Coronavirus

Medicinalgigant slukker Trumps håb i åbent brev

USA's præsident har flere gange sagt, at han mener, at landet var meget tæt på en vaccine mod coronavirus.

Donald Trumps ønske om en vaccine mod coronavirus inden det amerikanske valg 3. november led fredag aften et nyt, stort knæk.

Det skriver USA Today.

I et åbent brev fra medicinalselskabet Pfizers direktør, Albert Bourla, fortæller han, at firmaet tidligst kan have en vaccine klar til godkendelse i den sidste uge november.

- Lad mig gøre det helt klart. Hvis vi får positive resultater, vil Pfizer ansøge om tilladelse i USA, så snart det er sikkert i den tredje uge i november, skriver Albert Bourla.

Dermed er det fjerde og sidste amerikanske håb i forhold til at udvikle en vaccine før valget slukket.

Pfizer var sammen med medicinalvirksomheden Moderna favorit til at komme først med en vaccine, men allerede tilbage i slutningen af september fortalte Modernas direktør, Stephane Bancel, at de tidligst kunne have en vaccine klar til den 25. november.

De to øvrige amerikanske firmaer, der er i sidste fase af deres testning, Johnson & Johnson og AstraZeneca, har tidligere meldt ud, at de var nødt til at sætte deres forsøg på pause.

Dermed var Pfizer Trumps bedste - og måske sidste - vaccinehåb før et valg, skriver USA Today.

Håbede på vaccine før valget

Donald Trump har flere gange sagt, at der nok skulle blive en vaccine klar til valget 3. november.

Blandt andet på et vælgermøde 16. september, hvor han udtalte, at det måske kun handlede om få uger, før vaccinen blev klar.

- Vi er meget tæt på at have en vaccine. Vi taler om uger – måske tre-fire uger, sagde han dengang.

I forbindelse med Trumps udtalelser på vælgermødet sagde tidligere direktør i Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, til Berlingske, at han var tvivlende over for, at det kunne nås.

- Alle arbejder hurtigere end nogensinde, men det tager tid at komme gennem procedurerne. Om Trump så kan bøje procedurerne i USA, må vi se, lød det dengang fra Nils Strandberg Pedersen.

Tæt på 220.000 døde

USA er det land i verden, der har registreret flest smittet med coronavirus.

Tal fra Johns Hopkins University viser, at landet har registreret over otte millioner positive coronaprøver.

Tæt på 220.000 amerikanere er døde, mens de var smittet med coronavirus.