Udland

Forældrepar blandt de anholdte efter terrordrab på lærer i Paris

Læreren blev truet og krævet fyret i dagevis for at vise eleverne Muhammed-tegninger, før han blev myrdet foran sin skole.

Ni personer er nu tilbageholdt i Frankrig efter et voldsomt drab på en skolelærer i Paris.

Den 47-årige historie- og geografilærer fik skåret halsen over på åben gade foran den skole, hvor han underviste.

Den franske statsadvokat Jean-Francois Ricard har lørdag bekræftet, at gerningsmanden var en 18-årig russiskfødt tjetjener, der senere blev skudt og dræbt af politiet, da han nægtede at overgive sig.

Statsadvokaten fortæller, at læreren og skolen havde modtaget trusler i dagevis, efter han havde vist Muhammed-tegninger frem i undervisningen. Læreren havde svaret igen ved at anlægge sag om bagvaskelse mod nogle af de værste kritikere, skriver Reuters.

Et forældrepar til en elev i klassen, der efterfølgende havde kritiseret læreren voldsomt og havde krævet ham fyret, er nu blandt de tilbageholdte.

Andre af de anholdte er medlemmer af den unge tjetjeners familie, der også bor i Frankrig.

Elever udpegede læreren til drabsmanden

Et øjenvidne til drabet fortæller, at gerningsmanden, der var bevæbnet med en stor kniv, råbte ”Allahu Akbar” (Gud er stor, red.), før han skar halsen over på sit offer.

Lørdag fortalte statsadvokaten, at den 18-årige før drabet havde henvendt sig til flere elever på skolen og bedt dem om at udpege læreren. Læreren havde fortalt sine elever om terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo og vist eleverne nogle Muhammed-tegninger.

Efter drabet lagde gerningsmanden et foto af den dræbte lærer op på Twitter sammen med en tilståelse af, at han stod bag drabet, skriver Reuters.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, siger, at det er tydeligt, at der var tale om et "islamistisk terrorangreb". Det sagde præsidenten, da han få timer efter drabet besøgte den nordvestlige forstad til Paris, hvor drabet skete.

- En borger er blevet myrdet her i dag, fordi han var lærer, og fordi han underviste i ytringsfrihed, sagde Macron.

Eleverne måtte gå udenfor

Elever fra klassen, der blev vist Muhammed-tegningerne, fortæller, at læreren på forhånd havde forklaret sine muslimske studenter, at de kunne gå udenfor, hvis de ikke ville se tegningerne.

- Han sagde simpelthen til de muslimske børn: "Gå udenfor, jeg er ikke ude på at såre jeres følelser," fortæller Nordine Chaouadi, der er mor til en dreng i klassen, til nyhedsbureauet AFP.

Alligevel var der flere muslimske forældre, der klagede over fremvisningen. Mindst ét par, som nu er tilbageholdt, var aktive på sociale medier med krav om, at læreren skulle fyres.

"Vores lærere vil fortsætte"

Drabet har ført en storm af fordømmelse fra alle sider med sig.

Læreren blev mindet i Nationalforsamlingen, hvor alle rejste sig, og premierminister Jean Castex lovede, at angrebet ikke ville ændre franske læreres undervisning:

- Vores lærere vil fortsætte med at vække befolkningens kritiske sans og frigøre mennesker fra enhver form for totalitær tænkning, sagde han.

Også franske muslimer har taget afstand fra mordet:

- En civilisation dræber ikke uskyldige mennesker, det gør barbariet, sagde imam Tareq Oubrou fra Bordeaux til France Inter.

Charlie Hebdo

Drabet sker på et tidspunkt, hvor retsopgøret efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo er i gang.

Angrebet på Charlie Hebdo og et angreb på i jødisk supermarked kostede i januar 2015 17 mennesker livet. Alle gerningsmænd blev selv dræbt, men en række personer står nu tiltalt for at have hjulpet gerningsmændene med forberedelserne.

I dag har Charlie Hebdo på Twitter offentliggjort en solidaritetserklæring:

- Charlie Hebdo deler følelsen af rædsel og oprør over, at en lærer, der blot gjorde sin pligt, er blevet myrdet af en religiøs fanatiker. Vi udtrykker vores dybeste støtte til hans familie, hans kære og til alle lærerne, lyder magasinets hilsen.