USA VALG

Markant ændring forud for sidste præsidentdebat, og Trump er ikke tilfreds

Det er præsidentens egen skyld, at der nu bliver slukket for mikrofonerne under dele af debatten, siger Jesper Steinmetz.

Når Donald Trump og Joe Biden mødes til den sidste præsidentdebat torsdag aften, bliver hver kandidats mikrofon slukket, mens modparten giver sin indledende bemærkning ved begyndelsen af hvert debatemne.

Det oplyser den apolitiske Kommission for Præsidentdebatter (CPD) ifølge nyhedsbureauet AP.

Beslutningen kommer efter den første tv-duel mellem de to kandidater endte i et regulært mundhuggeri for åben skærm. Især præsident Donald Trump afbrød, mens demokraten Joe Biden havde ordet, hvilket førte til de nu berømte ord fra sidstnævnte: "Will you shut up, man?".

- Begge kampagner har i denne uge bekræftet deres aftale om at følge reglen om de to minutters fri taletid. For at håndhæve denne regel vil det kun være mikrofonen hos den kandidat, som har ordet, der er tændt, lyder det i CPD's udtalelse.

Debatten er struktureret sådan, at de to kandidater skal diskutere seks forskellige emner hen over 90 minutter. Ved hvert emnes start får hver kandidat to minutter til at give en udtalelse uden afbrydelser.

Åben debat uden slukkede mikrofoner

Derefter er debatten åben. Og her vil kommissionen ikke afbryde mikrofonerne.

- Kandidaternes mikrofoner vil forblive åbne for at bevare en balance under den større diskussion af hvert emne, som altid har været tiltænkt åben debat, understreger CPD.

Begge kampagner er blevet underrettet om ændringen sent mandag aften. Ifølge The New York Times er Donald Trump meget utilfreds, men han har ikke tænkt sig at trække sig fra debatten.

- Præsident Trump er klar til at debattere med Joe Biden, uanset hvilke ændringer den partiske kommission prøver at få igennem i sidste minut for at fremme deres foretrukne kandidat, lyder det i en udtalelse.

Lige siden den første debat har Joe Bidens kampagne presset på for at få indført tiltag, der kunne skabe mere ordnede forhold under duellerne - heriblandt muligheden for at slukke for modstanderens mikrofon.

Lyn-analyse

Trump kan takke sig selv for, at debatkomissionen ser sig nødsaget til at slukke for mikrofonerne under kandidaternes indledende to minutter på torsdag. For det var præcis dér, hvor Trump afbrød konstant under den første debat i Cleveland. Derfor er Trumps kampagnechef også utilfreds med beslutningen, for det vil afskære præsidenten fra at dominere debatten på samme måde som sidst. Trump-lejren beskylder CPD for at lefle for Biden, men præsidenten glemmer, at komissionen er sammensat af lige dele demokrater og republikanere og sætter en ære i at være apolitiske.

Kandidaterne skal blandt andet diskutere håndteringen af coronapandemien, klimaforandringer, raceforhold i USA og national sikkerhed.

Trump vil hellere tale udenrigspolitik

Forud for aftenens beslutning fra debatkommissionen havde Donald Trumps kampagnechef, Bill Stepien, frigivet en officiel udtalelse, hvori kampagnen opfordrede kommissionen til at ændre debatemnerne, som kampagnen er "meget bekymret" over.

Trump havde nemlig forventet at tale meget mere udenrigspolitik, som der normalt er tradition for ved den sidste debat under et præsidentvalg.

- Kommissionens pro-Biden-narrestreger har udstillet hele debatsæsonen som en fiasko, og det er ikke overraskende, at offentligheden har mistet tiltroen til dens objektivitet, skrev kampagnelederen blandt andet.

I samme udtalelse gjorde Bill Stepien det også klart, at det ville være "fuldstændig uacceptabelt" hvis en "unavngiven person" får mulighed for at slukke og tænde for mikrofonerne.

Den sidste debat bliver afholdt i Nashville, Tennessee, natten til fredag dansk tid. Debattens moderator er Kristen Welker, som til daglig er vært på tv-stationen NBC News.

Amerikanerne går til valg 3. november.