Udland

Enormt katte-motiv er dukket op i Peru

De såkaldte Nazca-linjer er et mysterium for forskerne.

Et nyt fund på en bakke i Peru vækker stor begejstring.

Der er tale om en 40 meter lang tegning af en kat, som menes at være skabt af den indfødte befolkning, før spanierne kom til landet. Formentlig 200-100 år før Kristi fødsel.

Katten dukkede op, da arkæologer arbejdede på at forbedre adgangen til forhøjningen, der er et populært udsigtspunkt. Herfra kan man nemlig se flere såkaldte geoglyffer - store motiver, der er synlige fra luften. Her er både en kolibri, en abe og en pelikan.

- Figuren var knap nok synlig. Faktisk var den ved at forsvinde, fordi den var placeret på en forholdsvis stejl skråning, der er udsat for naturlig erosion, skriver Perus kulturministerium i en presseudtalelse ifølge The Guardian.

- Men efter at have restaureret linjerne dukkede den 40 meter lange kat op, skriver ministeriet.

Katten er i sin tid skabt ved, at man har flyttet sorte sten, som dækker det tørre område. Når stenene er væk, afsløres det hvide sand nedenunder.

Der findes i alt omkring 400 såkaldte geoglyffer i området, der har fået tilnavnet Nazca-linjerne.

Mystiske motiver

Siden geoglyfferne blev opdaget i 1926, har Nazca-linjerne været et mysterium, og forskere har ikke kunnet finde ud af, hvad de er blevet brugt til, og hvilken betydning de har haft.

En teori er, at de afbilder navne på kilder i ørkenen og viser vejen til dem. En anden teori er, at de kan have spillet en rolle i ritualer, da man har fundet massevis af knuste potteskår nær figurerne.

I årenes løb er der også blevet udgivet bøger om motiverne. En af dem, ’Chariots of the Gods?’, hævder, at figurerne skulle hjælpe rumvæsner til at lande på jorden.

Bogen blev et hit, men arkæologerne giver dog ikke meget for forklaringen.

Nye muligheder med droner

Nazca-linjerne er den største og mest mangfoldige gruppe geoglyffer i verden.

Det var også en del af forklaringen på, at Unesco i 1994 placerede området på verdensarvlisten.

- Mængden af motiver og deres kontinuitet viser, at det var en vigtig og langvarig aktivitet, der varede cirka tusind år, skriver Unesco på sin hjemmeside.

Da Nazca-linjerne kom på verdensarvlisten, var der kun 30 motiver. I dag er der flere hundrede, og særligt de seneste par år er der blevet opdaget mange.

Det skyldes især, at droner har givet mulighed for at se området oppefra, siger chefarkæolog Johny Isla til det spanske nyhedsbureau Efe.

Så sent som i 2019 fandt forskere fra Japan's Yamagata University mere end 140 geoglyffer.

I listen herunder kan du se andre eksempler på geoglyffer.

Andre geoglyffer

  1. Marree Man, Australien

    Marree Man blev opdaget i den australske ørken, da piloten Trevor Wright i 1998 fløj over ørkenområdet ved den lille by Marree, 600 kilometer nord for Adelaide. Marree Man er 4,2 kilometer høj og omridsets længde er 28 kilometer. Det er uvist, hvor længe han har været ridset i sandet - eller hvem, der står bag,

  2. Atacama Giant, Chile

    Navnet på den enorme figur i Chiles ørken er passende, for kæmpen er med sine 119 meter en af verdens største geoglyffer. Ingen ved med sikkerhed, hvad kæmpens betydning er, men en teori er, at den har fungeret som en slags kalender.

  3. Uffington White Horse, Storbritannien

    Heste-geoglyffen er gravet ud af en bakke og derefter farvet hvid med kalk. Der er flere eksempler på heste-geoglyffer i Storbritannien, men Uffington White Horse er fra 1400 f.kr. og den suverænt ældste. Heller ikke her er man sikker på betydningen. Nogle mener, at den er et stammesymbol eller et keltisk symbol for solen.