Trump fik sat en kæp i hjulet på Biden - men hjalp det ham til at vende slagets gang?

16x9
Demokraternes præsidentkandidat Joe Binden under natten tv-debat. Foto: Chip Somodevilla / Ritzau Scanpix

Præsidentvalgkampen har i den grad været karakteriseret af kontraster. Den fortælling blev endnu gang bekræftet i nattens fjernduel på tv-skærmen. 

Hvis man som amerikaner havde forventet, at man blev meget klogere af nattens tv-transmitterede v√¶lgerm√łder mellem Joe Biden og Donald Trump, blev man nok slemt skuffet. Selv som USA-analytiker f√łlte man √¶rlig talt til tider, at man burde have prioriteret sin nattes√łvn over pr√¶sidentkandidaterne.

Men som bekendt er intet jo s√• galt, at det ikke er godt for noget. Derfor har analytikeren selvf√łlgelig valgt at tage ja-hatten p√•. B√•de for at skjule det uglede morgenh√•r, men endnu mere for at svare p√• sp√łrgsm√•let:

Hvad fik vi ud af de duellerende v√¶lgerm√łder med pr√¶sidentkandidaterne?

  • Vi l√¶rte endnu engang, at kontrasten mellem Joe Biden og Donald Trump n√¶ppe kunne v√¶re meget st√łrre.
  • Vi fik understreget rent visuelt, hvorfor pr√¶sidentvalget lige nu er Bidens at tabe.
  • Og s√• fik vi ‚Äď sat lidt p√• spidsen ‚Äď illustreret, hvorfor man godt kan karakterisere pr√¶sidentvalget anno 2020 som onkel-afstemningen.

Præsidentembedet fremfor plejehjemmet

Joe Biden brugte sin taletid til v√¶lgerm√łdet i Pennsylvania p√• at svare langt og vagt og blev aldrig udfordret for alvor.

Hverken af de udvalgte v√¶lgere, der fik lov til at stille sp√łrgsm√•l, eller for den sags skyld af den mildest talt meget venligtsindede moderator, tv-v√¶rten George Stephanopoulos, der har en fortid som Bill Clintons pressesekret√¶r.

Demokratens rolige facon spillede til gengæld ind i Bidens fortælling om sig selv som den pæne præsidentkandidat og ældre statsmand. Manden, der lover at få temperaturen ned i et dybt polariseret USA. Piloten der skal lande flyet. Den sikre hånd på rattet efter fire år med Trump ved roret. Eller en hvilken som helst anden kliche, som man nu måtte foretrække at trække i analytiker-automaten i den her sammenhæng.

Summa summarum form√•ede demokraternes pr√¶sidentkandidat igen at punktere Trumps talestreg, at den snart 78-√•rige Biden skulle v√¶re helt v√¶k fra vinduet og hellere burde s√łge ind p√• et plejehjem fremfor at bejle til pr√¶sidentembedet.

Det flinke forvirrende familiemedlem

Men blev man som vælger meget klogere på, hvad præsidentkandidaten Biden vil med magten, såfremt han skulle få den?

Ikke synderlig.

Den tidligere vicepr√¶sident fulgte det journalistiske mantra, at man desv√¶rre ikke havde tid til at svare kort. Biden holdt sig mestendels til at kritisere den siddende pr√¶sident og kastede sig ud i alenlange svar, som mere mindede om forel√¶sninger, end fors√łg p√• at formidle sin dagsorden letforst√•eligt. Eller som PBS-journalisten Lisa Desjardins opsummerede det p√• Twitter:

Hvis vi skal blive i ovenn√¶vnte onkel-analogi, var Biden den flinke og forvirrende onkel. Han er onklen, som elsker at fort√¶lle historier, som man bagefter har meget sv√¶rt ved at genfort√¶lle. Onklen, som altid har en sk√•l med Werther's √¶gte st√•ende p√• sofabordet, og som ogs√• altid har et par m√łnter til en is i lommen. En mand, som udstr√•ler tryghed, som aldrig har h√łrt om appen TikTok og som minder mange om en svunden tid.

Kort sagt er Joe Biden onklen, som elsker at give knus og gerne vil vende livets store og sm√• sp√łrgsm√•l med en, selvom man typisk kun ender med at f√• en sludder for en sladder.

