USA VALG

Twitter og Facebook blokerer historie om Bidens søn – Trump er rasende

Avis påstår, at Joe Biden skulle mødes med ukrainsk topembedsmand. Talsmand afviser, at møde fandt sted.

Med under tre uger til det amerikanske præsidentvalg har en saftig historie stjålet opmærksomheden med anklager mod demokraten Joe Biden.

Historien er dog så tvivlsom, at både Facebook og Twitter forsøger at begrænse spredningen af den, hvilket har bragt præsident Donald Trumps og de øvrige republikaneres sind i kog.

- De forsøger at beskytte ham. De forsøger at beskytte Biden, lød det fra Donald Trump på et vælgermøde i delstaten Iowa natten til torsdag dansk tid.

Historien er bragt af det konservative tabloidmedie New York Post, som hævder at være i besiddelse af en e-mail, som ”angiveligt” er sendt til Joe Bidens søn Hunter i april 2015 fra en ansat i det ukrainske energiselskab Burisma ved navn Vadym Pozharskyi.

I mailen takker Pozharskyi for, at Hunter Biden har givet ham mulighed for at møde Joe Biden, som dengang var USA's vicepræsident under Barack Obama.

Mødet understreger ifølge Donald Trump, at Joe Biden er ”en korrupt politiker”.

Talsmand: De mødtes ikke

En talsmand for Joe Bidens valgkampagne, Andrew Bates, afviser dog, at den daværende vicepræsident mødtes med Vadym Pozharskyi.

- Vi har gransket Joe Bidens officielle kalender fra dengang, og der fandt ikke noget møde sted, som New York Post påstår, siger han i en pressemeddelelse.

Andrew Bates tilføjer, at avisen aldrig har foreholdt Joe Bidens kampagnestab de kritiske aspekter af historien.

New York Post skriver, at e-mailen blev fundet på en bærbar computer, som en anonym kunde afleverede til reparation i en butik i Joe Bidens hjemstat, Delaware, i april 2019.

Ifølge artiklen afleverede butiksejeren, som ikke er navngivet, computeren til FBI. Men først tog han en kopi af harddisken, som han afleverede til Rudy Giulianis advokat.

Rudy Giuliani er tidligere borgmester i New York og fungerer nu som personlig advokat for Donald Trump. Det var ham, der ifølge New York Post afleverede materialet til avisen, efter at den tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon havde tippet redaktionen om materialet.

Twitter blokerer deling

Donald Trumps kampagnestab anser historien som en "rygende pistol" og har forsøgt at sprede den vidt og bredt.

Men det er slet ikke så let, for Facebook har begrænset mulighederne for at sprede historien, mens den bliver gennemgået af det sociale medies eksterne faktatjekkere.

Historien kan stadig deles, likes og kommenteres, men Facebooks algoritmer sørger for, at opslag med artiklen vil blive set af færre brugere. Det siger en talsmand for Facebook, Andy Stone, til NPR.

Twitter er gået skridtet videre og har helt blokeret muligheden for at dele både link til artiklen og billeder af selve e-mailen.

Trump: Forfærdeligt

Ifølge Twitter er indholdet et brud på mediets retningslinjer for deling af private oplysninger og muligvis et brud på retningslinjerne for deling af materiale, der er frembragt ved hacking.

Forsøger man alligevel at dele linket, lyder beskeden fra Twitter, at det er blevet identificeret ”som værende potentielt skadeligt”.

Donald Trump tager dog historien for gode varer og skriver blandt andet på Twitter:

- Jeg har i årevis været udsat for en falsk, ulovlig, totalt miskrediteret heksejagt, og nu er det afsløret, at det var et svindelnummer fra den ”anden side”, som må betale prisen for det, de har gjort.

I et andet tweet skriver han, at det er forfærdeligt, at Twitter og Facebook har taget historien ned.

Ingen beviser mod Biden

Donald Trump og republikanerne har længe været optaget af Hunter Bidens aktiviteter i Ukraine, mens hans far var vicepræsident.

Sagen førte til en rigsretssag mod Donald Trump, som blev anklaget for at forsøge at presse Ukraines præsident til at undersøge Joe Biden.

Der har dog aldrig været beviser for, at Joe Biden har foretaget sig noget forkert i forhold til sin søns forretninger i Ukraine, og begge parter siger, at de ikke har drøftet Ukraine med hinanden.

Heller ikke en undersøgelse igangsat af republikanerne i Senatet kunne belaste Joe Biden, selvom den konkluderede, at Hunter Bidens vellønnede tilknytning til det ukrainske energiselskab Burisma var ”problematisk”.

Torsdag skulle Joe Biden og Donald Trump have mødtes til den anden direkte præsidentdebat, men den blev aflyst, da Trump ikke ville stille op til en virtuel debat. I stedet stiller de begge op i samme sendetid på hver sin kanal.

Der er præsidentvalg i USA 3. november.