Brexit

Statsministeren til EU-topmøde: - Dette møde burde slet ikke være holdt

EU-topmøde afholdes midt i opblussen af coronasmitten, selvom der ikke er meget nyt om udviklingen i Brexit-forhandlingerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ankom torsdag eftermiddag til et EU-topmøde i Bruxelles, som hun slet ikke mener burde være afholdt.

- Dette møde burde være afholdt som en videokonference. Det havde været fornuftigt, sagde Mette Frederiksen ved ankomsten til lufthavnen i den belgiske hovedstad.

Det siger hun på baggrund af den voldsomme bølge af coronasmitte, der i disse uger skyller hen over Europa og har ramt Bruxelles meget hårdt. Og i betragtning af, at der er tale om et møde mellem EU’s stats- og regeringschefer, der ikke forventes at kaste vigtige beslutninger af sig.

Det forventes mest at blive et møde, hvor EU-landenes ledere bliver orienteret om udviklingen i Brexit- og klimaforhandlinger.

- Det er ikke det mest dramatiske topmøde i EU's historie. Men det behøver de jo heller ikke alle sammen at være, som statsministeren udtrykker det.

Deadline for Brexit-aftale

15. oktober er den dato, som den britiske premierminister, Boris Johnson, har sat som sidste frist for at indgå en aftale med EU. Men der ligger ikke en aftale klar, og Mette Frederiksen kan ikke umiddelbart se en let vej til enighed.

- Jeg synes ikke, at der er så mange kompromismuligheder. Det her bliver endnu en status, og så skal der forhandles videre straks herefter. De forhandlinger bliver med det udgangspunkt, som vi har haft et stykke tid. Det bliver der ikke ændret på her, siger hun.

Nogle gange skal man mødes

Hun understreger, at det netop er fordi, der forventes et udramatisk statusmøde, at hun mener, det kunne være klaret som videokonference. Når der står mere på spil, som for eksempel da man skulle blive enige om EU-budgettet i juli, er det vigtigt at forhandle overfor hinanden.

- Vi kunne næppe have nået et kompromis om EU-budgettet over en videokonference, siger hun.

EU-topmødet varer torsdag og fredag. Ud over Brexit og klima er der også coronahåndteringen og EU’s udenrigspolitiske strategi på programmet.