Mundhuggerier med moderatoren

Det vil v√¶re synd at sige, at man bare vil kunne copy-paste ovenst√•ende karakteristik og anvende den p√• Trumps v√¶lgerm√łde i Florida. Pr√¶sidentens seance blev domineret af mundhuggerier med NBC News-moderatoren Savannah Guthrie, som tydeligvis godt kunne lide at h√łre sig selv tale, og blev dermed konfrontatorisk fremfor at g√łre tilskuerne klogere.

Rent strategisk kan man her selvf√łlgelig anf√łre, at pr√¶sidentens prim√¶re form√•l muligvis mere handlede om at stikke en k√¶p i hjulet p√• Bidens mulighed for at n√• ud til millioner af v√¶lgere ved f√• meget (ukritisk) taletid i bedste sendetid. Og at Trumps v√¶lgere uanset hvad vil mene, at NBC News har et horn i siden p√• deres pr√¶sident, hvilket pr√¶sidenten allerede fik meddelt omverdenen, inden seancen overhovedet var blevet skud i gang.

I s√• fald gav man√łvren mening rent strategisk. Men mere overordnet m√• man ogs√• endnu engang stille sp√łrgsm√•let om, hvorvidt pr√¶sidenten hjalp sig selv med sin optr√¶den i forhold til at vende slagets gang i pr√¶sidentvalgkampen?

Et fandenivoldsk familiemedlem

Hvis vi skal blive i onkel-analogien, er Donald Trump onklen, som altid kommer op og skændes med en eller anden til familiefesterne. Trump er onklen, som der er meget delte meninger om i familien, men som mange også er enige om, de ikke vil undvære til selvsamme fester. Dertil er fascinationen af dette fandenivoldske familiemedlem simpelthen for stor, og man kan altid stole på, at onkel Donald nok skal sætte gang i noget. Eller som den konservative kommentator Rich Lowry beskrev det på Twitter:

N√•r man kommer hjem til onkel Donald ‚Äď og det g√łr man gerne ‚Äď st√•r der ikke en sk√•l Werther's √¶gte p√• bordet. Der st√•r bland-selv-slik i monstr√łse m√¶ngder. Trump er onklen, som synes, at TikTok er for kedeligt, og som derfor introducerer familiens teenagere til datingappen Tinder. Trump er onklen, hvor man godt m√• f√• det take away, som man ikke m√• f√• derhjemme.

Med andre ord er onkel Trump ikke manden, som man sp√łrger, n√•r man skal have et godt r√•d om et boligl√•n eller skal k√łbe en brugt bil. Men onkel Trump er afgjort den person, som man allerhelst vil have ved sin side til samtalen med bankr√•dgiveren eller brugtvognsforhandleren, for s√• skal man bare se l√łjer.

En tilfældig men tilforladelig fortælling

Selvom det nok var tilf√¶ldigt, fortalte valget af nattens lokationer i √łvrigt ogs√• en st√łrre historie om valgkampens gang.

Donald Trump sad i st√¶vne sydp√• i Florida. Det er en delstat, som har leveret t√¶tte afg√łrelser i √•rtier, og som historisk set giver et v√¶ldig godt fingerpeg om, hvem der vinder pr√¶sidentvalget. Men i Trumps tilf√¶lde er der lige nu prim√¶rt tale om en stat, som pr√¶sidenten skal vinde for overhovedet at kunne g√łre sig forh√•bninger om at f√• fire √•r mere. Trump vandt delstaten knebent for fire √•r siden og er lige nu bagud med omtrent tre procentpoint i m√•lingerne, hvilken er indenfor den statistiske usikkerhed.

Joe Biden sad oppe nordp√• i Pennsylvania. En delstat i Rustb√¶ltet, hvor flertallet ligesom i Wisconsin og Michigan siden 1990erne havde stemt demokratisk ved pr√¶sidentvalg, men som Trump vandt knebent for fire √•r siden. Ser man p√• meningsm√•lingerne i svingstaterne lige nu, f√łrer Biden pudsigt nok mest komfortabelt i Pennsylvania og de andre ombejlede delstater i Rustb√¶ltet.

Selvom det nok var utilsigtet, fik vi dermed et fint helikopterperspektiv p√• slagets gang i valgkampen takket v√¶ret de duellerende v√¶lgerm√łder i henholdsvis Florida og Pennsylvania.

Mens præsidenten er pisket til en sejr i Florida for overhovedet at være i spil til at vinde valget, styrer modstanderen lige nu mod en sikker sejr, uanset hvordan det går i Pennsylvania.

Vil du være publikum i Tivoli på den amerikanske valgnat? Så læs mere her.