Coronavirus

Sidste aften på pubben blev til protest mod coronaregler i Liverpool

Skrappe nye regler i den engelske storby, hvor coronasmitte nu spredes med rekordhastighed.

Tirsdag aften ved midnat var det for alvor lukketid i den engelske storby Liverpool.

Ved midnat trådte landets nye corona-restriktioner i kraft, og i Liverpool, der er det hårdest ramte område i hele England, betød det, at alle pubber lukker indtil videre.

Det markerede en stor gruppe af byens unge med en gadefest i Liverpools centrum, hvor mange demonstrativt overtrådte alle corona-regler og provokerede det fremmødte politi, skriver avisen Liverpool Echo.

Ifølge avisen sang og dansede pubgæsterne i gaderne, spærrede trafikken og blokerede vejen for politibilerne, mens politiet forsøgte at splitte folkemængden og få dem til at gå hjem.

- Flokimmunitet, nu er vi på vej, som en deltager skrev på sociale medier.

"Skam over byen"

Festen blev ikke godt modtaget hos byens politikere, rapporterer tv-stationen Sky News:

Byens borgmester, Joe Anderson, skrev på sociale medier, at billederne af gadefesten skadede byens ry.

- Disse billeder kaster skam over byen, og det er helt uacceptabelt at angribe vores politifolk, skrev han.

Særlige regler for Liverpool

Mandag annoncerede premierminister Boris Johnson nye skrappe coronaregler for England. Reglerne er forskellige, afhængig af hvor stor smittespredningen er lokalt.

I den højeste kategori – der hvor smitterisikoen vurderes til at være ”meget høj” – er der lige nu kun ét område, nemlig Merseyside-området omkring Liverpool.

Faktisk har myndighederne beregnet, at Liverpool-området lige nu har den tredjehøjeste smittespredning i hele Europa.

I den seneste uge er der registreret flere end 3000 nye tilfælde, og byens hospitaler melder nu, at 95 procent af deres intensivpladser er optaget.

- Vores sundhedssystem knager i fugerne, vi har 300 nye indlæggelser og 30 nye dødsfald i denne uge. Når man blæser på disse kendsgerninger, så er det grunden til, at vi nu er placeret i den højeste kategori, skriver den vrede borgmester, Joe Anderson.

"Vi bliver smidt i rendestenen"

Men aftenens pubgæster var ligeglade. Da pubberne i centrum lukkede klokken 22, som traditionen byder, tog gæsterne festen udenfor på gaden for at markere deres frustration over, at det var deres sidste besøg på en pub i lang tid.

Og frustration har ikke kun ramt kunderne, men også pubværterne.

Gareth Morgan, der ejer en pub i centrum, siger til Sky News, at han ikke benægter at smitten spreder sig, men at han er frustreret over, at myndighederne giver ham og hans kolleger skylden:

- Det føles, som om vi bare bliver smidt i rendestenen. Der er ingen beviser for, at det er restaurationsbranchen, der er skyld i den massive stigning i Liverpool, siger han.

De nye restriktioner betyder, at alle pubber, barer, motionscentre, spilleklubber, casinoer og spillehaller skal holde lukket.

Byens indbyggere må ikke mødes med andre, der ikke er medlemmer af deres egen husstand, og myndighederne fraråder alle rejser til og fra Liverpool.