USA VALG

Hun søger sandheden om otte millioner forsvundne børn og tror, at Trump kan redde dem

De tror på, at Donald Trump vil redde verden fra en pædofil magtelite. TV 2 har mødt amerikanerne, der støtter konspirationsteorien QAnon.

26-årige Leah May vil have sandheden frem.

Ikke den, som medierne og myndighederne fortæller. Men den anden sandhed. Den for hende "rigtige" sandhed.

Fra sin lejlighed i Jacksonville, Florida, styrer hun en facebookgruppe, hvor hun og adskillige andre deler oplysninger om, at verden styres af en global elite af satanistiske pædofile, der handler med børn og drikker deres blod.

En konspirationsteori, der er blevet kendt under navnet QAnon.

Men for Leah May er det ikke bare en teori: Beviserne er derude, siger hun. Man skal bare lære at finde og forstå dem.

- Det er virkelig hårdt at have min facebookgruppe og se det hele, men jeg gør det, så folk kan blive opmærksomme på det. Nogle personer vil ikke tro på det, fordi det er for svært at forstå, hvordan mennesker kan være så onde, siger hun.

På grund af folk som Leah May, er QAnon ikke længere bare en teori, der eksisterer i fjerne afkroge af internettet. Den er blevet en del af valgkampen i USA, og for den 26-årige kvinde i Florida og resten af teoriens tilhængerne er der en verden til forskel på, hvem der vinder præsidentvalget:

Donald Trump er for QAnon en allieret, der snart vil sætte ind mod den pædofile magtelite, mens modstanderen Joe Biden er en del af den.

- Jeg er aldrig før gået op i politik. Det interesserede mig bare ikke. Men når det handler om liv og død for mit land, træder jeg til, fortæller Leah May.

De forsvundne børn

På sin telefon har hun noget, hun vil vise os.

Det er billeder af Joe Biden fra forskellige begivenheder, hvor han holder om børn eller giver dem et kys. Der er tale om "ubehagelige" berøringer, mener Leah May.

Der er også en video, hun gerne vil have os til at se. Den viser Joe Biden, der fortæller om, hvordan børn plejede at gnubbe på hans ben, og at han elskede at have børn i skødet.

Videoklippet, der også tidligere er blevet delt af Donald Trumps kampagnefolk, er taget fra en offentlig tale i 2017, hvor Biden fortalte om dengang, han arbejdede som livredder ved en swimmingpool.

For Leah May taler det ind i mistanken om Joe Biden som pædofil. Der er noget mærkeligt ved ham, konstaterer hun.

Den 26-årige amerikaner betegner sig selv som menneskerettighedsaktivist, og hun er optaget af QAnon-bevægelsen, fordi hun vil hjælpe de otte millioner børn, der anslås at forsvinde på verdensplan hvert eneste år. Heraf op mod 800.000 i USA.

Tallet omfatter alle slags bortkomne børn, herunder dem der selv løber hjemmefra, og omkring 99 procent kommer hjem til deres forældre igen.

Men QAnon har sine egne tal, der viser noget andet, så når Leah May deltager i QAnon-demonstrationer, er det med et stort skilt med spørgsmålet: "Hvor blev de otte millioner børn af?"

- Oftest vil de blive solgt til pædofile og lignende. De vil gøre forskellige ting med børnene, og nogle af dem tænder på at torturere dem og gøre forfærdelige ting, inden de slår dem ihjel. Og når de er færdige med dem, kan de tage deres organer og sælge dem. Det er en stor pengemaskine, siger hun.

Skjulte budskaber fra Trump

Et andet sted i Florida, nærmere bestemt Palm City, bor Jeffrey Pedersen, der ikke er en 'hr-hvem-som-helst' inden for den verden, der støtter QAnons teorier.

Han har efter eget udsagn fulgt 'Q', den anonyme kilde til konspirationsteorien, siden begyndelsen i 2017. I dag bestyrer han en twitterprofil med omkring 225.000 følgere, hvorfra han deler alle de oplysninger, som Q har lagt ud på internettet.

- Det er en ære, fordi der endelig er nogen, der har en stemme. Og vi er kun galt på den, indtil det viser sig, at vi har ret, siger han.

Selvom identiteten på Q er ukendt, er der ifølge tilhængere ikke tvivl om, at den anonyme kilde har en høj stilling i USA's administration, og at der er en tæt forbindelse til Donald Trump.

- Når Q lægger nye oplysninger ud, tweeter præsidenten inden for et minut altid noget, der relaterer sig til det, som Q taler om. Det er umuligt, at der ikke er nogen tæt på præsidenten, der har kendskab til det, fortæller Jeffrey Pedersen.

Følgerne af Qanon er heller ikke i tvivl om, at Trump forsøger at sende skjulte budskaber til dem.

