Udland

Nervekrig om Brexit-aftale fortsætter

Dagens EU-topmøde skulle have været deadline for at nå en aftale med Storbritannien. Men nervekrigen fortsætter.

Indrømmet, der har været mange ultimative deadlines, skæringsdatoer og røde linjer, når det kommer til Brexit.

Men afgrunden lurer nok engang i horisonten, frygter mange.

Fisk er et af de mest betændte emner, og her står EU lidt med hatten i hånden, da fiskene dybest set er briternes

Lotte Mejlhede, EU-korrespondent, TV 2

Økonomer i stimevis har gang på gang sagt, at det vil få voldsomme økonomiske konsekvenser, hvis ikke EU og Storbritannien bliver enige om det fremtidige forhold.

Alligevel står parterne stadig langt fra hinanden, når de i dag torsdag mødes ved forhandlingsbordet under et EU-topmøde i Bruxelles.

Den dag som den britiske premierminister, Boris Johnson, selv havde sat som deadline for at få en Brexit-aftale i stand.

- Ulven kommer. Det må være mottoet for Brexit-forhandlingerne. Gang på gang har Boris Johnson sagt, at nu var det nu, og ellers kunne det være lige meget. Men faktum er, at der stadig ikke er en aftale, og at ingen af parterne har forladt forhandlingsbordet, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Selvom briterne formelt trådte ud af EU i starten af året, er Storbritannien stadigvæk underlagt EU-love, fordi landet befinder sig i en overgangsperiode.

Men den overgangsperiode udløber 31. december. Og hvis en handelsaftale skal nå at træde i kraft og afbøde de værste økonomiske knubs, er forhandlingsdelegationerne fra henholdsvis Storbritannien og EU i kamp med tiden.

Faktisk har briternes premierminister, Boris Johnson, gang på gang sagt, at dagens EU-topmøde er sidste chance for at nå frem til en aftale.

- Der skal være en aftale med vores europæiske venner, når vi når til EU-topmødet den 15. oktober, hvis den skal nå at træde i kraft ved årets udgang, lød det fra Johnson tilbage i september.

Den deadline har Boris Johnson de seneste uger givet en kende elastik i sin snak om forhandlingerne.

Men også fra den anden side af Den Engelske Kanal lyder det, at man fra EU's side meget gerne vil være færdige ved udgangen af oktober måned, ellers bliver det svært at ratificere aftalen i samtlige EU-lande.

Lyn-analyse

Disse deadlines skal man vitterligt tage med et gran salt. For i den politiske verden kan alt stort set lykkes, hvis der er vilje til det. Spørgsmålet er, om viljen reelt er der? Fra EU's side mener man i hvert fald, at Boris Johnson har lagt så mange forhindringer i vejen, at det måske kunne tyde på, at han reelt leder efter en kattelem til at snige sig ud. Briterne på den anden side beskylder EU for ikke at være lydhøre nok over for deres reelle politiske ønske om at få kontrol over egne grænser og eget farvand – og at det er derfor, man stadig ikke er kommet i mål.

Små fremskridt at spore

Ifølge EU's chefforhandler på området, Michel Barnier, har der været mindre fremskridt, men ikke nok.

Derfor mener den tyske kansler, Angela Merkel, at medlemslandene og de europæiske virksomheder bliver nødt til at forberede sig på et scenarie uden en aftale.

- EU står samlet i ønsket om at opnå en aftale, selvom tiden er kort. Men vi bliver også nødt til at være forberedt, hvis der ikke opnås en aftale, lød det fra Angela Merkel tidligere på ugen.

Tre afgørende områder

Tre afgørende knaster står stadigvæk i vejen for en handelsaftale.

  • Fiskeri: EU vil have samme adgang til britisk farvand som på nuværende tidspunkt. Briterne ønsker derimod, at kvoter skal forhandles fra år til år.
  • Ens konkurrencevilkår: At britiske virksomheder fortsat lever op til EU-standarder, når det eksempelvis handler om miljø, arbejdsvilkår og statsstøtte.
  • Tvistafgørelser: Hvem skal i sidste ende have det afgørende ord, når det kommer til uenigheder. Er det fortsat EU-domstolen?

Lyn-analyse

Fisk er et af de mest betændte emner - og her står EU lidt med hatten i hånden, da fiskene dybest set er briternes. Uden en aftale, så kan EU's fiskere ikke fange fisk i britisk farvande – og så vil de miste 42 procent af fangsten. Det ved briterne udmærket og derfor forsøger de at gemme fiskene til allersidst. Imens ved EU godt, at skal briterne presses på fiskene, så skal den del af forhandlingerne kædes sammen med noget af det, der er rigtig økonomisk vigtigt for briterne – nemlig en smidig adgang til EU's marked.

'No-deal' bliver dyrt

For Danmark er fiskeriaftalen også essentiel.

Eksempelvis fanger danske fiskere 40 procent af deres fangst i britisk farvand, og dermed er der milliarder af kroner på spil bare i denne branche.

- Det er mange arbejdspladser, der er tale om, det er en vigtig industri for Danmark, og derfor er vi også optagede af at få en så god aftale som muligt, sagde fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen for nyligt til TV 2 Nord

Alle industrier vil dog blive hårdt ramt af en manglende aftale.

Men indtil videre forhandles der altså stadig, og så må dagens topmøde vise, om der kommer endnu en absolut deadline.

Det eneste, vi ved er, at den endegyldige deadline er og bliver nytårsaften. Når klokken slår midnat, er Brexit en realitet - med eller uden en aftale.