Udland

Fatwa var udstedt mod dræbt skolelærer, siger minister

47-årige Samuel Paty fik skåret halsen over i en forstad til Paris fredag.

11 personer er blevet anholdt, efter at den franske skolelærer Samuel Paty blev dræbt fredag, fordi han havde vist tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning.

Den franske indenrigsminister Gerald Darmanin siger til det franske medie Europe 1 radio, at der var udstedt en fatwa mod skolelæreren.

En fatwa er en vejledning, der normalt kommer fra en religiøs lærd. Fatwaer kan omhandle hverdagssituationer, hvor der opstår tvivl i forhold til religiøs adfærd.

I visse kredse er en fatwa ofte forbundet med en dødsdom over en person, som har begået noget syndigt. Fatwaen giver på den måde enhver person ret til at slå vedkommende ihjel.

Ministeren siger ifølge AFP, at en far til en skolepige og en kendt militant islamist havde opfordret til drabet på Samuel Paty.

De er begge blandt de 11 anholdte i sagen.

Tusinder demonstrerede

47-årige Samuel Paty fik skåret halsen over i en forstad til Paris fredag. En 18-årige tjetjenske flygtning, som er den formodede gerningsmand, blev skudt og dræbt af politiet samme dag.

Tusindvis af mennesker samledes søndag ved Place de la République i Paris for at vise deres afsky mod drabet på den franske lærer og for at vise opbakning til ytringsfrihed.

- Jeg er lærer, lød det på flere af de skilte, demonstranterne havde med. Det er en reference til slagordet 'Jeg er Charlie', som blev brugt efter angrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015.

Mandag har politiet ransaget "adskillige" militante islamisters hjem, oplyser Gérald Darmanin.

- Der er gennemført politiaktioner, og der vil blive gennemført endnu flere, der vedrører adskillige personer, siger Gérald Darmanin til Europe 1.

Han tilføjer, at omkring 80 sager om hadefulde taler, der er lagt på internettet, bliver efterforsket i øjeblikket.

Samtidig vil regeringen den kommende tid vurdere, hvorvidt visse grupperinger i det muslimske miljø skal tvangsopløses for at have opildnet til vold.

En politikilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at Frankrig planlægger at udvise 231 udlændinge, der optræder på en liste over personer, der er mistænkt for at være radikaliserede.

Det er endnu ikke bekræftet fra officielt hold.