Coronavirus

Præsident Trump i nyt angreb på sin virusekspert: - Han er en katastrofe

Donald Trump og Anthony Fauci har adskillige gange været på kant med hinanden. Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Præsident Trump og Anthony Fauci har flere gange været uenige om, hvordan coronakrisen i USA skal tackles.

USA’s præsident, Donald Trump, er igen gået til angreb på den amerikanske virusekspert Anthony Fauci, som har været en af præsidentens mest fremtrædende rådgivere i kampen mod coronapandemien.

På et telefonmøde med sine kampagnefolk sagde Trump blandt andet, at Fauci er en "katastrofe".

- Folk er trætte af at høre på idioter som Fauci… Fauci er en fin fyr, men han har været her i 500 år, sagde Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Trump sagde videre, at han er bekymret for konsekvenserne, hvis han fyrer Fauci som Det Hvide Hus' coronarådgiver.

- Hver gang han er i fjernsynet, er det en kæmpe nyhed. Men det er en endnu større nyhed, hvis du fyrer ham, sagde Trump til sine kampagnefolk.

Mødet fandt sted mandag morgen amerikansk tid, kort før præsidenten satte kursen mod Arizona, hvor han skal deltage i to vælgermøder.

Fyrer op under kernevælgerne

Trump fortsatte efter mødet med at angribe Anthony Fauci på Twitter. Her kritiserer Trump blandt andet Fauci for sine råd i forbindelse med coronakrisen - og for at være dårlig til baseball - formentlig efter et videoklip, hvor Fauci kaster en baseball, tidligere i år gik viralt.

Ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, holder Fauci sig heller ikke tilbage med sine angreb på præsidenten.

Han har blandt andet udtalt, at han ikke var forbavset over, at så mange blev smittet med covid-19, da Trump 26. september nominerede Amy Coney Barrett som kandidat til USA's Højesteret ved en ceremoni i Det Hvide Hus.

- Set med Trumps øjne er det blot et bevis på, at en af hans vigtige embedsmænd ikke udviser den fornødne loyalitet og respekt. Trump er i det hele taget i gang med at dele lussinger ud til flere af sine egne topfolk. Det er nok et udtryk for en frustration over, at han stadig er bagud i meningsmålingerne, siger Jesper Steinmetz.

Han tror ikke, at Trumps seneste angreb på Fauci får nogen nævneværdig betydning:

- Men det fyrer ekstra op under hans kernebase, fordi de bliver bekræftet i, at deres præsident kæmper en hård og ensom kamp mod alle eksperterne, der ikke vil ham og dem det bedste, lyder det fra Jesper Steinmetz.

Fordrejede Faucis udtalelser

Det er som nævnt langtfra første gang, at Donald Trump og Anthony Fauci er på kant med hinanden.

Tilbage i juli sagde Fauci, at grunden til, at USA igen oplevede en stigning i antallet af coronatilfælde, var, at landet ikke lukkede ned i tide, og at man efterfølgende hastede en genåbning igennem. Det sagde han i et interview med Stanford Medicine.

12. oktober så Fauci sig igen nødsaget til at gå i rette med Trump, fordi præsidentens kampagne havde frigivet en reklame, hvori gamle udtalelser fra Fauci bliver koblet direkte til præsidentens indsats mod covid-19.

Videoen hylder først præsidentens håndtering af sygdommen, hvorefter Fauci kan ses sige:

- Jeg kan ikke forestille mig nogen, der kunne gøre mere.

Men denne kobling er ifølge Fauci forkert.

- Republikanerne har tillagt mig nogle bemærkninger uden min tilladelse. De er taget ud af en større sammenhæng i forbindelse med en flere måneder gammel udtalelse, som omhandlede den samlede indsats fra sundhedsmyndighederne, skrev Fauci i en udtalelse til CNN.

"Fauci har taget fejl om alt"

Trumps administration har omvendt flere gange forsøgt at underminere Faucis autoritet.

Trumps øverste handelsrådgiver, Peter Navarro, har eksempelvis i en kronik i avisen USA Today, skrevet, at Fauci ”har taget fejl om alt, hvor jeg har haft med ham at gøre”, når det gælder coronavirus.

Anthony Fauci har været leder af USA’s øverste organ for bekæmpelse af allergi og smitsomme sygdomme i 36 år.

Han blev udnævnt af præsident Ronald Reagan og har siden arbejdet under George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og nu Donald Trump.