Udland

Skolelærer dræbt med kniv i halsen i forstad til Paris

Ifølge flere medier skulle læreren have vist karikaturtegninger til sin klasse. Præsident Macron omtaler mordet som et terrorangreb.

En skolelærer er fredag eftermiddag blevet dræbt med kniv i en forstad til Paris.

Det oplyser fransk politi til nyhedsbureauerne Reuters og AP og det franske nyhedsbureau AFP.

Ifølge flere nyhedsbureauer skulle lærerens hals være skåret over.

Politiet har efterfølgende skudt og dræbt gerningsmanden, og den franske antiterror-enhed har indledt en efterforskning af sagen.

Knivangrebet er sket omkring klokken 17 fredag eftermiddag nær en skole i Conflans Saint-Honorine, der er en forstad i det vestlige Paris.

Ifølge franske medier har fransk politi har anholdt fire personer, heriblandt en mindreårig, der alle menes at have forbindelse til den mistænkte gerningsmand.

Læreren havde vist karikaturtegninger

Den franske indenrigsminister Gérald Darmanin er taget tilbage til Paris. Her vil han holde sig orienteret om situationen sammen med den franske præsident.

Læreren underviste på mellemtrinnet, og ifølge Reuters og AP skulle læreren have vist karikaturtegninger af profeten Muhammed til sin klasse i forbindelse med et tema om ytringsfrihed.

Fredag aften har præsident Emmanuel Macron besøgt gerningsstedet, og han kalder det islamistisk terror, og at det ikke vil vinde over det franske samfund, der sammen kan bekæmpe ondskaben.

- En borger er blevet myrdet i dag, fordi han var lærer, og fordi han underviste i ytringsfrihed. Hele landet står bag sine lærere. Terrorister deler ikke Frankrig, sagde Macron.

Samme melding kommer fra den franske uddannelsesminister, Jean-Michel Blanquer, der kalder mordet for "et angreb på republikken", og ifølge ministeren er standhaftighed og sammenhold "det eneste svar på den islamistiske terrorismes uhyrlighed".

Han tilføjer, at han lørdag vil tale med repræsentanter fra lærere og elevernes forældre fra den dræbte lærers skole.

Motiv endnu ikke bekræftet

Da politiet ankom til gerningsstedet, fandt betjentene den dræbte mand, og 200 meter væk derfra spottede politiet den mistænkte, der bar en knivlignende genstand.

Motivet samt gerningsmanden baggrund er endnu ikke officielt bekræftet.

Men to kilder i fransk politi oplyser imidlertid til nyhedsbureauet AP, at læreren havde modtaget klager for omkring 10 dage siden, da han åbnede for en diskussion om at vise tegningerne i sin undervisning. Klagen skulle blandt andet være indgivet af en forældre til en elev, ligesom at læreren skulle være blevet mødt af kritik på sociale medier.

Frankrig har de seneste år oplevet et stigende antal angreb begået af islamister. I september blev en mand anholdt efter et økseangreb ved satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere kontor i Paris. To personer blev såret.

Angrebet, der også efterforskes som terror, skete foran den bygning, hvor Charlie Hebdo havde redaktion, da det i 2015 blev udsat for et angreb, hvor 12 personer blev dræbt.