USA valg 2020

Nattens valgdebat aflyst - i stedet møder kandidaterne vælgerne på hver sin tv-kanal

Under den første tv-debat mellem Trump og Biden talte kandidaterne hele tiden i munden på hinanden. Det risikerer de ikke i aften, for de optræder på hver sin tv-kanal Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Trump og Biden optræder samtidig natten til fredag - men hver for sig. Det har skabt vrede, at tv-seerne bliver tvunget til at vælge.

Præsident Donald Trump og hans demokratiske udfordrer, Joe Biden, skulle efter planen have mødt hinanden i en tv-debat torsdag aften amerikansk tid.

Men debatten er aflyst.

I stedet holder de to kandidater hver deres tv-vælgermøde samtidig.

På hver sin kanal.

Dermed er de amerikanske vælgere overladt til at bruge deres egen fjernbetjening, hvis de vil have et glimt af begge kandidater.

De to tv-vælgermøder oven i hinanden har skabt vrede i USA. Vreden er især rettet mod tv-stationen NBC, der i sidste øjeblik har programsat vælgermødet med Donald Trump præcis samtidig med Joe Bidens på den konkurrerende station ABC.

- NBC’s ledelse må hurtigst muligt forklare, hvordan den beslutning kan være i offentlighedens interesse, siger for eksempel den tidligere chefredaktør Merrill Brown fra MSNBC ifølge magasinet The Hill.

Og på de sociale medier har der allerede spredt sig en opfordring til at boykotte NBC’s program, så Joe Bidens program får målt højere seertal end Donald Trumps, skriver ABC på sin hjemmeside.

Afbrydelser og corona

Striden om aftenens præsidentdebat har været lang.

Den startede umiddelbart efter den første tv-debat mellem de to kandidater, der blev holdt 29. september. Den debat udviklede sig til en råbekonkurrence, hvor kandidaterne og værten konstant talte i munden på hinanden.

Den politiske magasin Slate har siden talt op, at Donald Trump i løbet af 90 minutter afbrød Joe Biden mindst 158 gange.

Det fik arrangøren af de afsluttende valgdebatter, den tværpolitiske kommission ”Commission on Presidential Debates”, til at overveje, om man skulle ændre debatreglerne, så det blev sværere at afbryde modparten.

Oven i det kom så nyheden om, at Donald Trump var testet positiv for coronavirus og kortvarigt blev indlagt på hospitalet.

"Spild af tid"

For en uge siden konkluderede ”Commission on Presidential Debates” så, at debat nummer to, der var planlagt til i aften, ville blive holdt virtuelt.

Men den idé afviste Donald Trump pure:

- Jeg har ikke tænkt mig at spilde tiden på en virtuel debat. Det er ikke det, en debat handler om. Man sidder ved en computer og debatterer. Det er latterligt, og de kan slukke din mikrofon, når de har lyst, udtalte han til Fox News.

Og så blev aftenens debat helt aflyst.

Den tredje og sidste tv-debat 22. oktober forventes til gengæld at blive afholdt som planlagt.

Mødes med publikum

I stedet for at mødes med hinanden i aften, møder begge kandidater et indbudt publikum, der får lejlighed til at stille spørgsmål.

Begge valgprogrammer starter klokken 20 torsdag aften lokal tid (det er klokken 02 natten til fredag dansk tid), men Joe Biden har lidt mere taletid.

Han har nemlig 90 minutter på ABC, mens Donald Trump kun har 60 minutter på NBC.