Da Trump for nylig oplyste, at han og førstedamen Melania Trump var smittet med coronavirus, skrev præsidenten på Twitter, at de ville komme igennem det sammen (TOGETHER, red.). QAnon læste i stedet, at Trump sendte et budskab om, at han snart ville "få ram på hende" (TO GET HER, red.) med henvisning til Hillary Clinton.

- Folk taler altid om hans slåfejl. Men det betyder noget, når det kommer fra præsidenten. Når han udelader ord, betyder det noget. Q har lært os at se det, fordi de ikke bare kan komme ud og sige tingene, siger Jeffrey Pedersen.

Da Trump få dage senere holdt sin første offentlige tale efter coronasygdommen, varede den 17 minutter.

Q er som bekendt det 17. bogstav i alfabetet. Tilfældigt? Ja, formentlig, men ikke for konspirationsteoretikerne.

Treump afviste kendskab til QAnon

Donald Trump er med andre ord en helt central person i hele fortællingen om QAnon.

Ifølge QAnons tilhængere får forfærdelighederne en ende lige om lidt, når "stormen kommer", og USA's præsident i samarbejde med militæret vil slå hårdt ned på de pædofile djævletilbedere.

Trump har endda selv retweetet en video, hvor stormen omtales.

Da Donald Trump ved et tv-transmitteret town hall-møde natten til fredag dansk tid blev spurgt ind til konspirationsgruppen, svarede præsidenten, at han slet ikke ved noget om QAnon.

- Det, jeg hører om det, er, at de er stærkt imod pædofili, og det er jeg enig i, sagde han.

En del af konspirationen fra QAnon er, at en satanisk kult styrer 'den dybe stat' i den amerikanske regering, og at flere fremtrædende demokrater er pædofile.

For Leah May er der ingen tvivl om, at Donald Trump står på den rigtige side.

Også præsidentens politik beviser for hende, at han er den rigtige mand at have siddende i verdens mægtigste embede. Konkret nævner hun en lov, der afsatte et kæmpe millionbeløb til indsatsen mod menneskehandel.

- Jeg støtter ham, på grund af det han har gjort for landet. Jeg har en hel liste. Han har gjort mere på tre år, end Biden har gjort på 47 år som folkevalgt, forklarer hun.

QAnon på valg

Der findes ingen sikre tal på, hvor mange tilhængere QAnon har.

En undersøgelse har vist, at hvor det i marts i år kun var 23 procent af amerikanerne, der kendte til konspirationsteorien, var tallet fordoblet et halvt år senere. Undersøgelsen viste også, at personer, der identificerer sig selv som republikanere, er markant mere positive over for QAnon, end demokrater er det.

Andre undersøgelser har anslået, at omkring fem-syv procent af amerikanerne rent faktisk tror på teorien.

De tal skal dog tages med et stort forbehold, forklarer Kasper Grotle Rasmussen, lektor i amerikanske studier ved SDU og forsker i konspirationsteorier.

QAnon indeholder nemlig elementer fra mange forskellige konspirationsteorier, og der er mange, som ikke køber ind på hele pakken. Såsom at de rige og magtfulde drikker børns blod for at holde sig unge, som 26-årige Leah May føler sig overbevist om.

- Mange af dem er i virkeligheden "blot" tilhængere af den her kamp mod den dybe stat og en eller anden usynlig overmagt, forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

Den danske ekspert anser det heller ikke som sandsynligt, at konspirationsteorien og dens tilhængere får afgørende indflydelse på valgresultatet 3. november. Kandidaten Marjorie Taylor Greene kan dog blive valgt ind i Kongressen som den første prominente QAnon-tilhænger.

Tidligere på måneden betegnede det sociale medie Facebook QAnon som farlig og begyndte derfor at fjerne alle grupper og sider, der repræsenterede konspirationsteorien. Også på Instagram og Youtube er QAnon-indhold blevet slettet.

Sandheden

For Leah May og Jeffrey Pedersen er det dog kun et spørgsmål om tid, inden flere "vågner op" og indser, hvad der foregår.

De mener, at vi allerede har fået de første klare beviser på, at den pædofile magtelite eksisterer.

Milliardæren Jeffrey Epstein blev sidste år anholdt for i årevis at have handlet og begået overgreb mod mindreårige piger. Hans kone, Ghislaine Maxwell, sidder fortsat fængslet, sigtet for blandt andet at have været med til at rekruttere pigerne. Også den britiske prins Andrew er anklaget for at have været en del af ulovlighederne.

Med det vender vi tilbage til, hvor vi begyndte. Til spørgsmålet om sandheden.

QAnon-tilhængerne afviser at have skabt deres egen af slagsen.

- Folk siger, at det her er min sandhed. Men hvis din sandhed ikke er sandhed, er det ikke sandheden, siger Jeffrey Pedersen:

- Med mindre den er sand, så er den sand.

Vil du vide mere om QAnon - se TV 2s explainer 'QAnon - Trumps hellige vælgere' på TV 2 PLAY.