Coronavirus

WHO forudser stor stigning i europæiske dødstal i januar: - Fremskrivningerne er ikke optimistiske

Hvis der ikke sættes markant ind over for coronavirus, peger WHO's modeller på, at flere vil dø i januar end på noget andet tidspunkt i pandemien.

Verdenssundhedsorganisationen WHO er dybt bekymret for coronasituationen i Europa.

Antallet af dagligt nye registrerede smittede stiger, flere bliver indlagt, og i skrivende stund er covid-19 den sygdom, der slår femteflest ihjel i Europa.

Sådan lød det torsdag i en pressemeddelelse fra WHO's europæiske direktør, Dr. Hans Kluge.

Faktisk er situationen i Europa lige nu så alvorlig, at hvis tingene ikke ændrer sig, risikerer Europa i januar at stå med et coronadødstal, der er fire til fem gange så høj i forhold til det, vi så i april.

Tal fra WHO viser, at der i gennemsnit døde omkring 3550 personer om dagen i Europa tilbage i april - får WHO ret i sin prognose vil det kunne betyde, at mellem 14.200 og 17.750 risikerer at dø om dagen i januar.

- Fremskrivninger fra vores pålidelige epidemiologiske modeller er ikke optimistiske, sagde Dr. Hans Kluge.

Kan redde over 281.000 liv

Samme modeller viser dog også, at der kan gøres noget for at stoppe udviklingen.

Hvis det skal ske, skal 95 procent gå med masker, og der skal fortsat være stram kontrol med, hvor mange der kan samles både privat og offentligt.

- På den måde kan vi måske redde op mod 281.000 liv i Europa før 1. februar, lød det fra Dr. Hans Kluge.

Men selv hvis flere begyndte at bruge mundbind, og der fortsat ville være markante begrænsninger for, hvor mange vi må forsamles, mener Dr. Hans Kluge ikke, at vi kan undgå at komme over dødstallet fra april.

Højeste smittetal nogensinde

WHO’s udmelding kommer, efter Europa har registreret den højeste ugentlige stigning i antallet af nye smittede, siden pandemien begyndte.

På en uge er 700.000 personer blevet smittet, og på 10 dage er bekræftede tilfælde i Europa gået fra seks millioner til syv millioner.

I Tyskland registrerede de torsdag det højeste smittetal nogensinde, og i Paris risikerer man at have ni ud af ti sengepladser fyldt op med coronapatienter i næste uge.

I forbindelse med den seneste udvikling i Tyskland sagde Angela Merkel onsdag aften, at landet befinder sig på et kritisk punkt.

- Vi er allerede i en fase, hvor udbruddet vokser eksponentielt. De beslutninger, vi træffer de kommende dage og uger, vil blive afgørende for, hvordan vi kommer gennem denne pandemi, sagde Merkel.

Alt det til trods er der også optimisme at spore hos WHO.

- Betyder det her, at vi er tilbage til midten af marts? Nej, det gør det ikke, sagde Hans Kluge.

Lavere dødelighed

WHO fremhæver, at de stigende smittetal til dels hænger sammen med, at der bliver testet mange flere end i marts, og dels at det er yngre mennesker, der driver smitten.

Og så bider Dr. Hans Kluge mærke i, at der i dag er fem gange lavere dødelighed til trods for to til tre gange flere dagligt smittede.

Og ser man på antallet af indlæggelser går det nu også markant langsommere. Fordoblingstiden ved indlæggelser er nu to til tre længere end i midten af marts.