USA valg 2020

Trump og Biden sloges om seerne - og det gjorde forskellen mellem dem "lysende klar"

At sammenligne de to præsidentkandidater er som at sammenligne æbler og pærer, siger USA-korrespondent.

Efter 60 minutters mundhuggeri mellem præsident Donald Trump og NBC-værten Savannah Guthrie kunne de amerikanske tv-seere natten til fredag zappe over på modkandidaten Joe Bidens 90 minutter lange town hall-møde på tv-stationen ABC News.

Og her ventede flere af dem lidt af et kulturchok.

- Wow, man kan virkelig mærke sit blodtryk falde, når man skifter til Bidens town hall, som politisk kommentator og podcastvært Jon Favreau udtrykte det.

Det var nemlig noget af en kontrasternes aften, og ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, kom det i nattens vælgermøder for alvor til udtryk, hvilket valg de amerikanske vælgere står over for om kun 18 dage.

Her er de tre forskelle, der står tydeligst tilbage efter nattens debatter:

1) Forretningsmanden vs. levebrødspolitikeren

Hvor Joe Biden var rolig og og fattet i sine svar til ABC-moderatoren George Stephanopoulos, var stemningen langt mere anspændt hos Trump, som praktisk talt sad helt ude på stolekanten under seancen.

Og det er i virkeligheden et lysende klart billede af den store forskel mellem kandidaternes karakter, siger Jesper Steinmetz.

Donald Trump har en lang karriere som ejendomsmægler og rigmandssøn fra New York City, mens Joe Biden er fra en lille by i Pennsylvania og har været politiker i 47 år.

Præsident Donald Trump var flere gange presset af NBC-vært Savannah Guthrie og spørgsmål fra de fremmødte vælgere.

- Trump er forretningsmanden, og Biden er levebrødspolitikeren. Biden er godt inde i detaljerne, mens Trump er ekstremt dygtig til ikke at svare, siger han.

- De to er i virkeligheden ligesom at sammenligne æbler og pærer.

2) Den empatiske vs. den knap så påvirkelige

Flere gange bragte Joe Biden personlige anekdoter ind i sine svar, og han gjorde også en stor dyd ud af at sikre sig, at vælgerne følte, han havde givet dem et tilstrækkeligt svar.

Derfor valgte Biden også at blive hængende en times tid efter debatten for at tale med sine vælgere, mens Donald Trump forlod mødet, da det var slut.

Handlinger, der passer godt ind i en meget væsentlig forskel på de to kandidater.

- Joe Biden har en grundempati for andre mennesker, og han virker helt oprigtigt interesseret i dem, eller formår i hvert fald at spille den rolle, siger Jesper Steinmetz.

- Trump derimod formår ikke rigtigt at udvise den samme interesse i andre mennesker, påpeger korrespondenten.

Joe Biden mistede sin kone og 1-årige datter i et biluheld, da han var 30, og for fem år siden mistede han sin søn, Beau Biden, til kræft. Joe Biden bliver ofte beskrevet som en særligt empatisk politiker, der behandler andre mennesker med respekt.

3) Den rolige vs. den pressede

Donald Trump var under massivt pres allerede fra begyndelsen, hvor han blev spurgt ind til sin håndtering af coronakrisen, og om hvorvidt han vil garantere en fredelig magtoverdragelse, hvis han taber valget.

Og det er ikke just hans to yndlingsemner, siger Jesper Steinmetz.

- Trump var i forsvarsposition med det samme, mens Biden var bedre tilpas i de spørgsmål, han blev stillet, siger han.

Trump og Bidens 'town hall'-møder blev afholdt nøjagtig samme tid, og det gjorde vælgere utilfredse med, at de skulle vælge.

Ifølge Jesper Steinmetz var der dog også stor forskel på de omstændigheder, begge kandidater fik stillet.

- Trump blev fra starten grillet væsentlig mere, end Biden gjorde. Og det er også fair nok, fordi han har siddet på præsidentposten i fire år, mens Joe Biden er en almindelig politiker, der svarer pænt på de spørgsmål, han får stillet, siger han.

Den sidste debat mellem de to kandidater skal efter planen afholdes 22. oktober. Meningsmålingerne viser i øjeblikket en behagelig føring til Joe Biden, selvom de altid skal tilregnes en del usikkerhed.

Der er præsidentvalg i USA 3. november.