USA VALG

Trump kunne have fejet konspirationsteori af bordet - i stedet hældte han benzin på bålet

I stedet for at fjerne emnet fra dagsordenen, tog Trump sølvpapirshatten på og hældte benzin på bålet, siger USA-analytiker.

Trump fejlede QAnon-testen.

Det er overskriften hos både The Atlantic og The New York Times, efter at Donald Trump natten til fredag dansk tid stillede op til et town hall-møde på NBC News.

De er stærkt imod pædofili, og det er jeg enig i

Donald Trump, præsident i USA

Normalt er det vælgerne, der stiller spørgsmålene ved amerikanske town hall-møder, men det var Trumps diskussioner med moderator Savannah Guthrie, der løb med meget af opmærksomheden.

For eksempel, da Guthrie spurgte til QAnon.

En satanistisk pædofiliring

QAnon er en konspiratorisk bevægelse, der mener, at verdens regeringer styres af en satanisk pædofiliring, og at Donald Trump er deres frelser.

En langt ude teori, der burde være nem nok at afvise for enhver præsident. Men det gjorde Donald Trump ikke, da muligheden bød sig.

Præsidenten svarede i stedet, at han ikke ved noget om QAnon.

- Det, jeg hører om det, er, at de er stærkt imod pædofili, og det er jeg enig i, sagde han.

Town Hall-mødet med Donald Trump blev holdt udendørs ved Pérez Art Museum i Miami, Florida.

Siden 2017 har bevægelsen, der af FBI betegnes som en potentiel indenlandsk terrortrussel, vokset sig større og større. I august fjernede Facebook 790 grupper med forbindelse til QAnon, og en gennemgang, som BBC har lavet, viser, at QAnon har genereret mere end 100 millioner kommentarer, delinger og likes på tværs af sociale medier i år.

Spørgsmålet er så, hvorfor Donald Trump ikke bare tog afstand til konspirationsteorien?

Det er næppe, fordi præsidenten nærer nogen dybfølt kærlighed til QAnons idégrundlag, hvis han altså er bekendt med det, vurderer TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Mit bedste bud er, at Trump grundlæggende bare ikke er særligt god til at tage entydig afstand fra grupperinger, der godt kan lide ham, siger han.

Tog sølvpapirshatten på

Det hjælper ikke Donald Trump i valgkampen at svare så tvetydigt på ellers simple spørgsmål, siger Mirco Reimer-Elster:

- Under valgkampen i 2016 lød det ofte, at man skulle tage Trump alvorligt, men ikke bogstaveligt. Fire år senere er det bare svært at tage USA’s siddende præsident alvorligt, hvis man ikke må tage ham bogstaveligt. Det er selvfølgelig et politisk problem for ham.

Derfor er præsidenten ifølge USA-analytikeren også nødt til at tage tydeligere afstand til QAnon.

Det har han bare vanskeligt ved, og på den måde er han selv med til at sørge for, at temaet bliver ved med at dukke op.

- I stedet for at fjerne emnet fra dagsordenen i vid udstrækning, tog præsident Trump selv sølvpapirshatten på og hældte dermed benzin på både mediernes og konspirationsteoretikernes bål, siger Mirco Reimer-Elster.

Præsident, ikke skør onkel

Det er ikke første gang, at Trump afviser at tage afstand til kontroversielle grupper og teorier.

Allerede inden han blev præsident, var han en stor drivkraft bag påstanden om, at Barack Obama ikke skulle være født i USA, hvilket han er.

Og for nylig vakte han opsigt ved at retweete en grundløs konspirationsteori om, at USA med daværende vicepræsident Joe Biden i spidsen iscenesatte Osama bin Ladens død og fik amerikanske soldater dræbt for at dække over det.

Du er præsident. Du er ikke en eller andens skøre onkel

Savannah Guthrie, moderator, NBC News

Det blev Donald Trump også konfronteret med under nattens valgudsendelse, men præsidenten ville ikke tage ansvar for den falske påstand, fordi han ikke selv havde skrevet det, men blot delt noget, en anden har skrevet.

- Det var en eller andens holdning. Og det var et retweet. Jeg viderebringer det. Folk kan selv tage stilling til det, jeg tager ikke stilling, sagde Donald Trump.

Svaret fik moderator Savannah Guthrie til at sige:

- Det forstår jeg ikke. Du er præsident. Du er ikke en eller andens skøre onkel, som bare kan retweete hvad som helst.

Kontoen, som stod bag tweetet, er siden blevet suspenderet af Twitter, men tweetet kan ses her.

Tog afstand til hvide nationalister

Ofte er Donald Trump også blevet beskyldt for ikke at ville tage afstand til hvide nationalister.

Men det ville han gerne natten til fredag - og det har han ofte gjort, understregede han.

Han ville dog meget hellere tale om den antifascistiske bevægelse Antifa, som rivalen Joe Biden har været tilbageholdende med at tage afstand til, selvom de ifølge Trump ”dræber folk” og ”brænder vores byer ned”.

De to får muligheden for at diskutere emnerne med hinanden, når der efter planen er præsidentdebat 22. oktober.

Der er præsidentvalg 3. november.