson, på vej til regeringsmøde i dag. Andy Rain / Ritzau Scanpix

Boris Johnson siger, at briterne går mod et hårdt Brexit med "højt hævet hoved og stor selvtillid".

Storbritannien har afvist et tilbud fra EU, der i sidste øjeblik skulle få ny gang i forhandlingerne om en Brexit-aftale.

- Den britiske regering mener fortsat ikke, at der er grund til at genoptage forhandlingerne, sagde en talsmand for premierminister Boris Johnson mandag.

En af Johnsons ministre fulgte tirsdag op med at sige, at en forhandlingsløsning kræver, at ”EU begynder at behandle Storbritannien som en suveræn stat”.

- Indtil EU gør det meget klart, at man er parat til at behandle os som ligemænd, som en suveræn stat, er der ingen grund til tomme ord om ”nye, intense forhandlinger”, sagde viceerhvervsminister Nadhim Zahawi til tv-stationen Sky News.

Mandag så det ellers ganske kortvarigt ud til, at udspillet fra EU blev godt modtaget i Storbritannien.

EU-topmøde uden åbning

EU-topmødet i sidste uge blev på forhånd betragtet som sidste chance for at nå frem til en aftale, men mødet fik ikke EU til at ændre sine forhandlingsbetingelser, sådan som Storbritannien havde krævet det.

I stedet slog EU fast, at forhandlingerne kun kunne føre til et resultat, hvis Storbritannien slækkede på sine principper.

 De britiske topforhandlere over EU ved et tidligere virtuelt forhandlingsmøde. I centrum er det premierminister Boris Johnson, flankeret af Michael Gove og den britiske chefforhandler David Frost.

Det fik den britiske premierminister, Boris Johnson, til at erklære, at man nu forberedte sig på et ”hårdt Brexit” uden en aftale med EU:

- Med højt hævet hoved og stor selvtillid forbereder vi os nu på alternativet (et ”hårdt Brexit”, red.). Og vi går mod stor velstand som en uafhængig frihandelsnation, der kontrollerer og fastsætter sine egne love, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Parat til forhandlinger

Til gengæld erklærede regeringscheferne fra de vigtigste EU-lande - Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron - efter mødet, at de var parate til at gøre et nyt forsøg på en aftale.

De åbnede for et kompromis på to af de vigtigste knaster i forhandlingerne. Det drejer sig om den britiske mulighed for statsstøtte til erhvervslivet og EU-fiskernes adgang til britisk farvand.

Den åbning fulgte EU’s chefforhandler, Michel Barnier, op mandag med et tweet om, at EU’s forhandlere var klar til at komme til London i denne uge til ”intensive forhandlinger”.

Han erklærede sig samtidig klar til at forhandle om ”alle emner baseret på den juridiske tekst”. Det har også været et kritisk punkt i forhandlingerne, at Storbritannien ønskede at forhandle detaljeret lovtekst, mens EU har sagt, at man først skulle være enige om de overordnede principper for Brexit, før man gik i gang med de juridiske detaljer.

Michael Gove opdaterede mandag det britiske underhus på Brexit-forhandlinger med EU. Mens han talte, måtte han forholde sig til et nyt forhandlingstilbud fra EU.

Michael Gove - frem og tilbage

Tweetet fra Michel Barnier fangede miljø- og fødevareminister Michael Gove på det forkerte ben i det britiske Underhus, skriver avisen The Independent.

Michael Gove var netop i gang med at kritisere EU for manglende forhandlingsvilje.

- EU har nægtet at forhandle seriøst den seneste måneds tid, sagde han.

Så kom Michel Barniers besked, og tonen i Michael Goves tale skiftede:

- Netop som jeg taler her i Underhuset, kommer nyheden om et nyt konstruktivt skridt fra EU. Det byder jeg meget velkomment, sagde han.

Men det holdt ikke længe.

Kort efter, at Michael Gove havde forladt Underhuset, slog en talsmand for premierminister Boris Johnson fast, at tilbuddet fra EU ikke var tilfredsstillende.

- EU’s tilbud om at føre intense forhandlinger fra nu af er kun, hvad man kunne forvente på nuværende tidspunkt. Storbritannien mener imidlertid stadig ikke, at der er grundlag for nye forhandlinger, medmindre EU for alvor ændrer på sine krav, sagde talsmanden ifølge The Guardian.