USA VALG

Hun kan være død på valgdagen, men hendes stemme gælder - og det kan Trump bruge i slutspurten

Sagen om gyldigheden af afdødes brevstemmer taler direkte ind i Donald Trumps mistænkeliggørelse af valget, lyder det fra korrespondent.

Hun ved det godt selv.

Hun kan være død inden det amerikanske præsidentvalg 3. november.

Alligevel forventer 90-årige Hannah Carson, at hendes brevstemme tæller med i det endelige resultat, når stemmerne fra North Carolina gøres op.

- Jeg mener, jeg bør tælles med, givet alle de år, jeg har levet, siger hun til nyhedsbureauet AP fra plejecenteret i delstatens største by, Charlotte.

I North Carolina vil stemmer, hvor vælgeren er død inden valgdagen, blive lagt til side og gennemgået af delstatens valgkommission.

I Californien tæller de afdødes stemmer med ud fra et “retfærdighedsprincip,” oplyser delstatens indenrigsminister, Alex Padilla.

I alt har 10 stater tilladt, at stemmerne tæller med ved valget, viser nyhedsbureauets gennemgang af lovgivning på området.

17 andre delstater har besluttet det modsatte.

Stemme først gyldig på valgdagen

I Wisconsin tæller en brevstemme for eksempel først på selve valgdagen. Hvis den pågældende vælger er død inden da, vil stemmen være ugyldig, oplyser delstatens valgkommission.

Det samme gør sig gældende i Iowa.

- Selvom Iowa har et vindue på 29 dage, hvor det er muligt at brevstemme, så er der kun én valgdag, lyder det fra delstatens talsperson på området, Kevin Hall.

Sagen om, hvorvidt afdødes brevstemmer er gyldige, taler direkte ind i Donald Trumps fortælling om, at der finder valgsvindel sted ved dette års præsidentvalg. Det mener TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Det spiller fuldstændig ind i den mistænkeliggørelse, præsidenten har luftet om valgets gyldighed og om, at brevafstemning er noget bedrag, siger han.

Kan bruges politisk i slutspurten

Ifølge de seneste opgørelser over coronarelaterede dødsfald i USA er 5101 personer døde med sygdommen den seneste uge. En tredjedel af alle dødsfald med coronavirus er en person over 85 år.

Stemmerne er derfor ikke afgørende for det endelige resultat, men Jesper Steinmetz mener, at præsidenten kan bruge sager som denne til at fremme mistænkeliggørelsen af potentiel valgsvindel i de sidste to ugers slutspurt i valgkampen.

- Det er endnu et eksempel, som republikanerne vil bruge til at betvivle valgprocessen.

Donald Trump har blandt andet påstået, at brevstemmer med hans navn på er blevet fundet smidt i floder, og at ansatte ved postvæsnet i West Virginia har prøvet at sælge stemmesedler.

Valg kan få retsligt efterspil

Præsidenten har flere gange luftet idéen om at udfordre valgresultatet ved Højesteret.

Og både demokrater og republikanere forventes at gøre det samme på delstatsniveau.

Derfor er lovgivning som denne om de afdøde vælgere vigtig, pointerer Jesper Steinmetz, fordi det kan være en lov, som bliver udfordret efter valget.

- Vi skal ikke tage fejl af, hvor langt nede i petitesserne vi er, men at nogle søgsmål efter valget vil være netop det: Et forsøg på at flytte stemmer på de helt, helt små detaljer, siger han.